Världens enklaste recept på äppelpaj

Det kan verka komplicerat att göra en god äppelpaj, men vi har några knep för hur man gör den enklaste äppelpajen i världen.
Världens enklaste recept på äppelpaj
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Detta är ett enkelt recept på äppelpaj som du snabbt kan göra i en handvändning. För att göra den så enkel som möjligt har vi ändrat lite i originalet.

Det svåraste med att tillaga en äppelpaj är inte att de innehåller äpplen eller att de måste ugnsbakas. Snarare är det pajskalet som kan vara svårt att få till, eftersom detta ofta ska vara av någon speciell typ som ofta tar längre tid att tillreda.

Den enklaste äppelpajen man kan göra är den man kan göra så snabbt som möjligt så att man snabbt kan avnjuta den bekvämt sittandes i soffan i mysbelysningen. Det vill vi göra, så därför har vi ändrat pajskalet i detta recept, och det innehåller enkelt nog bara Mariekex och smör. Således kan du påskynda tillagningsprocessen lite och snabbt få avnjuta denna enkla äppelpaj.

Är du överkänslig mot gluten eller har laktosintolerans kan du ersätta ingredienserna med gluten- och laktosfria alternativ.

Om du funderar över kalorivärdet på detta recept på äppelpaj, så beror det förstås på mycket av pajen du äter. Som vi brukar säga: äter du normalt en balanserad och hälsosam kost, är det inga problem att äta någon sötsak nu och då – med måtta.

När det kommer till näringsvärde, har äpplen en mycket viktig betydelse för hälsan. Att vi tillsätter äpplena i en paj, tar inte bort något av deras goda näringsvärde för kroppen. Det är snarare det motsatta; de innehåller fortfarande vitaminer, mineraler och kolhydrater som gör gott för kroppen.

Världens enklaste recept på äppelpaj

Världens enklaste recept på äppelpaj

Snabba upp ditt recept på äppelpaj och förbättra det med de ingredienser vi nu ska tipsa dig om. Kom ihåg: det går alltid att förändra och förbättra alla recept!

Ingredienser

 • 1 paket Mariekex (240 g)
 • 1 ½ msk smör (30 g)
 • 5 medelstora äpplen
 • 2 1/2 dl mjölk (alternativt vegetabilisk mjölk)
 • 2 1/2 dl vetemjöl
 • 3 msk råsocker
 • 2 msk persikosylt

Tillagning

 1. Börja med att sätta på ugnen på 180º C.
 2. Krossa kexen, antingen genom att använda en mixer eller bara för hand med en gaffel.
 3. Sedan är det dags att tillsätta smält smör till de krossade kexen. Blanda om med en sked.
 4. Konsistensen ska likna blöt sand. Så tycker du att det är nödvändigt kan du tillsätta lite mer smält smör.
 5. Häll sedan ner blandningen i en pajform. Detta ska bilda pajskalet.
 6. Sprid noga ut kexblandningen över hela ytan för att jämnt täcka formen.
 7. I nästa steg tillsätter du följande ingredienser i mixern: tre äpplen, mjölk, mjöl och socker. Mixa ordentligt.
 8. Häll sedan blandningen över skorpan i pajformen. Skala och skiva de sista två äpplena och placera dem på toppen av fyllningen.
 9. Nu är det snart klart! Om ugnen hunnit nå 180º C, ställ in formen och baka i en timme.
 10. Ta ut pajen när ytan ser välgräddad ut. Använd en bakpensel för att sprida persikosylten som ett lager på toppen.

Innovation är allt i köket

Innovation är allt i köket

Finessen med detta recept är det enkla tricket att ändra pajskalet. Tanken är att du ska få samma konsistens med kexen som i en klassisk äppelpaj.

Men om du vill, kan du förstås alltid göra ett hemlagat pajskal själv för denna typ av efterrätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.