Är det dåligt att tvätta håret dagligen?

Är det dåligt att tvätta håret dagligen?

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

För att få utseendet de är ute efter tvättar många kvinnor håret varje dag, ofta med hjälp av produkter som faktiskt kan skada håret och torka ut hårbotten, som starka schampon, balsam och olika typer av behandlingar. Att tvätta håret är verkligen viktigt om du vill hålla det friskt, fräscht och glänsande, men finns det några saker vi vill påpeka.

Vi bör alla tänka på att allt som görs för ofta är dåligt; att behandla ditt hår med en alltför strikt rengöringsrutin är inte bara onödigt, det kan också torka ut och skada ditt hår. De flesta av de hårvårdsprodukter kvinnor använder innehåller en stor mängd kemiska ämnen som kan skada hårfibrerna. Men oroa dig inte! Vi har sammanställt den här artikeln för att besvara frågan – Är det dåligt att tvätta håret varje dag? – och hjälpa dig att hantera denna förvirrande situation.

Är det bra att använda schampo för att tvätta håret?

Ja, men inte alltför ofta.

Det finns en stor skillnad mellan att tvätta håret med några naturliga produkter och att tvätta det med kommersiella produkter; de senare innehåller massor av kemikalier och trots att de har en naturlig bas, som aloe vera eller kokosolja, innehåller de också andra ingredienser som ger dem deras speciella dofter eller färger, liksom konserveringsmedel som bidrar till att förlänga hållbarheten.

Om du forskar lite i ämnet kommer du inse att det finns en hel del ingredienser i ditt schampo som bara är där för att locka dig att köpa det. I själva verket gör dessa ingredienser ingenting för att förbättra den faktiska hälsan hos ditt hår.

Ska jag undvika att använda schampo?

Jämnar ut håret

Nej, du behöver inte sluta upp med att använda schampo helt och hållet.

För att vara ärlig behöver du inte göra något sådant extremt. Vi rekommenderar helt enkelt att minska antalet gånger du tvättar håret per vecka och mängden schampo du använder under varje tvätt. Å andra sidan föreslår vi att du använder helt naturliga schampon.

Så, hur ofta ska jag tvätta mitt hår?

Denna specifika fråga är ganska kontroversiell bland dermatologer och personer som är specialiserade inom hårvård. Vissa säger att det är viktigt att tvätta håret varje dag för att upprätthålla hälsan hos hår och hårbotten, medan andra menar att du bara behöver tvätta håret en gång per vecka.

En bra kompromiss mellan dessa två motsatta åsikter skulle vara att tvätta håret varannan dag. Genom att göra detta kan du vara säker på att inte använda för mycket schampo och därmed förhindra kemiska ämnen från att ansamlas i din hårbotten. Du kan fortsätta att använda samma produkter som alltid, men i mindre mängder. På så sätt kan du hålla fast vid din dagliga rutin utan att täcka huvudet med kemikalier.

Sammanfattningsvis…

Slingat hår
Om du vill hålla håret friskt och vackert, se då till att inte använda alltför många hårrengöringsprodukter, men gå inte heller åt motsatt riktning och sluta tvätta håret helt och hållet. Försök att skapa en rutin som fungerar för dig och att du tvättar håret lagom ofta.

Vi rekommenderar att du läser: 9 Masker för torrt hår

Vissa tycker dock att det är svårt att lämna gamla vanor bakom sig och många utsätts för extrema förhållanden i sin vardagsmiljö (damm, sol, mm.) eller andra faktorer som kräver att de tvättar håret oftare. I dessa fall rekommenderar vi att du använder naturliga behandlingar, som hemgjorda hårmasker, för att ge näring och vitalisera ditt hår istället för att skada det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.