En gel som stoppar blödningar på 10 sekunder

En gel som stoppar blödningar på 10 sekunder
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Joe Landolina var en 17-årig entreprenör som nyligen hade börjat studera vid New York University när han gjorde en upptäckt som kan komma att rädda tusentals liv runt om i världen. Landolina, som var väldigt intresserad av vävnadsteknik (även känt som regenerativ medicin), skapade en gel som omedelbart kan stoppa interna och externa blödningar på mindre än tio sekunder utan att behöva applicera tryck.

Produkten, kallad VetiGel, började som ett projekt när Joe knappt ens hade börjat sin första termin vid universitetet. Idén vann i en tävling som hölls av New York University, och tack vare detta fick Landolina och hans partner Isaac Miller tillräckligt med pengar för att finansiera sin verksamhet, Suneris Inc.

Idag, 22 år gammal, är Joe Landolina redo att leda sin egen rörelse, utrustad med en magisterexamen i biomedicinsk teknik och ett företag med tio anställda. Allt detta är för att få sitt projekt att ta fart, då det kan rädda liv inom räddningstjänsten och akutmottagningar världen över.

Gelen testas redan hos veterinärer och det finns för tillfället runt 1,600 ytterligare veterinärer som hoppas kunna använda produktprover för kritiska analyser.

Vad är VetiGel gjord av?

Gelen som uppfanns av Joe Landolina består av något med vegetabiliskt ursprung som kallas för extracellulär matris (ECM). Det är ett nät av proteiner och socker som hittas runt celler och som kan variera från organ till organ. Gelen delas upp i små bitar, som om de vore Lego, och när den placeras på ett sår kan den återuppbygga existerande ECM-mönster. Den kan även vara fördelaktig om den appliceras på huden och andra delar av kroppen.

VetiGel “skapar en exakt kopia av vad som finns bredvid den“. Med andra ord anpassar den sig omedelbart efter egenskaperna hos kroppsdelen den används på. Utöver det säger Landolina: “Beroende på hur den appliceras kan kroppen påbörja läkeprocessen.”

VetiGel i spruta

Prover av VetiGel håller på att testas av veterinärkliniker, vilket kommer visa dess effektivitet i att stoppa blödningar på bara några sekunder. När det väl testats kommer produkten gå vidare till USA:s militär, som kommer ge det slutgiltiga godkännandet innan den lanseras på marknaden för kirurgisk användning på människor.

Landolina uppger att han är optimistisk och tror att VetiGel kommer godkännas för marknaden senast i slutet av nästa år. Denna produkt kommer rädda liv på akutmottagningar och vid operationer över hela världen.

VetiGel för operationer

VetiGel kan stoppa blödningar under kärlkirurgi av levertrauma grad 4. Med denna kraftfulla gel kan kirurger stoppa dessa typer av blödningar på mindre än en minut, vilket är nyckeln till en framgångsrik operation.

Genom att kunna stoppa blödningar på bara några sekunder har teknologin bakom VetiGel även viktiga användningar i behandlingen av brännskador, läkning av sår och andra behandlingar. Studier av fördelarna håller på att genomföras, och Suneris, Landolinas företag, genomför kontinuerligt olika studier som relaterar till fördelarna med VetiGel för hälsan.

Trots att produkten ännu inte godkänts för försäljning ser de nuvarande resultaten mycket lovande ut. VetiGel kommer även användas i många medicinska kampanjer, och man hoppas att den även kommer vara mycket användbar för veterinärer. Dess skapare har inte sagt vad priset kommer vara eller hur den kommer säljas, men det är hur som helst ett viktigt fynd för sjukvården och kan vara nyckeln till att rädda många liv i framtiden.

Att använda cayennepeppar för att stoppa blödningar

Cayennepeppar

Utöver VetiGel för att stoppa blödningar finns det dock även naturliga alternativ som hjälper dig att hantera blödningar i hemmet. En av dem, och kanske den mest effektiva, är röd peppar eller cayennepeppar. Denna krydda har stora hälsofördelar och amerikanska urinvånare har använt den som läkemedel sedan svunna tider.

Att använda cayennepeppar är väldigt enkelt; du behöver bara strö lite pulver direkt på det blödande såret. Efter det väntar du i 15 till 20 sekunder på att blödningen ska sluta. Pepparn bör dock endast användas på små sår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.