Förhindra fotsvamp; fakta och tips

Förhindra fotsvamp; fakta och tips
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Svamp refererar till mikroorganismer som finns året runt, dock speciellt under sommaren eftersom värmen och fuktigheten skapar en gynnsam miljö för dem att växa i. Vi ger dig här tips för att förhindra fotsvamp.

De områden på kroppen där svamp generellt uppkommer är fötterna, armhålorna och skrevet. Om du är överviktig så kommer de områden där det finns veck, p.g.a. överskott av fett, också att vara utsatta. Anledningen till detta är att dessa områden tenderar att hålla sig fuktiga, då man svettas mer eller inte torkar huden ordentligt efter att man har badat.

Det finns olika mediciner man kan använda för att eliminera och förhindra fotsvamp. Din läkare kommer att ordinera dig en lämplig behandling efter att ha utvärderat din situation, och vi kommer även att dela med oss av ett par rekommendationer nedan.

Rekommendationer

Förhindra fotsvamp

  • Undvik att gå barfota på våta ytor. Dela inte skor, kläder eller handdukar.
  • Om du är van vid att gå till poolen eller stranden, ha inte på dig våta kläder under en lång tid.
  • Torka din kropp ordentligt och tänk speciellt på dina tår, ditt skrev samt eventuella veck. Slit inte med handduken på kroppen. Det är bättre att torka ordentligt på kroppen under lite längre tid, och noga, tills all fukt är borta. Det är inte bra att skada din hud, eftersom detta kan göra den mer känslig för svamp.
  • Om dina fötter svettas mycket är det betydligt bättre att använda antiperspirantisk talk. Dina strumpor bör vara av bomull för att undvika retention av fukt och värme.
  • En annan möjlighet, för att förhindra fotsvamp, är att använda en hårtork för området mellan dina tår.
  • Ha en bra hygien för hela kroppen. Undvik kläder med dålig ventilation. Tajta byxor ökar temperaturen och fuktigheten i vaginalområdet, vilket gör att svamp lättare uppkommer.
  • Använd helst en PH-neutral svamp. Detta kommer att resultera i en renlighet som inte skadar din hud, vilket hjälper dig att undvika mikroorganismer.
  • Få aldrig en pedikyr utan att använda dina egna redskap, annars kan du lätt bli infekterad med irriterande svamp. Investera i din hälsa och använd alltid dina egna redskap.

Du bör misstänka att du har svamp ifall din hud blir röd och börjar klia.

Om du har en bra hälsa bör svamp inte orsaka dig några större problem, men om ditt försvar är försvagat bör du vara försiktig och se till att förhindra fotsvamp. Dessa mikroorganismer är väldigt farliga för personer med cancer, diabetes etc.

Naturliga Kurer För att Förhindra Fotsvamp

Salt är väldigt effektivt i kampen med att förhindra fotsvamp. Om du har dem på någon del av din kropp, kan du ta ett bad med varmt vatten och en kopp salt.

Ett annat sätt att förhindra fotsvamp är att göra en massa med bikarbonat och lite vatten. Lägg massan på det svampdrabbade området, låt torka, och skölj därefter av och torka varsamt.

Vitlök är också en stor allierad för att bli av med svamp. Du kan lägga till den i dina måltider eller äta vitlökstillskott.

Förhindra fotsvamp med vitlök

Vitlök innehåller två huvudprodukter bland sina många ingredienser, som hjälper dig med din hälsa: allicin och diallyldisulfid.

Ingefära är ett annat bra val. Du kan lägga till den i dina måltider eller ta den som ett avkok.

Du kan även blötlägga dina fötter i varmt vatten med salt och äppelcidervinäger.

Du bör även se till att reducera din konsumtion av socker för att förhindra fotsvamp, eftersom detta bidrar till växt och utveckling av svamp. Det är viktigt att notera att om du har en sjukdom, där ditt immunförsvar har påverkats, är det ännu viktigare att uppsöka en läkare då du misstänker att du har svamp. På detta sätt kommer du att undvika negativa och farliga hälsokonsekvenser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.