10 olika utmärkta livsmedel för kvinnor

Yoghurt med probiotika hjälper dig att återställa tarmen samt undvika infektioner från svamp som kan invadera dina vävnader om ditt immunförsvar är försvagat.
10 olika utmärkta livsmedel för kvinnor

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns vissa livsmedel som är särskilt bra för kvinnor tack vare deras specifika näringsmässiga egenskaper. I denna artikel listar vi 10 perfekta livsmedel för kvinnor.

1. Livsmedel för kvinnor: Äpplen

Äpplen erbjuder flera allmänt kända hälsofördelar. Det är bäst att äta dem med skalet på eftersom det mesta av C-vitamininnehållet i frukten finns där. Utöver detta är skalet också en bra källa för olösliga fibrer som är bra för tarmhälsan.

Fiber är viktigt för maghälsan och hjälper till att förebygga problem som förstoppning. Eftersom många kvinnor lider av matsmältningsproblem är äpplen en viktig del av varje kvinnas diet. Äpplen innehåller en löslig fiber som kallas pektin som hjälper till att minska mängden kolesterol i blodet.

2. Yoghurt

Yoghurt
Yoghurt är en utmärkt källa för protein, kalcium, kalium, zink samt vitamin B6 och B12. Dessa är alla bra för matsmältningen och skelettets hälsa, vilket är anledningen till att man rekommenderar kvinnor att äta tre mjölkprodukter om dagen. Till exempel kan du äta tre koppar yoghurt.

Detta livsmedel är också bra om du har tagit antibiotika eftersom du då kan ha lägre nivåer av hälsosamma bakterier. När du äter yoghurt med probiotika bidrar detta till att återställa dina normala nivåer samt att du undviker infektioner orsakade av svamp som kan ta tillfället i akt att invadera vävnader, speciellt i kvinnans vaginala område.

3. Fisk

Fisk som lax, sardiner och makrill innehåller omega-3 som kan bidra till att förebygga hjärtsjukdomar. De är också en bra källa för vitamin D – en fettlöslig vitamin som främjar skeletthälsan.

Även om det inte finns några avgörande bevis tyder studier på att konsumtion av dessa fiskar kan skydda dig från makuladegeneration, som orsakar blindhet i högre åldrar.

Det är bäst att äta minst en måltid med dessa fiskar i veckan. Kvinnor som är gravida, planerar att bli gravida eller ammar bör inte äta mer än två av dessa måltider per vecka.

Små fiskar rekommenderas eftersom de ansamlar färre tungmetaller i köttet.

4. Grönsaker

Nötter och frön
Grönsaker är en bra källa för protein samtidigt som de har ett lågt fettinnehåll. De bidrar med kolhydrater, fibrer och järn, vilket främjar tarmhälsa och lindrar matsmältningsproblem på lång sikt. Fiber i grönsaker kan också hjälpa till att sänka blodtrycket.

Enligt studier som publicerats i International Journal of Cancer kan bönor i allmänhet och linser i synnerhet ha vissa effekter som kan skydda mot bröstcancer.

5. Bär

Tranbär, jordgubbar och hallon är inte bara utsökta, de är också mycket bra för hälsan, särskilt kvinnors hälsa. De har höga halter av folsyra och C-vitamin, vilket ger antioxidantskydd.

Man tror att dessa antioxidanter har egenskaper som bekämpar cancer eftersom det finns en stor mängd studier som stödjer detta, även om man ännu inte förstår alla egenskaper och fördelar.

Faktum är att tranbär och jordgubbar innehåller flavonoider som kan hjälpa hjärtat och ögonhälsan tack vare deras antioxidantaktivitet.

Röda tranbär kan hjälpa till att förebygga och bota urinvägsinfektioner. De är till stor hjälp för dem som drabbas, särskilt kvinnor, som oftare lider av dessa infektioner.

6. Fullkorn

Fullkornsris
Fullkorn är en grundläggande del i en hälsosam kost och omfattar livsmedel som ris, fullkornsbröd, fullkornspasta och fullkornsflingor.

