Växtbaserad yoghurt: Allt du behöver veta

Vi berättar om de viktigaste fördelarna och nackdelarna med växtbaserad yoghurt. Dessa är vanligtvis tillverkade på soja eller havredryck.
Växtbaserad yoghurt: Allt du behöver veta
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

På senare år har växtbaserad yoghurt blivit alltmer tillgängligt som ett alternativ till traditionella mejeriprodukter. Även om det kan vara ett bra alternativ skiljer sig deras näringsvärde mycket från de klassiska versionerna vi alla är vana vid. Vi ska ta upp de viktigaste skillnaderna och fördelarna med denna typ av livsmedel.

Innan vi börjar måste vi betona att närvaron av mejeriprodukter i kosten rekommenderas för att upprätthålla ett gott hälsotillstånd. Framför allt fermenterade mejeriprodukter. De innehåller levande bakterier som är positiva för matsmältningssystemet.

Vad är växtbaserad yoghurt?

Växtbaserad yoghurt är serie produkter som liknar den traditionell yoghurt i konsistens och smak, men som inte är gjorda på animalisk mjölk. På grund av detta är de lämpliga för veganer.

I allmänhet är de tillverkade på soja, mandel- eller kokosnöt, men genomgår inte en jäsningsprocess. De innehåller som regel olika sorters tillsatser för en förbättrad konsistens.

Det är viktigt att notera att den här typen av yoghurt inte innehåller laktos eller galaktos. Detta innebär att de är lätta att bearbeta för kroppen och att de är ett alternativ för personer med laktosintolerans. Dessutom innehåller de mindre mättade fetter.

Kaloriinnehållet är måttligt. De kan därför gärna ingå i en kalorifattig viktminskningsdiet.

Kokosmjölk.
Kokosmjölk är en av de minst använda ingredienserna i vegetabilisk yoghurt, men fler och fler produkter dyker upp.

Fördelar

Bland de främsta fördelarna med växtbaserad yoghurt kan vi lyfta fram deras låga energiinnehåll och deras förmåga att skapa mättnad. På grund av detta kan de ingå i alla sorters kostplaner, bland annat som ett mättnadsbidrag för minskad matångest och lättare efterlevnad av kostplanen. På medellång sikt gör detta skillnad, eftersom det hjälper dig att inte ge upp och även minskar risken för en rebound-effekt.

Samtidigt ger de dig kvalitetsmineraler, såsom kalcium. Halten är lägre än för animalisk yoghurt, men det kan ändå bidra. Däremot innehåller dessa produkter inte naturligt något D-vitamin, varför vissa växtprodukter innehåller detta som tillsats.

Vissa baser som används för växtbaserad yoghurt har visat vissa specifika fördelar. Detta är fallet med soja, som kan bidra till kontrollen av triglycerider i blodet.

Å andra sidan kan betaglukaner från havre, som man också kan använda som bas för växtbaserad yoghurt, ha en positiv effekt för minska det onda kolesterolet LDL i kroppen. Detta ämne undersöks fortfarande för att avgöra om det kan bidrar till att förebygga insulinresistens.

Nackdelar

Trots fördelarna som vi nämner ovan har växtbaserad yoghurt också vissa nackdelar jämfört med de av animaliskt ursprung. De innehåller till exempel inte probiotika.

Denna typ av levande bakterier har visat sig vara mycket positiva för tarmfunktionen och den allmänna hälsan. De förbättrar matsmältningsprocessen och näringsupptaget.

Men faktum är att flera producenter av växtbaserad yoghurt idag berikar drycken med bakteriekulturer.

Innehållet av proteiner är också lägre. Dessutom är de proteiner som finns i dessa produkter inte av högt biologiskt värde, eftersom de inte har alla essentiella aminosyror eller absorberas lika bra av kroppen. De bidrar till att täcka vårt dagliga behov, men de är inte en tillräcklig huvudkälla.

Slutligen är de inte heller lika bra när det gäller närvaro av mikronäringsämnen. De kan hjälpa till att täcka våra behov, men yoghurt av animaliskt ursprung innehåller många fler vitaminer och mineraler.

Lite yoghurt.
Yoghurt av animaliskt ursprung har en mer komplex näringssammansättning jämfört med vegetabiliska motsvarigheter.

Du kanske också är intresserad av: Recept på hemgjord grekisk yoghurt

Växtbaserad yoghurt är ett mindre näringstätt alternativ

Växtbaserad yoghurt är ett mindre näringstätt alternativ till animalisk yoghurt. Men det kan vara en god idé att inkludera dem i kosten när syftet är att förbättra mättnaden.

Samma gäller om du har en överkänslighet mot laktos eller allergi mot komjölksproteiner. Möjligheten finns också att att använda växtbaserad yoghurt som ingrediens i matlagningen.

Att täcka protein- och kalciumbehovet anses vara avgörande för att minska risken för benskörhet. Även om traditionella mejeriprodukter rekommenderas starkt, kan tillskott med vegetabiliska drycker täcka några av de dagliga behoven. Att äta endast dessa är emellertid inte att tillräckligt, vilket är varför vi alltid bör fokusera på en mångsidig kost som kan täcka alla våra behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Abbasi, Nazanin N., et al. “Oat β-glucan depresses SGLT1-and GLUT2-mediated glucose transport in intestinal epithelial cells (IEC-6).” Nutrition Research 36.6 (2016): 541-552.
  • Sánchez B, Delgado S, Blanco-Míguez A, Lourenço A, Gueimonde M, Margolles A. Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Mol Nutr Food Res. 2017;61(1):10.1002/mnfr.201600240. doi:10.1002/mnfr.201600240
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Pérez, Neus Bernat. Desarrollo, caracterización y optimización de productos fermentados a base de licuados vegetales como alternativa a los yogures convencionales. Diss. Universitat Politècnica de València, 2013.
  • Shen, Xiao Li, et al. “Effect of oat β-glucan intake on glycaemic control and insulin sensitivity of diabetic patients: a meta-analysis of randomized controlled trials.” Nutrients 8.1 (2016): 39.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.