7 anledningar att äta ett grönt äpple på tom mage

För att maximera fördelarna från ett grönt äpple ska du se till att det är en ekologisk variant som även låter dig äta skalet.
7 anledningar att äta ett grönt äpple på tom mage
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Alla äpplen innehåller essentiella näringsämnen som gagnar hälsan. Men att äta ett grönt äpple om dagen är speciellt rekommenderat för det låga kaloriinnehållet och den höga koncentrationen av fytonäringsämnen som tillhandahåller ytterligare fördelar.

Gröna äpplen har en karaktäristiskt syrlig smak och består mestadels av vatten. Därför är de perfekta för att avgifta och balansera vätskebalansen i kroppen. Vidare har gröna äpplen även betydande mängder kostfibrer, aminosyror, vitaminer och mineraler. När dessa konsumeras hjälper de dig att uppnå både fysiskt och mentalt välmående.

Länge har man vetat att det inte bara är rekommenderat att äta ett grönt äpple på tom mage för att få energi, utan även för att det kan sätta igång ämnesomsättningen och förebygga sjukdomar. Vi är medvetna om att många fortfarande inte inkluderar dem i sin kost, så vi skulle vilja dela med oss av sju anledningar att äta ett grönt äpple varje dag.

1. Viktnedgång

Få hjälp med viktnedgången

Ett grönt äpple har bara 80 kalorier. Trots denna låga siffra är det en kraftfull energikälla tack vare sina kolhydrater och aminosyror.

 • Att äta ett grönt äpple på tom mage tillhandahåller kroppen med högre fiberkoncentration, vilket utöver att förbättra matsmältningen även håller oss mätta längre.
 • Näringsämnena sätter igång ämnesomsättningen från och med dagens första timmar, och tack vare det kan kroppen bränna fler kalorier.

2. Förebyggande av diabetes

Att lägga till ett äpple i din dagliga kost är ett enkelt och effektivt sätt att minska risken för diabetes, speciellt för de som har riskfaktorer för sjukdomen.

 • Äpplen har höga mängder lösliga fibrer som spelar en viktig roll i att ämnesomsätta sockerkällor. Det hjälper kroppen att använda dem som energikällor.
 • Att äta ett äpple på morgonen kommer bland annat minska sug efter sötsaker och hjälpa kroppen att använda insulin ordentligt.

3. Hjärt- och kärlhälsa

Reglera dina kolesterolnivåer

Näringsämnena i gröna äpplen – främst flavonoider och fibrer – har viktiga fördelar för hjärt- och kärlhälsan.

 • Att äta ett grönt äpple hjälper till med regleringen av höga kolesterolnivåer, vilket stoppar plack från att bildas i artärerna.
 • De har avsevärda mängder kalium – ett essentiellt mineral som balanserar kroppens elektrolyter för att skydda muskler och hjärtat.
 • Äpplen hjälper till att minska inflammatoriska molekyler, som ibland kan orsaka komplikationer i hjärtat såväl som för blodcirkulationen och hjärnan.

4. Matsmältning

Att äta ett grönt äpple på tom mage kan vara en lösning för att få bukt med långsam matsmältning och kronisk förstoppning en gång för alla.

 • Pektin – en typ av fiber i äpplen – reglerar tarmtömningarna och hjälper till i elimineringen av avfall.
 • Gröna äpplen har lätt gasmotverkande effekter som hjälper till att bekämpa ansamling av gaser i mag-tarmkanalen.
 • Äpplen neutraliserar överdriven produktion av magsafter och förebygger problem såsom dålig matsmältning och uppstötningar.

5. Hjärnhälsa

Gagna hjärnhälsan naturligt

Det finns många saker som påverkar hjärnhälsan. Att äta ett äpple varje morgon kan dock bidra till att förebygga sjukdomar som leder till kognitiv försämring.

 • Grönt äpple har gott om antioxidanter, bland vilka vi hittar katekin och epikatekin. Dessa antioxidanter skyddar hjärncellerna mot de skadliga effekterna av fria radikaler.
 • Flavonoider kan tillsammans med det vitamin C och magnesium som finns i äpplen hjälpa till att regenerera cellerna. Genom att förbättra cirkulationen optimerar de syresättningen av hjärnvävnaden.

6. Att äta ett grönt äpple om dagen förbättrar hudhälsan

Det är inte en mirakelkur för rynkor eller något i den riktningen, men äpplets antioxidanter är utmärkta för att bekämpa tidiga ålderstecken på huden.

 • Genom att inkludera äpplen i din kost kan substanserna hjälpa till med cellrekonstruktion och föryngring. Som ett resultat får du mindre rynkor och hudfläckar.
 • Det höga vatteninnehållet i äpplen håller huden återfuktad och renar den över tid.
 • Gröna äpplen är bra för att stimulera kollagen- och elastinproduktion, som är substanser som håller läderhuden fast och ung.

7. Minskning av plack på tänderna

Bättre tandhälsa med grönt äpple

Beståndsdelarna i äpplen har avsevärda fördelar för tandhälsan genom att minska bildandet av bakteriell plack.

 • De naturliga syrorna rengör tänderna. Vidare neutraliserar de bakterietillväxten som kan orsaka infektioner.
 • Gröna äpplen ökar även salivproduktionen, och genom att reglera munnens pH-värde förebygger de dålig andedräkt.

Nu när du vet fördelarna ska du inte vänta med att börja äta ett grönt äpple varje morgon, med skalet på!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Martínez Ladrón De Guevara, E. (2016). Efecto de la adición de la cáscara de manzana sobre el estrés oxidativo y el perfil de proteínas en un modelo murino diabético. México, Instituto Politécnico Nacional.
 • Muñoz Quiroga H.D., Tarazona Guevara, L.F. (2017). Remoción de placa bacteriana mediante el consumo de manzana en la población infantil de la institución educativa Vijagual de Bucaramanga. Universidad de Santo Tomás, Bucaramanga.
 • Patricio, G. (2007). Extraccion de pectina de manzana. Universidad Nacional Micaela Bastidas de Apurimac.
 • Requena, M. y Guerrero, D. (2021). Manzana Verde: en busca de la expansión (Trabajo de investigación de Máster en Dirección de Empresas). Universidad de Piura. PAD-Escuela de Dirección. Programa Maestría en Dirección de Empresas MBA. Lima, Perú
 • Salazar, N. A. S., & Orozco, G. I. O. (2011). El aroma de la manzana. Interciencia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.