En 41-årig brandman en komplett ansiktstransplantation

Efter 70 kirurgiska ingrepp har denna patient fått den mest kompletta ansiktstransplantationen någonsin, som inkluderar allt från hårbotten till öron och hörselgångar.
En 41-årig brandman en komplett ansiktstransplantation

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En ansiktstransplantation är ett mycket avancerat ingrepp. Ett medicinskt team i New York har genomfört den mest kompletta ansiktstransplantationen hittills i medicinvetenskapens historia.

Patienten var en 41-årig brandman vid namn Patrick Hardison som i september 2001 fick allvarliga brännskador i hela ansiktet då han försökte rädda en kvinna från en eld i Mississippi.

Kirurgin genomfördes den 15:e augusti och tog 26 timmar där över 100 personer deltog, bl.a. läkare, sjuksköterskor och teknisk personal, under ledning av doktor Eduardo D. Rodriguez.

Efter en tids återhämtning har operationen visat sig vara en total framgång, och denna nyhet har nått ut till resten av världen då den betyder mycket för läkarvetenskapen.

Berättelsen…

År 2001 fick Patrick Hardison, en brandman i New York, svåra tredje gradens brännskador på stora delar av ansiktet. Han gick in i en byggnad för att rädda en kvinna som han trodde var kvar där inne. Taket rasade ner och gav Hardison svåra skador som nästan ledde till döden. Det framkom dock efter händelsen att kvinnan aldrig hade varit i fara eftersom hon hade åkt och fiskat just den dagen.

Sedan dess har denna brandman fått gå igenom 70 kirurgiska ingrepp. Tack vare doktor Eduardo Rodriguez och hans grupp kirurger har Patrick fått den mest kompletta ansiktstransplantationen någonsin.

Den mest kompletta ansiktstransplantationen

Kirurgin kostade en miljon dollar och inkluderade:

  • Hårbotten
  • Öron och hörselgångar
  • Kinder
  • Näsa
  • Nya ögonlock och muskler för att styra blinkning

Rodriguez förklarade följande:

Då jag lärde känna Patrick och lyssnade på hans historia visste jag att jag måste göra allt jag kan för att hjälpa honom, och alla i mitt team kände likadant.

Hans operation har etablerat en ny standard då det kommer till ansiktstransplantation och kommer att vara ett fantastiskt verktyg för inlärning. Vi hade inte kunnat hjälpa Patrick utan detta fantastiska team.

Det har nu gått mer än 90 dagar och Patrick har utvecklats mycket bra. Efter att ha visat upp sitt nya ansikte för världen sa han följande:

De har gett mig mycket mer än ett nytt ansikte. De har gett mig ett nytt liv.

Donatorn som möjliggjorde denna ansiktstransplantation…

Den mest kompletta ansiktstransplantationen

Denna process, som tog över ett år att förbereda, hade inte varit möjlig utan donatorn David Rodebaugh, en 26-årig artist som förklarats hjärndöd vid en tragisk cykelolycka i Brooklyn.

Transplantationen gick att genomföra tack vare ett snabbt ingripande av organisationen LiveOnNy, som har som uppgift att leta efter organdonatorer och vävnad i New York. Det var de som tog kontakt med Rodebaughs familj för donationen.

Det tog lång tid att vänta på en donator eftersom det var viktigt att hitta en perfekt match, då det inte bara handlade om att hitta rätt blodtyp utan även samma hud och hårfärg, samt en liknande skelettstruktur i ansiktet.

Vi rekommenderar att du läser: Den bästa åldern är nu

Dessa anledningar, samt den höga kostnaden, har varit anledningen till att många patienter i liknande situationer inte har fått ta emot samma behandling.

Patricks kirurgiska ingrepp var möjliga tack vare ett forskningsanslag från NYU Langone Medical Center, och förhoppningen är att liknande operationer kommer att kunna göras i framtiden.

Sedan år 2005, då den första ansiktstransplantationen gjordes i Frankrike, har mer än två dussin personer genomgått denna typ av kirurgi i hela världen. Fem av dessa överlevde tyvärr inte.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eun SC. Facial transplantation surgery. Arch Plast Surg. 2014;41(2):174–180. doi:10.5999/aps.2014.41.2.174
  • Theodorakopoulou E, Meghji S, Pafitanis G, Mason KA. A review of the world’s published face transplant cases: ethical perspectives. Scars Burn Heal. 2017;3:2059513117694402. Published 2017 Mar 21. doi:10.1177/2059513117694402
  • Face transplant patient: ‘Now I have hope’. 2016. BBC News. https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-37180501/face-transplant-patient-now-i-have-hope

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.