6 livsmedel för frisk hy – inkludera dem i din kost!

Dessa livsmedel för frisk hy kan hjälpa dig att ta hand om huden på in- och utsidan. De är dessutom bra för kroppen!
6 livsmedel för frisk hy – inkludera dem i din kost!
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

På grund av alla behandlingar och kosmetiska produkter vi använder kan huden utsättas för en rad olika gifter och substanser som skadar den. Således bör vi motverka detta genom att inkludera specifika livsmedel för frisk hy i vår kost.

Exempelvis minskar kapaciteten för cellregeneration genom exponering av solens strålar och kemikalier från kontaminering . Samtidigt accelereras åldrandeprocessen. Trots att det visar sig på olika sätt hos alla personer, tenderar dess närvaro att orsaka problem med självkänslan på grund av ens utseende.

Lyckligtvis kan hälsosamma vanor filtrera ut gifter ur blodet, speciellt när det kommer till ens kost. Fördelarna är att livsmedel för frisk hy tar bort orenheter som påverkar hudens utseende. Av denna anledning vill vi i denna artikel dela med oss av sex livsmedel du kan äta för att ta hand om din hud. 

Givetvis, hoppas vi att du gillar dem!

6 livsmedel för frisk hy

1. Körsbär

Körsbär i skål

Körsbär är ett av de nyttigaste livsmedlen för huden. Anledningen till det är att de är rika på vitaminer, mineraler och antioxidativa substanser som är perfekta för att rensa blodet. Som resultat stimulerar regelbunden konsumtion eliminering av gifter.  Dessutom skapar de en skyddande barriär mot effekter från solen och kontaminering.

Eftersom de förbättrar cirkulationen är de även rekommenderade för att stimulera syresättning och reparation av celler.

Förslag

 • Ät ekologiska körsbär
 • Inkludera körsbär i dina smoothies och avkok
 • Lägg till dem i dina tårtor, kakor och liknande recept

2. Citron

Tack vare dess höga innehåll av organiska syror och antioxidativa beståndsdelar är citron ett av de mest rekommenderade livsmedlen för att avgifta huden.

Dessutom tar dess renande egenskaper bort gifter som färdas genom blodet. Tilläggas kan att det samtidigt reglerar ditt pH-värde. Detta beror på dess avsevärda mängd innehåll av C-vitamin – ett nyckelämne för att stimulera produktionen av kollagen och förebygga åldrande.

Förslag

 • Drick ett glas ljummet citronvatten på tom mage
 • Lägg till denna frukt i smoothies, avkok och andra naturliga drycker

3. Öljäst

Öljäst i sked

Tack vare dess essentiella aminosyror och antioxidanter är öljäst ett perfekt livsmedel för frisk hy. På samma sätt som körsbät stödjer öljästens näringsämnen cellreparation, utöver att hjälpa till att optimera de naturliga rensningsprocesserna. Som resultat förebygger regelbunden konsumtion kutana sjukdomar och tidiga ålderstecken.

Förslag

 • Konsumera totalt en matsked uppdelat på 2-3 tillfällen per dag.
 • Inkludera i soppor, juicer och smoothies.

4. Äpplen

Äpplen är frukter som är rika på kostfibrer och antioxidativa beståndsdelar. Därför stimulerar äpplen rensning av blodet och utsöndringsorganen. SOm en följd av deras naturliga syror möjliggörs reglering av hudens pH. Samtidigt kontrollerar de överflödig talgproduktion och igentäppning av porer.

Vi bör även nämna att äpplen också är ett utmärkt sätt att underlätta matsmältningen. Kort sagt är äpplen väldigt viktigt för att ha bra kutanhälsa.

Förslag

 • Ät ett rått äpple om dagen.
 • Bered naturliga äppeljuicer minst tre gånger per vecka.
 • Kom ihåg att lägga till dem i smoothies, kompotter och bakverk.

5. Ananas

Skivad ananas på fat

Tack vare dess bidrag av enzymer, vatten och antioxidanter är ananas perfekt för att främja djup rengöring av huden. Den har också vätskedrivande egenskaper som hjälper till att driva ut vätskor som annars förvärrar uppsvälldhet.

Dessutom innehåller den fibrer, vitaminer och mineraler som stödjer matsmältningen. Vidare hjälper den till att ta bort avfall som påverkar hudens hälsa.

Förslag

 • Ät rå ananas 2-3 gånger per dag.
 • Bered den i juicer utan socker och drick på tom mage.
 • Inkludera bitar av ananas i dina sallader och smoothies.

6. Nätmelon

Nätmelon är en uppfriskande frukt som är känd för sina avsevärda mängder vatten, fibrer och antioxidanter. Tack vare dessa näringsämnen, tillsammans med dess vitaminer och mineraler, gör melonen till ett livsmedel för frisk hy. Det vill säga, den kommer hålla huden fri från orenheter och förebygga problem som akne.

Slutligen bevarar dess återfuktande krafter hudens naturliga fukt och minskar närvaron av döda celler.

Förslag

 • Ät 2-3 skivor nätmelon om dagen.
 • Lägg till denna frukt i dina smoothies.
 • Bered i råa sallader.

Är du redo att börja ta hand om huden från insidan? Lägg till dessa livsmedel i din regelbundna kost och upptäck hur bra de är för att bibehålla hudhälsan och göra den fri från brister.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bott, R. (2014). Nutrition for Healthy Skin. Igarss 2014. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2

 • Dréno, B., Araviiskaia, E., Berardesca, E., Gontijo, G., Sanchez Viera, M., Xiang, L. F., … Bieber, T. (2016). Microbiome in healthy skin, update for dermatologists. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.13965

 • Krutmann, J., & Humbert, P. (2011). Nutrition for healthy skin: Strategies for clinical and cosmetic practice. Nutrition for Healthy Skin: Strategies for Clinical and Cosmetic Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-642-12264-4


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.