10 viktiga symtom på sköldkörtelproblem

Det är mycket viktigt att identifiera symtom på sköldkörtelsjukdom tidigt för att kunna bekämpa den och förebygga komplikationer.
10 viktiga symtom på sköldkörtelproblem

Senaste uppdateringen: 09 oktober, 2018

Sköldkörteln är en körtel som reglerar kroppens ämnesomsättning. Den bestämmer den hastighet med vilken kroppen förbränner kalorier och hur snabbt hjärtat slår, och den är ansvarig för att upprätthålla hormonbalansen. I vuxen ålder börjar människor ofta lida av symtom på sköldkörtelproblem, vilket leder till olika sjukdomar som påverkar den fysiska och emotionella hälsan.

De tre vanligaste sköldkörtelproblemen är hypotyreos, hypertyreos och sköldkörtelknölar. Även om de alla påverkar kroppen på olika sätt har de några gemensamma symtom som kan varna oss. Nedan går vi igenom 10 vanliga symtom på sköldkörtelproblem som alla bör känna till.

Trötthet

Om du efter att ha fått 8 till 10 timmars sömn per natt fortfarande känner dig trött eller känner behov av att ta en tupplur är det troligt att du lider av problem med hormonproduktionen i sköldkörteln (hypotyreos). Sköldkörteln spelar en viktig roll för dina energinivåer, så att uppleva trötthet kan vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Förändringar i vikt

Viktförändringar

Sköldkörteln är ansvarig för att reglera hastigheten på ämnesomsättningen, vilket är den process genom vilken kroppen förbränner kalorier. När du upplever en plötslig ökning i vikt kan det vara ett tecken på hypotyreos, vilket är när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Om du tvärtom plötsligt upplever oförklarlig viktminskning kan det bero på att sköldkörteln producerar en alltför stor mängd hormoner på grund av ett tillstånd som kallas hypertyreos.

Humörproblem

De hormonella störningarna orsakade av sköldkörtelproblem kan också påverka dig känslomässigt. Om du plötsligt upplever oro, depression, oförklarliga humörsvängningar eller ångestattacker kan det bero på att kroppen försöker tala om för dig att något är fel med din sköldkörtel.

Kroppssmärtor

Nackvärk

Plötsliga smärtor i muskler, leder eller senor kan vara ett tecken på en hormonell rubbning hos sköldkörteln.

Reproduktionssvårigheter

Den hormonella obalans som uppstår i samband med sköldkörtelproblem kan orsaka komplikationer vid graviditet, förändringar i menstruation och en brist på sexuell lust.

Ständig känsla av att vara frusen

Sköldkörteln reglerar kroppstemperaturen och är ansvarig för att hålla kroppen varm. Om man ständigt har kalla händer eller fötter, eller andra kalla kroppsdelar, kan det vara en indikation på problem med sköldkörteln och ämnesomsättningen.

Förändringar i hud, hår och naglar

Sköra naglar

Torr hud, håravfall och spruckna naglar är vanliga tecken på hypotyreos. Dessa symtom ökar successivt i svårighetsgrad och kräver behandling för att förhindra att de blir kroniska.

Förstoppning

Minskad hormonell aktivitet i sköldkörteln påverkar processer i hela kroppen och dina organ får svårt att utföra sina uppgifter. I matsmältningssystemet manifesteras sköldkörtelrubbningar som problem med att absorbera näringsämnen från livsmedel samt svårigheter att eliminera slaggprodukter via mag-tarmkanalen. Resultatet kan bli ett svårt fall av förstoppning.

Kognitiva problem

Kognitiva problem

Personer med sköldkörtelproblem klagar ofta på dåligt minne och har svårt att koncentrera sig. Detta beror på den reducerade utsöndringen av sköldkörtelhormon som saktar ner många funktioner i kroppen.

Röst och hals

Om det finns ett problem med sköldkörteln är det troligt att den blir inflammerad eller ökar i storlek. När så sker kan det bland annat orsaka halsont, heshet, sjukdomskänsla, svullnad i halsen eller snarkningar.

Vad kan du göra om du upplever symtom på sköldkörtelproblem?

Sköldkörtelbehandling

I de flesta fall upptäcks sköldkörtelproblem när de redan är avancerade eftersom de vid tidiga symtom ofta förväxlas med andra åkommor. Det är väldigt viktigt att vara medveten om symtomen då de är nyckeln till en tidig diagnos. Att ignorera symtomen på ett eventuellt problem med sköldkörteln kan leda till ytterligare hälsoproblem som är svåra att behandla.

Om du upplever symtom på sköldkörtelproblem är det viktigt att du konsulterar din läkare för undersökning och diagnostik. Om du dessutom har en familjehistoria av sköldkörtelproblem bör du gå på regelbundna kontroller för att säkerställa att din sköldkörtel fungerar som den ska.

Detta kanske intresserar dig
7 livsmedel mot inflammation i levern och sköldkörteln
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
7 livsmedel mot inflammation i levern och sköldkörteln

När det är dags att minska inflammation i levern och sköldkörteln för att må bättre i kroppen, dra nytta av fördelarna med hälsosamma livsmedel!