12 tips för att resa säkert utomlands

Dagens artikel innehåller några tips för hur man reser säkert när man är utomlands - allt för att minska risken för tråkigheter och besvär som kan hända när man är på resande fot. Läs vidare!
12 tips för att resa säkert utomlands

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är viktigt att veta hur du kan resa säkert när du är utomlands. Och att resa är något vi alla kan få positiva upplevelser från. Det finns sannerligen många fördelar med att skapa kontakt med kulturer som är annorlunda än vår egen eftersom det öppnar upp våra sinnen och tar bort fördomar.

De smaker och dofter som går att hitta i andra levnadskulturer lär oss att uppskatta andra sätt att leva. Dessutom lär vi oss om de många saker vi alla har gemensamt. Men hur livet är i verkligheten kan vara ganska annorlunda på andra platser i världen, därför är det bra att veta hur man tar hand om sig på bästa sätt.

Att måna om sin säkerhet när man reser är det första man bör tänka på när man bestämmer sig för ett resmål och sedan besöker det. När man reser är säkerhetsåtgärderna många och omfattande och dessutom bör man även tänka på de krav och restriktioner varje land har såväl som traditioner, gastronomi och människorna som bor i landet.

Den här artikeln ger dig 12 tips för hur du kan ta hand om sig när du är ute och  reser utomlands för att på så sätt kunna ha sinnesro och koppla av. De flesta tips är inte mer än sunt förnuft men det gäller att inte ta sunt förnuft för givet.

Då går vi vidare till de 12 tipsen!

12 tips för att resa säkert utomlands

1. Läs på om resmålet

Försök att hitta så mycket information som möjligt om den destination du vill resa till. Det bästa är att söka på trovärdiga källor såsom landets myndighetssidor eller officiella sidor för den plats du ska besöka. Det är faktiskt ganska lätt att hitta information på internet om vilken plats i världen som helst.

Glöm inte att kolla upp visa och andra resehandlingar, landets hälsosituation, obligatoriska vaccinationer, valuta- och växlingskurser samt viktiga telefonnummer och annan information som kan vara aktuell.

Även om ditt hemland kanske inte har sjukdomar som kolera, tyfoidfeber, gula febern, rabies eller zikavirus bör du veta att de kan finnas i andra länder. Det finns uppdaterad information på sidan för Centers for Disease Control and Prevention. 

2.  Ha de rätta resedokumenten

Utöver en identitetshandling kräver även vissa länder att man har pass, visum och till och med ett internationellt körkort. Hör med konsulatet eller ambassaden för landet du ska besöka.

Det är ytterst viktigt att kolla upp giltighetstiden för samtliga dokument. Även om det kan verka självklart är det faktiskt vanligt att man glömmer detta.

karta med flygplan och kompass
Att planera en utlandsresa innefattar att leta fakta samt hitta alla nödvändiga dokument.

3. Införskaffa en reseförsäkring för att resa säkert utomlands

Det går inte att kompromissa om en reseförsäkring när man reser till ett annat land. Detta gäller oavsett hur bra din hälsa än må vara.

Försäkringspolicyn bör vara så omfattande som möjligt och innefatta medicinsk evakuering. Många reseförsäkringar inkluderar också missade flyg eller anslutningar, stöld, nödsituationer i familjen och civilrättsligt ansvar .

Ha alltid kontaktinformationen till ditt hemlands konsulat eller ambassad nära till hands. På så sätt kan man hantera en nödsituation eller annan typ av oförutsedd händelse – attacker, naturkatastrofer, statskupper etc. Här handlar det inte om att vara fatalistisk eller negativ utan om att vara realistisk.

4. Rätt valuta och en mobiltelefon är viktiga för säkerheten vid utlandsresa

Vi föreslår att du har pengar i lokal valuta när du kommer till ditt resmål eftersom valutaväxlingen vanligen är bättre utanför flygplatsen. Även om det är vanligt med betal- och kreditkort runtom i världen är det fortfarande många som kräver kontanter.

När det gäller din telefon bör du tillåta data-roaming utomlands. Men k olla alltid upp kostnaden för denna service i förväg eftersom det kan vara ganska dyrt i vissa fall. Använd wifi i största möjliga utsträckning.

5. Var uppmärksam på din omgivning

Glöm för ögonblicket krånglig byråkrati och vänj dig vid den mer praktiska delen av att tänka på sin säkerhet under din resa utomlands. Var alltid uppmärksam på din omgivning.

Ja, vissa monument och turistattraktioner är fantastiska upplevelser och som du gärna ger din fulla uppmärksamhet. Men kom ihåg att du alltid bör vara medveten om vad som händer i din närhet.

I stora folkmassor är det väldigt lätt att råka ut för tjuvar, och de siktar in sig på dem som är oförsiktiga. Det handlar inte om att vara paranoid utan om att vara uppmärksam och hålla ögonen öppna för alltför närgångna typer.

