5 fakta om leptin: mättnadshormonet

5 fakta om leptin: mättnadshormonet
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Visste du att stress tillsammans med restriktiva dieter kan förändra hur mättnadshormonet leptin arbetar så att det inte fungerar som det borde? Resultatet blir att du äter mer.

Leptin är det viktigaste mättnadshormonet. Det ansvarar för att skicka ut en serie meddelanden till din hjärna som säger att du redan är “mätt” och inte hungrig längre.

Det är dock viktigt att förklara en liten detalj. Aptit är inte detsamma som hunger.

Aptit är en känslomässig önskan. På grund av detta är aptiten inte alltid kontrollerad av detta hormon. Istället läggs kognitiva mekanismer, uppfattningar och speciellt känslor till processen.

Å andra sidan, det som vi definierar som “hunger” är ett fysiologiskt behov. Det används för att fylla våra näringsbehov, vilket gör det möjligt för oss att må bra.

Som ett resultat är det uppenbart att du borde äta när du är hungrig.

Din kropp behöver en rad hälsosamma näringsämnen. Det använder dessa för att upprätthålla cellulära strukturer och funktioner. De ger dig också energi. När du får dessa näringsämnen, fungerar hungerhormoner som leptin så bra som de kan.

Vi ska nu fördjupa oss i detta huvudsakliga mättnadshormon. Du kommer att lära dig hur du kan “ta hand om” det. Det kommer att göra att det fungerar korrekt.

1. Leptin: mättnadshormonet som finns i överflöd hos överviktiga människor

Lär dig äta rätt

Det är möjligt att du reagerar på rubriken. Om leptin är ett mättnadshormon, varför finns det ett överskott hos personer som är överviktiga?

Låt oss ta en titt på några fakta för att förstå det:

  • Leptin är ett hormon som oftast produceras av adipocyter (fettceller).
  • Detta är vad som kallas ett “signalhormon”. Med andra ord kommunicerar det med din hypotalamus för att berätta när du behöver sluta äta – när det inser att du redan har fått tillräckligt med fett från maten.
  • Vad som händer med personer som är överviktiga säger mycket: de lider av en leptinresistens.
  • Överviktiga människor har mycket höga leptinnivåer i blodet. Med andra ord ackumuleras det utan att agera som det borde.

På grund av detta är det normalt att det tar längre tid att känna sig mätt.

Samtidigt kan ett annat problem påverka denna resistens mot leptin. Om du har problem med din hypotalamus gör det att du förlorar din känslighet mot detta hormon.

Vad kan du göra för att minska leptinresistensen?

  • Undvik inflammatoriska livsmedel
  • Ät mat med nyttiga fetter: olivolja, lax, avokado…
  • Sov mellan 7 och 9 timmar per dygn
  • Träna regelbundet

2. Mättnadshormonet leptin har många andra funktioner

Stress

Vi vet redan att ett av användningsområdena för detta hormon är att skicka signaler till din hypotalamus för att berätta att du har fått tillräckligt med energi. Och det berättar att du ska sluta äta eftersom du är mätt.

Detta protein har emellertid också andra funktioner:

  • Det hämmar produktionen av andra hormoner och andra peptider som ökar din önskan att äta. Detta är fallet med neuropeptid Y.
  • Leptin ökar din kalorianvändning. Med andra ord accelererar din ämnesomsättning för att du ska gå ner i vikt eller bli av med överskott av fett som du har.

3. Strikta dieter minskar dina leptinnivåer

Detta behöver du komma ihåg: människor som följer mycket strikta dieter minskar aktiviteten hos mättnadshormonet.

  • Så dieter med lågt kalorivärde, eller de som kallas “mirakeldieter”, är verkligen en hälsorisk.
  • Din ämnesomsättning blir mycket långsam, din hunger mer intensiv och din kropps energinivå faller.

4. Stress kan få dig att gå upp i vikt på grund av leptin

Träning

Vi vet att det finns människor som går ner i vikt när de går igenom en mycket stressig period i livet. Det är emellertid vanligt att de som går igenom “kronisk stress” drabbas av motsatsen.

Anledningen till detta förklaras nedan:

  • En större mängd stress betyder en större mängd kortisol i ditt blod.
  • Ju mer kortisol du har, desto mindre leptin.

Som ett resultat blir du hungrigare, gillar att äta mer och använder mindre energi.

5. Är leptin det bästa botemedlet för att gå ner i vikt?

Nu funderar förmodligen många på hur man ökar effektiviteten hos leptin. Det skulle göra att du kände dig mätt tidigare och kunde äta mycket mindre.

  • Det är värt att nämna att mättnadshormonet fungerar i synk med din hjärna.
  • Som ett resultat skulle det aldrig ge en signal att sluta äta när du behöver mer näringsämnen och energi.
  • Det skulle motverka din goda hälsa och det skulle inte vara bra.

Med allt detta sagt vill vi göra något väldigt tydligt. Det är inte bra att köpa kosttillskott som säger att de innehåller leptin för att minska din hunger. Det är heller inte bra att följa mirakeldieter eller strikta dieter.

Om du lider av att vara överviktig bör du prata med din läkare. På så sätt kan du avgöra om det finns ett hormonproblem bakom. Om du verkligen vill ta hand om dina leptinnivåer och deras funktion, förändra din diet. Du bör också hantera din stress och ångest på lämpligt sätt.

Bilder med tillstånd av © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ochoa, C., & Muñoz, G. (2014). Hambre,Apetito y Saciedad. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición.
  • Almanza-Pérez, J. C., Blancas-Flores, G., García-Macedo, R., Alarcón-Aguilar, F. J., & Cruz, M. (2008). Leptina y su relación con la obesidad y la diabetes mellitus tipo 2. Gaceta Medica de Mexico.
  • Botella Carretero, J. I., Lledín Barbancho, M. D., Valero González, M. a., & Varela DaCosta, C. (2010). Leptina: implicaciones fisiológicas y clínicas. Anales de Medicina Interna. https://doi.org/10.4321/s0212-71992001000300012

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.