5 vita livsmedel som är skadliga för din hälsa

Förutom att inte ge dig några näringsämnen att tala om innehåller vitt socker många tomma kalorier som orsakar viktökning. Du bör alltid välja brunt socker, honung eller stevia som ett substitut.
5 vita livsmedel som är skadliga för din hälsa
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Visste du att du förmodligen äter 5 kemiskt bearbetade vita livsmedel som är skadliga för din hälsa? Listan innehåller bordssalt, vitt socker, komjölk, raffinerat mjöl och margarin.

I den här artikeln kommer vi att förklara varför de är så skadliga och även föreslå några hälsosamma alternativ för att förbättra din livskvalitet.

Bordssalt

Vi brukar prata om salt i allmänhet, men idag är det viktigt att skilja på det, precis som vitt och brunt socker. Det finns nämligen raffinerade och naturliga salter. Raffinerat salt är mer allmänt känt som bordssalt, och är helt enkelt natriumklorid som har bearbetats för att avlägsna alla andra näringsämnen. Det innehåller även ofta tillsatser för att hålla det fritt från klumpar.

Det är inte bara ett osunt alternativ i största allmänhet; regelbunden användning av bordssalt kan orsaka stora skador på kroppen på lång sikt. Välj istället naturliga havssalter som har kvar sina ursprungliga vitaminer och mineraler; sådana som inte har raffinerats. Det mest kända naturliga saltet – havssalt – är relativt billigt, och det finns även gott om andra alternativ (Himalayasalt, keltiskt havssalt, mm.).

Salt

Vitt socker

Vitt socker har ytterst få näringsämnen, och många dietister anser till och med att det borde räknas som ett gift. Det innehåller tomma kalorier som bidrar till viktökning, och är en riskfaktor för att utveckla typ 2-diabetes. Det kan även skada dina tänder. När det når blodomloppet stjäl surhetsgraden hos vitt socker mineraler, som kalcium, vilket kan försvaga tänder och ben. Därför är det ett av våra vita livsmedel man bör undvika.

För att inte behöva avstå helt från godis kan du ersätta vitt socker med brunt socker, honung, melass eller naturliga fruktsafter.

Komjölk

Mängder av dietister avråder oss från att dricka komjölk efter de första månaderna i livet eftersom kroppen slutar tillverka enzymet laktas, vilket ger oss förmågan att smälta laktos på rätt sätt. Andra hävdar att våra kroppar är skapta för att smälta endast bröstmjölk och inte mjölk som kommer från andra djur. Enligt denna teori skulle de flesta människor vara laktosintoleranta utan att vara medvetna om det, och anledningen till att vi fortsätter dricka mjölk är att vi inte uppvisar symtom på denna intolerans.

Majoriteten av etniska nordbor har dock en speciell ärftlighet som gör att vi fortsätter producera laktas även i vuxen ålder, vilket tillåter fortsatt konsumtion av mjölkprodukter.

Trots att komjölk är ett mycket naturligt och näringsrikt livsmedel innehåller det ingen fiber, järn eller vitamin C. Det har också kopplats till problem som magsyra, inflammatoriska sjukdomar, anemi, kardiovaskulär sjukdom och fetma.

Det finns några studier som antyder att mjölk ökar risken för att utveckla prostatacancer, äggstockscancer och lymfom. Män som redan drabbats av prostatacancer löper även högre risk att dö om de konsumerar mycket mjölkprodukter, enligt forskning som publicerades i International Journal of Cancer.

De naturligare alternativen är vegetabiliska mjölksorter gjorda på havre, ris, bovete, mandel, mm. Det finns också laktosfri mjölk och mjölk från andra djur, som är mer lättsmälta och mindre skadliga.

Vegetabilisk mjölk

Raffinerat mjöl

Vi kommer allt oftare på oss själva med att äta raffinerade livsmedel samtidigt som vi vet att spannmålsprodukter som inte innehåller fiber har förlorat mycket av sitt näringsvärde.

Raffinerat mjöl kan, i motsats till fullkornsmjöl, orsaka förstoppning, öka vätskeretention och bidra till viktökning. Det är även en riskfaktor för tjocktarmscancer eftersom tjocktarmen behöver en hel del fiber för att hålla sig frisk.

Dessutom ingår här är inte bara spannmål och mjöl, utan också några derivat som är vanliga i vår dagliga meny: pasta, bröd, bakverk, kakor och mycket annat.

Vitt bröd

Vita livsmedel som bör undvikas: margarin

Medan smör är ett naturligt livsmedel som genereras från komjölk och som konsumerats långt tillbaka i historien, är margarin en konstgjord produkt från de senaste decennierna som är baserat på vegetabiliska oljor av tvivelaktig kvalitet. Detta beror på att de gått igenom flera raffineringsprocesser för att erhålla en fast struktur, en ljusare eller gulaktig färg, smak samt hållbarhet. Dessutom har alla vitaminer som margarin påstås innehålla lagts till på konstgjord väg.

Margarin innehåller också ganska mycket mer kalorier än smör, liksom transfetter, som är mycket skadliga för kroppen och som även har kopplats till ökad risk för hjärtsjukdomar. Margarin innehåller inte kolesterol eftersom det är växtbaserat, men det står samtidigt klart att transfetter orsakar en ökning av halterna av dåligt kolesterol i kroppen.

Nu när du känner till dem kan du börja undvika dessa vita livsmedel. Din hälsa kommer tacka dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fundación Española de la Nutrición. Sal y su consumo. https://www.fen.org.es/index.php/firma/la-sal-y-su-consumo
  • Sociedad Española de la Nutrición. (2012). Relación entre consumo de sal e hipertensión arterial. https://secardiologia.es/blog/4240-relacion-entre-consumo-de-sal-e-hipertension-arterial
  • Valdés Stromilli Gloria. Sal e Hipertensión Arterial. Rev Chil Cardiol  [Internet]. 2009  Abr [citado  2021  Ene  29] ;  28( 1 ): 107-114.
  • Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):412-422.
  • van den Heuvel EGHM, Steijns JMJM. Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev. 2018 Dec;31(2):164-178.
  • Lisbona Catalán Arturo, Palma Milla Samara, Parra Ramírez Paola, Gómez Candela Carmen. Obesidad y azúcar: aliados o enemigos. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2013  Jul [citado  2021  Ene  29] ;  28( Suppl 4 ): 81-87

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.