Så kan du förbättra din emotionella hälsa

Att ha en god emotionell hälsa hjälper oss att klara av utmaningarna vi möter varje dag. Hur kan vi hantera våra känslor bättre? Fortsätt läsa!
Så kan du förbättra din emotionella hälsa
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att ha god emotionell hälsa hjälper dig att hantera dina reaktioner i stressiga situationer på ett bättre sätt. Ofta fokuserar människor på sin fysiska hälsa. De ser inte hur viktigt det är att upprätthålla emotionell balans för att bättre kunna hantera utmanande situationer. I den här artikeln ger vi dig tips på hur du kan förbättra din emotionella hälsa.

Enligt vissa författare handlar emotionell hälsa om en: ansvarsfull hantering av känslor, tankar och beteenden”. Denna definition innebär att vi har förmågan att vara uppmärksamma på det vi känner och tänker. Det innebär också att vi ger det uppmärksamhet, accepterar det och integrerar det i våra liv.

Människor med god mental hälsa kan styra sina känslor på ett självsäkert sätt. De har också god självkänsla och stabila personliga relationer. Att inte ta hand om sin mentala hälsa kan dock leda till störningar som ångestsyndrom eller svår depression enligt en del studier .

Detta händer eftersom sorg, ångest, ilska eller depression över tid kan nå höga intensitetsnivåer, vilket orsakar beteendeförändringar. Detta kan i sin tur leda till att man glömmer sunda vanor, vilket ökar risken för att utveckla beroendeframkallande beteenden. Det kan till och med gå så långt att det innebär risker för hälsan.

Så hur kan vi förbättra vår emotionella hälsa? Läs vidare för att ta reda på det!

Hur du förbättrar din emotionella hälsa

Enligt Instituto Superior de Estudios Psicológicos (Spaniens främsta institut för psykologiska studier, ISEP), leder en god emotionell hälsa till en ökning av det allmänna välbefinnandet. Det är viktigt att förstå att alla känslor är av betydelse eftersom de alla spelar en roll i våra liv.

Därför, även om vi kanske anser att vissa känslor är negativa eller oönskade, är det viktigt att vi lär oss att hantera dem ordentligt utan att försöka undertrycka dem. Då hjälper det oss att skapa bättre emotionell hälsa och vi blir mindre benägna att drabbas av stress, ångest och depression bland annat.

Vad kan vi göra för att förbättra vår mentala hälsa?

Faktum är att det finns små justeringar vi kan göra som hjälper oss att träna våra sinnen för att hantera våra känslor bättre. Nedan ger vi dig några allmänna tips.

Känn igen dina känslor

En kvinna som tar sig tid att känna sina känslor

Lär dig att känna igen dina känslor och räkna ut vad som får dig att känna dig frustrerad, arg eller ledsen. Som vi nämnde ska du inte försöka undertrycka dem, utan i stället acceptera att de är en del av dig. Du upplever dem av en anledning.

Uttryck dina känslor

Att uttrycka dina känslor går hand i hand med god emotionell hälsa. För om du känner dig obekväm och detta gör dig spänd kan det i sin tur orsaka problem. Oavsett om du är på jobbet eller hemma är det viktigt att du kan uttrycka dina känslor på ett lämpligt sätt.

Tänk först och agera sen

Detta är nödvändigt eftersom intensiva känslor kan få oss att agera på sätt som vi senare ångrar. För att undvika detta är det bäst att tänka på konsekvenserna innan du gör något.

Ett sätt att göra detta är att skriva ner dina känslor. Detta ger dig mer tid och utrymme för att analysera dem bättre.

Använd avslappningstekniker för att förbättra din emotionella hälsa

Som anges i tidskriften Complementary Therapies in Medicine är meditationstekniker resurser med positiva effekter vid stresshantering. Därför är det en bra idé att använda strategier som bland annat mindfulness, meditation och yoga.

Ta en paus

En avslappnad kvinna som dricker kaffe

Att vi lever hektiska liv är en av anledningarna till att vi ständigt befinner oss i tillstånd av stress och ångest. Därför är det bra att ta sig tid för sig själv, leva lugnt och njuta av de enkla sakerna.

Gör saker som får dig att känna dig lugn, uppfylld och glad.

Få tillräckligt med sömn för att främja din emotionella hälsa

Dålig sömnkvalitet, som läggs till en hektisk livsstil, kan avsevärt påverka ditt humör. På grund av detta är det viktigt att sova bra, minst 7 timmar utan avbrott. Ta också pauser under dagen för att vila.

Skapa positiva kontakter med andra

Gör ditt bästa för att komma bort från giftiga relationer. Om du omger dig med människor som bygger upp dig förbättras din emotionella hälsa dramatiskt. Det är också viktigt att du fokuserar på positiva saker och försöker att inte klaga för mycket (eller vara runt andra som klagar för mycket!).

Positiva relationer uppstår också när du gör bra saker för att hjälpa andra på ett osjälviskt och genuint sätt.

Lär dig nya saker

Fortsätt vara nyfiken på världen omkring dig. Du kan lära dig ett nytt språk, läsa en ny bok, anmäla dig till en kurs – det finns många alternativ att välja mellan.

Varje människa är unik och vi har alla olika behov. Men för att hålla dig frisk är det mycket viktigt att du också arbetar med din emotionella hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bisquerra Alzina, R., & Pérez Escoda, N. (2007). Las competencias emocionales. Educación XX1.
  • Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, RIE.
  • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad Estrés.
  • Velázquez, S. (2013). Salud Física y emocional. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludable.
  • Gardiner P, Sadikova E, Filippelli AC, et al. Stress Management and Relaxation Techniques use among underserved inpatients in an inner city hospital. Complement Ther Med. 2015;23(3):405–412. doi:10.1016/j.ctim.2015.03.006

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.