Viktminskningstips för kvinnor över 40

Se över vad du äter, och lägg till mer frukt och grönsaker i din kost samtidigt som du undviker fet och stekt mat samt bearbetat socker.
Viktminskningstips för kvinnor över 40

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Allteftersom åren går blir det allt svårare att gå ner i vikt – även om du följer din kost religiöst och får massor av motion. Är du en av oss kvinnor över 40 år? Ta reda på allt du behöver veta om viktminskning i den här artikeln, och säg adjö till de extra kilona en gång för alla.

Kampen mot övervikt är vanligtvis tuff i alla åldrar, men det blir ännu svårare för kvinnor över 40. Din kropp reagerar annorlunda på bantning och motion. Kaloriförbränningen saktar ner, och du behöver mer energi samt anstränga dig mer för att utföra samma aktiviteter som tidigare.

Viktminskningstips för kvinnor över 40 år

Nedan ska vi ge några tips för kvinnor över 40 år som vill gå ner i vikt:

Tro på att det är möjligt

Naturligtvis är det svårt, men det är inte omöjligt. Ett av de största hindren vi ser när folk försöker gå ner i vikt är att de blir frustrerade när de inte ser resultat på kort eller medellång sikt. Det finns ingen anledning till förtvivlan – dessa resultat tar tid, men de kommer.

Vissa kvinnor över 40 tycker att deras kost eller motionsrutin inte gör någon skillnad, men detta är fel. När du lyckas gå ner i vikt kommer du att må mycket bättre. Att följa en hälsosammare kost bidrar också till att minska risken för hjärtsjukdom.

Kvinnor över 40 kan ha svårare att gå ner i vikt

Få rätt sorts motion

Så du kanske tror att du passerat åldersgränsen för extremt energiska spinningpass eller bergsklättring? Oroa dig inte. Den goda nyheten är att det finns så många andra former av motion där ute. Det viktiga är att du väljer de som passar dina behov, antingen efter din ålder eller kroppsbyggnad.

Var noga med att välja en träningsform som du tycker om, för om du tvingar dig själv igenom träningspassen kommer du inte att se några fördelar med dem. Börja med en 30-minuterssession tre gånger i veckan och förläng tiden gradvis. Cykla, jogga eller gå ut med hunden.

Ät på fasta tider

Frukost bör vara den enskilt viktigaste måltiden på dagen, och under dagens gång bör du äta allt mindre måltider som kulminerar i en lätt middag. Det är en bra idé att äta fyra huvudmål och två mellanmål, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Detta håller din hunger borta, och din kropp bränner kalorier genom matsmältningen. Se även över vad du äter: Du bör öka ditt intag av frukt och grönsaker (råa om möjligt) samt undvika stekt mat, bearbetat socker och ohälsosamma fetter. Kom ihåg att alkohol inte heller är bra för dig.

Ett bra sätt att ta reda på hur många kalorier du bör äta på en dag är denna: multiplicera din idealvikt i kg med 22 om du inte motionerar, med 29 om du motionerar en eller två gånger i veckan, och med 33 om du motionerar tre eller fler gånger i veckan. Så om du vill väga 60 kg och du är ganska aktiv bör du konsumera cirka 1980 kalorier per dag!

Nyttig måltid

Välj naturliga kosttillskott

Du visste förmodligen redan att kroppen producerar mycket mindre kollagen när du passerat 40. Produktionen sjunker med nästan 50%. Detta kan påverka mycket mer än din hud. Kollagenbrist försvagar ben och leder. Ta naturliga kosttillskott som också bidrar till att bekämpa hudbristningar, celluliter och slapp hud.

Håll ett öga på din ämnesomsättning

Detta avser antalet kalorier din kropp behöver för att du ska gå upp i, bibehålla eller gå ner i vikt. Antalet varierar beroende på ålder, kön, hormonnivåer och andra faktorer. Du kan beräkna din ämnesomsättning (antingen genom att använda någon metod på nätet eller prata med din läkare). Detta anger hur många kalorier du behöver för att gå ner i vikt. Ta alltid hänsyn till det faktum att du är över 40.

Våg

Ät rätt

Ät alltid sådana livsmedel som är hälsosamma och bra för din kropp, som vatten med citron, linfrön, fibrer till frukost, kanel, mandel, lax, fullkorn, gröna bladgrönsaker och röda frukter. Var uppmärksam på hur mycket du äter per dag.

Få gott om sömn

Detta är viktigt i alla åldrar, men efter fyra decennier fordrar kroppen tillräckligt med vila för att återhämta sig från dina dagliga aktiviteter. Det finns inget exakt antal timmar som passar alla, men se till att du aldrig får mindre än sex timmar per natt och undvik att sova mer än åtta timmar i sträck.

Både brist och överskott på sömn kan leda till att kroppen lagrar mer fett. Varför? I det första fallet är det på grund av att högre nivåer av hormonet kortisol (det så kallade “stresshormonet”) produceras. Detta gör att du äter mer. I det andra fallet orsakar för mycket sömn i kombination med bristfällig motion att kroppen lagrar mer av det man äter som fett.

Gå på regelbundna läkarundersökningar

Märker du att du inte går ner i vikt även om du äter sunt, motionerar och får rätt mängd sömn? Då kan du lida av problem med ämnesomsättningen, som till exempel problem med sköldkörteln. Många kvinnor har hypotyreos utan att veta om det. Detta tillstånd leder till att ämnesomsättningen saktas ner. Detta gör det inte bara svårt att gå ner i vikt, utan kan ibland till och med orsaka viktökning. Andra symtom på problem med sköldkörteln är: kronisk trötthet, problem med cirkulationen eller kalla förnimmelser i armar och ben.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.