5 hoppfulla naturliga huskurer för vitiligo

Det är extremt viktigt att du skyddar din hud från solen, eftersom fläckar som förlorat sitt pigment enkelt blir brända och förvärrar tillståndet.
5 hoppfulla naturliga huskurer för vitiligo
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vitiligo är en hudsjukdom som inträffar när cellerna i din kropps vävnad förlorar sin normala pigmentering, vilket resulterar i ljusa fläckar på synbara områden såsom händerna, magen, ansiktet och halsen. Läs vidare för att ta del av några naturliga huskurer för vitiligo.

I vissa fall kan den även drabba insidan av munnen, i näshålan, runt genitalierna och till och med hornhinnan i ögat. Denna åkomma drabbar främst huden, men behandlingar måste även inkludera känslomässigt stöd eftersom den kan påverka ditt självförtroende.

Vad orsakar vitiligo?

Hittills har forskare inte kunnat fastställa den exakta orsaken bakom vitiligo. Vissa föreslår att det är en immunsjukdom som leder till utvecklingen av antikroppar som attackerar pigmentet i dina hudceller. Melanocyter, cellerna som ansvarar för att ge färg åt din hud, kan ändras eller helt enkelt dö, vilket leder till att dessa vita fläckar dyker upp på vissa delar av kroppen.

Vad forskare är överens om är att de flesta fall av vitiligo relaterar till genetik. Det är ett tillstånd utan botemedel, men symtomen kan behandlas för att förbättra livskvalitén hos dem som lider av den.

I en stor studie vid Karolinska institutet kunde man visa att en viss typ av T-celler (som skyddar huden mot externa attacker) ansamlas i höga koncentrationer på områden som drabbats av vitiligo. Denna studie gav nytt hopp till möjligheten att skapa mer riktade behandlingar för detta problem.

Hudfläckar på armarna

Rekommendationer för vitiligo

De som drabbats av vitiligo måste vara speciellt försiktiga med sin hud eftersom tillståndet orsakar ljusa fläckar som kan vara känsligare och mer ömtåliga.

Solskydd

Det är extremt viktigt att du skyddar dig själv från solens skadliga UV-strålar med hjälp av en solskyddskräm med brett spektrum. Applicera den generöst över hela huden minst en halvtimme innan du går ut i solen.

Du kan även bära hattar, solglasögon och skyddande kläder över din hud, och det är bäst att generellt undvika solen under de starkaste timmarna. Personer med vitiligo blir lätt brända, vilket förvärrar problemet.

Undvik att skaffa tatueringar

Det finns en tatueringsteknik vid namn mikropigmentering som kan dölja fläckar från vitiligo, eller åtminstone göra dem mindre synbara. Denna och andra tekniker kan dock förvärra sjukdomen ännu mer och leda till att nya fläckar visar sig.

Naturliga huskurer för vitiligo

Vissa naturliga huskurer för vitiligo reagerar väl med huden för att sakta ner framfarten hos tillståndet. Deras effektivitet varierar dock från person till person och kräver konsekvent applicering för att du ska kunna se resultat.

Papaya

Papaya kan hjälpa dig

Denna frukt innehåller näringsämnen som kan återuppliva melanocyterna som producerar melanin, eller hudfärg. Det är ett billigt alternativ som du måste applicera frekvent för att uppnå bästa resultat.

Vad ska du göra?

 • Skär en skiva papaya och mosa den. Applicera direkt på de drabbade områdena och låt sitta tills den torkar. Upprepa två gånger för bästa resultat.
 • Du kan även förbättra dess effekt genom att dricka papayajuice.

Röd lera

Lera innehåller koppar, vilket kan hjälpa till att återställa hudens pigmentering. Det förbättrar även blodflödet och bidrar till ett generellt friskare utseende.

Vad ska du göra?

 • Blanda två matskedar röd lera med ingefärsextrakt och applicera smeten på de drabbade områdena i 15 minuter.

Gurkmeja

Gurkmeja hjälper pigmenteringen

Denna krydda kan vara väldigt fördelaktig för huden och hjälpa till att återställa pigmenteringen naturligt.

Ingredienser

 • 450 g rå gurkmeja
 • 225 g ingefärsrot
 • Saften från 5 citroner

Vad bör du göra?

 • Blanda alla ingredienser i en burk. Förvara i kylskåpet och konsumera två matskedar innan varje måltid.
 • Ett annat alternativ är att tillreda ett te med gurkmeja och applicera vätskan direkt på huden.

Andmat

Det här är en liten vattenlevande växt som ofta hittas i sjöar och dammar. Den är även en bra behandling för att minska effekterna från vitiligo. Dessvärre kan den vara svår att få tag på.

Vad ska du göra?

 • Mal växten till en smet och tillsätt en tesked honung. Konsumera en tesked två gånger dagligen efter måltider.

Ingefära

Ingefära främjar blodflödet

Ingefärsrot har blivit väldigt populär tack vare dess många medicinska användningar, och den kan även vara användbar för att behandla vitiligo då den kan förbättra blodflödet.

Ingredienser

Vad ska du göra?

 • Riv ingefärsroten och blanda den med senapsoljan och gurkmejan. Applicera denna smet direkt på de drabbade områdena och låt sitta i 20 minuter.

Välj ut din favorit bland dessa naturliga huskurer för vitiligo och starta behandlingen redan idag för att få resultat så snabbt som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sad.org.ar. (Consulta 2018). CONSENSO SOBRE VITÍLIGO. Online [http://www.sad.org.ar/wp-content/uploads/2016/04/Consenso-vitiligo-2015.pdf].
 • Salinas-Santander, M., Sánchez-Domínguez, C., Cantú-Salinas, C., Ocampo-Garza, J., Cerda-Flores, R., Ortiz-López, R., & Ocampo-Candiani, J. (2014). Vitíligo: Factores asociados con su aparición en pacientes del noreste de México. Dermatologia Revista Mexicana.
 • Díaz, V. del C. G., Domínguez, M. A., Pedrero, M. L. P., Santacruz, F. J., Fonseca, A. A., Casas, P. C., & Arreola, L. del P. T. (2011). Guía de práctica clínica para el tratamiento del vitíligo. Dermatologia Revista Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2013.07.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.