Att det heter fullkorn innebär att produktens korn innehåller minst tre skikt. Dessa tre skikt är det yttre skiktet som är rikt på fibrer, det inre skiktet som är laddat med näringsämnen, samt huvudstärkelsen. Dessa skikt samarbetar för att minska risken för att utveckla sjukdomar som hjärtsjukdomar, cerebrovaskulära tillstånd, vissa former av cancer samt typ 2-diabetes.

Det är också bra för din tarmhälsa, och det sänker blodtryck och kolesterol. Många av dessa produkter är berikade med folsyra och järn, vilket gör dem till särskilt bra livsmedel för kvinnor eftersom de är mer benägna att drabbas av anemi.

7. Bananer

Bananer är aptitretare som kan tas med överallt och som är mycket nyttigare än en påse chips eller en chokladkaka. De må ha färre kalorier än andra frukter, men de är rika på kalium, vilket bidrar till att reglera blodtrycket. De innehåller också vitamin B6, som är bra för hud och hår.

8. Gröna grönsaker

Broccoli
Det är bra att äta gröna grönsaker som broccoli, spenat och gröna bönor. Bladgrönsaker har ett lågt innehåll av kalorier och fett, men är rika på fibrer och järn. De är också fulla av vitaminer och mineraler som magnesium samt vitamin C och K.

Sex studier som genomförts av University of Leicester fann att konsumtion av större mängder bladgrönsaker minskar risken att utveckla typ 2-diabetes. Detta gör dem till särskilt bra livsmedel för kvinnor, tack vare järninnehållet som skyddar mot eventuella brister.

Enligt en undersökning från University College of London är frukter och grönsaker helt klart en mycket viktig del av din kost. Det konstaterades att om man äter sju eller fler portioner frukt och grönsaker per dag minskar risken att dö i cancer och hjärtsjukdomar med 25% respektive 31%. Studien fann att grönsaker har fler fördelar än frukt.

9. Ägg

Ägg är ett av de mest näringsrika livsmedlen som finns. Proteinet i ägg är fullt av näringsämnen som vitamin D, A och B2 samt järn. Tvärtemot vad många tror ​​är det bra att inkludera ägg i sin dagliga kost, och det finns inga restriktioner kring hur många som kan ingå i en balanserad kost.

10. Vatten

Vatten 1
Vatten är en viktig vätska för människors hälsa, särskilt för kvinnor, eftersom många behåller överskottsvätskor, lider av urinvägsinfektioner och andra problem i samband med låg vattenförbrukning. Att hålla sig hydrerad är mycket viktigt eftersom våra kroppar till stor del består av vatten.

Dessutom är de kemiska signalerna som är kopplade till hunger och uttorkning i våra hjärnor mycket lika, så det är mycket viktigare att dricka ett glas vatten istället för att äta ett mellanmål när du är hungrig, ifall du misstog törsten för hunger.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Batra, P., & Sharma, A. K. (2013). Anti-cancer potential of flavonoids: recent trends and future perspectives. 3 Biotech. https://doi.org/10.1007/s13205-013-0117-5
  • Sæterdal, I., Underland, V., & Nilsen, E. S. (2012). Cranberries for preventing urinary tract infections. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001321.pub4
  • Liu, R. H. (2007). Whole grain phytochemicals and health. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.06.010
  • Kim Y., Je Y., Dietary fibre intake and mortality from cardiovascular disease and all cancers: a meta analysis of prospective cohort studies. Arch Cardiovasc Dis, 2016. 109 (1): 39-54.
  • Lee ES., Song EJ., Nam YD., Lee SY., Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. J Microbiol, 2018. 56 (11): 773-782.
  • Bolland MJ., Grey A., Reid IR., Should we prescribe calcium or vitamin D supplements to treat or prevent osteoporosis? Climacteric, 2015. 2: 22-31.
  • Nabavi SF., Sureda A., Daglia M., Izadi M., Nabavi SM., Cranberry for urinay tract infrection: from bench to bedside. Curr Top Med Chem, 2017. 17 (3): 331-339.
  • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart diesease: are eggs working for or against you?. Nutrients, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.