4 signaler från kroppen att allt inte är som det ska

Sedan antikens tider har medicinvetenskaper använt kroppens yttre signaler för att ta reda på vad som händer inuti kroppen och för att utreda ifall något inte är som det ska. Denna typ av diagnos används ofta fortfarande, men teknologin har utvecklats så att man ska kunna få en mer noggrann utredning.

Den traditionella kinesiska läkevetenskapen och andra orientaliska terapier är bra exempel på denna diagnosmetod, som innebär att man letar efter yttre förändringar på kroppen för att utröna ifall det finns någon förändring inne i kroppen. Det som är bra med dessa kroppssignaler är att de kan användas för att upptäcka olika typer av sjukdomar för att det ska bli enklare att behandla dem i tid.

Urin

signaler från kroppen

Genom färgen på din urin kan du upptäcka ifall något håller på att hända i kroppen så att du kan upptäcka detta i tid. Urinen hos personer som är friska har en gulaktig färg och en doft som inte är så värst stark.

  • Färg: Tack vare färgen på din urin kan du se hur vätskebalansen är i kroppen. En urin med en klar färg visar på att kroppen har en bra vätskebalans och är i sitt normala tillstånd. Ifall urinen dock har en mörk färg visar detta på dålig vätskebalans eller dålig njurfunktion, då njuren har som uppgift att eliminera skadliga substanser via urinen.
  • Miktionsfrekvens (överaktiv blåsa): Ifall du urinerar ofta kan detta vara ett tecken på att du lider av diabetes eller någon form av urinvägsinfektion. Detta problem har även att göra med en överdriven alkoholkonsumtion, ifall du är gravid eller har försvagade muskler.
  • Lukt: En kraftig lukt på urinen är också en av de signaler från kroppen som säger att allt inte är som det ska. Ifall denna lukt uppkommer samtidigt som du ofta urinerar och urinen har en mörk färg bör du uppsöka läkare direkt.
  • Blod i urinen: Blod i urinen är en av de signaler från kroppen som visar på någon urinvägsinfektion eller infektion i njuren. Det har oftast att göra med njurarna.

Viktförlust eller uppgång

Ifall du tappar vikt eller går upp i vikt ofta kan detta ha att göra med din kost eller livsstil. Det kan dock även vara en av de signaler från kroppen som säger att något inte är som det ska. Därför bör du ta detta i beaktande.

  • Då du drastisk går upp i vikt kan detta tyda på en obalans i sköldkörteln, vätskeretention, hjärtproblem, problem med njurarna, eller att du är gravid. Å andra sidan ifall du går ner mycket i vikt utan någon speciell anledning bör du konsultera en läkare eftersom detta kan vara ett tecken på cancer.

Förändringar i huden

signaler från kroppen

Huden är kroppens största organ och även den del av kroppen som utsätts för mest faktorer som kan påverka den. Det är viktigt att göra regelbundna undersökningar, eftersom signaler från kroppen och hur den mår internt kan visa sig i huden.

Ifall huden har ändrat färg, ifall det uppkommer annorlunda märken, svåra problem med akne eller andra förändringar är det bäst att kontakta en dermatolog för att få en diagnos och motverka allvarliga sjukdomar som exempelvis hudcancer.

Förändringar på naglarna

Förändringar på naglarna kan också vara symtom på olika typer av sjukdomar. Våra naglar är en del av vår självbild, men de är även ett fönster för att kunna se signaler från kroppen.

  • Bleka naglar: Ifall naglarna tappar sin glans och börjar se bleka ut kan detta vara signaler från kroppen som säger att du har problem med anemi och har brist på röda blodkroppar. I detta fall är det bra att konsultera en läkare för att få tips på en kost som är rik på järn.
  • Spruckna och sköra naglar: Spruckna och sköra naglar kan tyda på problem med sköldkörteln.
  • Tjocka och gulaktiga naglar: Denna typ av naglar kan tyda på att du har problem med svamp, som sträcks ut mot naglarna.
MER FÖR DIG