6. Håll dig säker med rätt attityd

Kroppsspråk är nyckeln när det kommer till att dra till sig eller avvärja eventuella överfall. Enligt en studie väljer brottslingar sina offer efter hur sårbara de är och detta syns i hur de går och beter sig.

Oavsett hur rädd och osäker man är ska man hålla det för sig själv. Bete dig som att ingenting händer och gå normalt. Även om man själv inte är medveten om det iakttar brottslingar sina potentiella offer i förhand när de är upptagna med att titta på omgivningen.

7. Om olyckan är framme, tänk inte mer på det

Okej, så alla försiktighetsåtgärder lönade sig inte och nu har du blivit utsatt för ett rån. Konfrontera eller jaga inte tjuven, starta inte bråk och gör inte motstånd. Ditt liv är mer värdefullt än sakerna du blir bestulen på.

Kom ihåg: Du har en bra reseförsäkring som kommer täcka allt.

8. Pengar och resehandlingar är viktiga för en säker resa

Ha aldrig alla pengar, kort och värdehandlingar på ett ställe. I så fall förlorar du ju allt om någon rånar dig. Var medveten om vilka betalningsalternativ som finns på ditt resmål så att du vet exakt hur du betalar för hotell, restauranger och utflykter i förväg.

Till exempel kan du fördela kontanter och kort mellan din handväska, ryggsäck, resväska och till och med exempelvis tvättpåsar. Ett annat förslag är att ha två handväskor eller plånböcker. Lägg lite pengar och några kort som gått ut i den ena väskan eller plånboken och lägg de bra korten och resten av pengarna i den andra. Ge sedan väskan med de oanvändbara korten och den lilla summan pengar till tjuven om du blir offer för rån.

Gör dessutom kopior av alla dokument (visum, pass, vaccinationskort, körkort, id-kort) och ha dem på ett USB-minne eller i ett mejl. På detta sätt har du enkelt tillgång till dem om du skulle behöva.

9. Håll en låg profil för att resa säkert utomlands

Du kan ta med dig kamera och mobiltelefon överallt men göm dem fram tills då du verkligen behöver dem. Samma sak gäller för dyra klockor, datorer och annan typ av elektronisk utrustning som fel personer kan tänkas vilja komma åt.

10. Var försiktig med väskor och ryggsäckar

Samma sak gäller för väskor och ryggsäckar: försök att inte bära såna som är lätta att öppna baktill på ryggen. Gör man detta kan vem som helst öppna dem på ett ögonblick utan att man ens lägger märke till det. Använd hänglås för de fack där du har viktiga saker.

kvinnlig turist med karta
Som oskyldig turist är det lätt att bli offer för brottslingar, så bete dig normalt. Var så naturlig som möjligt.

11. Var uppmärksam på lokala typer av bedrägeri

För varje land finns ett visst typiskt bedrägeri som man bör vara medveten om i förhand. Till exempel kan en tiggare närma sig dig bara för att se var du har plånboken eller distrahera dig medan någon annan stjäl från dig.

Det kan också vara så att de ber uppriktigt om hjälp, så lita på dina instinkter och ta inga risker.

12. Gå på magkänsla och personliga instinkter för att resa säkert utomlands

Som vi har nämnt ovan handlar det om att lyssna på din magkänsla för att känna dig säker. Lyssna alltid på din inre röst när den säger att någonting är fel eller att någonting är för bra för att vara sant.

Det sjätte sinnet sviker aldrig!

Det är möjligt att vara trygg och säker när man reser utomlands

Att resa är en väldigt berikande aktivitet som tar bort din stress och ångest och främjar en hälsosammare relation med dig själv och de runtomkring dig.

Låt aldrig rädsla för det okända ta bort din längtan efter att få resa. Rädsla är inget dåligt så länge som du vet hur du kan hantera och kontrollera den utan att du låter den ta kontrollen över dig.

Du behöver inte vara misstänksam mot eller bli vän med alla du träffar, men det är viktigt att veta hur du balanserar de kontakter du skapar med främlingar. Ta det lugnt men håll alltid ögonen öppna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wenge, C. O. (2007). Razones para viajar. Factótum. Revista de Filosofía5, 88-91.
  • Chen, C. C., Petrick, J. F., & Shahvali, M. (2016). Tourism experiences as a stress reliever: Examining the effects of tourism recovery experiences on life satisfaction. Journal of Travel Research55(2), 150-160.
  • Wong, C., & Simons, H. (2012). Health advice for older people travelling overseas. Nursing older people24(8).
  • Marcos, G. R., Mena, M. N., & Gutiérrez, C. H. (2019). Preparando un viaje al trópico: consejos para el viajero adulto. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado12(92), 5385-5393.
  • Espín, P. M. (2012). El seguro de viaje. Revista CESCO de Derecho de Consumo, (2), 142-145.
  • Albuquerque, M. Á. P. (2005). Contenido del contrato de seguro de asistencia en viaje(Doctoral dissertation, Universidad de Extremadura).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.