Livsmedel som renar levern naturligt

Det finns många faktorer som är skadliga för din lever. I denna artikel kommer du att lära dig om livsmedel som renar levern naturligt och effektivt.
Livsmedel som renar levern naturligt
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Fabricerad mat i din kost, daglig stress på jobbet och i hemmet samt miljöföroreningar är alla faktorer som får din lever att arbeta övertid, vilket förhindrar dess normala funktion. I denna artikel kommer du att lära dig om livsmedel som renar levern på naturlig väg. 

Det är väldigt viktigt att man renar sig själv minst två gånger per år och äter mat som hjälper till att hålla detta organs funktioner i toppskick så att du kan bli av med gifterna i din kropp. Därför kommer vi idag att ge dig namnet på några livsmedel som renar levern naturligt och effektivt.

Rekommenderade livsmedel som renar levern

Vitlök

Det finns stora mängder allicin och selen i vitlök. Detta är väldigt effektiva ingredienser för att rena levern. För att kunna rena levern behöver du bara en liten mängd, vilken i sin tur kommer att skapa enzymer i din lever och rena din kropp naturligt från gifter.

Grapefrukt

Grapefrukt i skivor
Grapefrukt är en frukt som har stora mängder vitamin C och antioxidanter, vilka kan öka den naturliga förmågan hos levern att eliminera gifter.

Om du dricker ett glas färsk grapefruktjuice varje dag kommer du definitivt att hjälpa de avgiftande enzymerna i levern att föröka sig. Det tar i sin tur bort skadliga substanser från kroppen, som till exempel karcinogena ämnen. Det tar även bort andra ämnen som påverkar alla dina inre system om dom inte är eliminerade.

Rödbetor och morötter

Detta är två typer av mat som innehåller stora mängder flavonoider och betakaroten, vilka har förmågan att vidare förbättra leverns funktioner, vilket kommer få dig att fungera bättre. De bör inkluderas i din dagliga kost för att få en betydligt hälsosammare lever och därför blir mer effektiv.

Grönt te

Grönt te
Grönt te är en fantastisk dryck som kan boosta din levers hälsa. De katekiner som den innehåller ser till att förbättra leverns funktioner, vilket främjar god hälsa i allmänhet.

Gröna löv

Alla grönsaker med gröna löv är toppen för att rena levern och även hjälpa till att eliminera och absorbera de gifter som finns i blodet eftersom dessa grönsaker har en stor mängd klorofyll. De kan förtäras råa i till exempel sallader, juicer eller tillagas i soppor.

Avokado

Avokado med kärna
Frekvent konsumtion av avokado hjälper till att rena levern eftersom avokado har stora mängder näringsämnen som hjälper kroppen att producera en substans som kallas glutation, som är nödvändig för att rena levern på de gifter som är skadliga för kroppen.

Äpplen

Pektiner och andra ingredienser i äpplen hjälper till att effektivt eliminera de gifter som hittas i magtrakten. Detta gör det enklare att rena levern.

Fullkorn

Fullkorn i form av brunt ris
Fullkorn som brunt ris är väldigt viktigt för din hälsa i allmänhet, men speciellt för att lindra förstoppning i levern och metabolisera fetter som finns i kroppen.

Broccoli och blomkål

Dessa grönsaker ökar produktionen av naturliga enzymer i levern. Dessa enzymer eliminerar karcinogena substanser som de hittar i kroppen. De glukosinolater som finns i dessa grönsaker reducerar risken för uppkomsten av vissa typer av cancer. Därför bör du lägga till dessa grönsaker i din dagliga kost.

Citroner och lime

Citron kan rena levern
Dessa citrusfrukter har stora mängder vitamin C och dess juicer är fantastiska för att stimulera leverns funktioner och därmed rena levern. Du bör därför dricka juicen från någon av dessa citrusfrukter färsk och helst det första du gör på morgonen. Som ett resultat av detta kommer du att dra nytta av deras egenskaper.

Kål

Frekvent konsumtion av kål hjälper till att stimulera leverns normala funktioner. Det är i sin tur nödvändigt för att rena levern från de gifter som kan orsaka skador på din kropp.

Kom ihåg detta ifall du vill rena levern…

Vi har nu gått igenom några riktigt bra livsmedel som renar levern.

Detta är det bästa sättet att leva hälsosamt. Ta hand om din kost så att din kropp kan ta bort alla de substanser som förhindrar den från att fungera ordentligt. Men du bör tänka på att levern är ett av de viktigaste organen som din kropp har. Därför bör du alltid se till att rena den så att den inte behöver arbeta övertid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Zhou J, Ho CT, Long P, Meng Q, Zhang L, Wan X. Preventive Efficiency of Green Tea and Its Components on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. J Agric Food Chem. 2019 May 15;67(19):5306-5317. doi: 10.1021/acs.jafc.8b05032. Epub 2019 Apr 1. PMID: 30892882.
  • Zhou J, Ho CT, Long P, Meng Q, Zhang L, Wan X. Preventive Efficiency of Green Tea and Its Components on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. J Agric Food Chem. 2019 May 15;67(19):5306-5317. doi: 10.1021/acs.jafc.8b05032. Epub 2019 Apr 1. PMID: 30892882.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.