5 livsmedel som hjälper dig att minska sötsuget

5 livsmedel som hjälper dig att minska sötsuget
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

En av de vanligaste orsakerna till fetma är impulsivt matintag, vilket innebär att du okontrollerat äter någon form av ohälsosamma livsmedel, rika på socker, mjöl och lågkvalitativa fetter. När man är van vid att ibland, eller ofta, äta på detta sätt, kan det orsaka problem. Det beror ofta på ett fysiskt sockerbehov, och innebär att du kan behöva vidta åtgärder för att minska sötsuget

Dessa livsmedel som man ofta blir sugen på dessa gånger, vilka bidrar med ytterst få näringsämnen, omvandlas snabbt till fettdepåer i kroppen och därmed lägger du på dig på de ställen där du lättast ansamlar fett.

I den här artikeln kommer vi att lista några livsmedel som hjälper dig att minska sötsuget och bekämpa det där impulsiva behovet av att äta godis, vilket leder till obalanser i blodsockernivåerna.

Nyttiga tilltugg som kan minska sötsuget

Hemligheten med de livsmedel som vi kommer att nämna nedan är att de alla är naturligt söta. Vissa tack vare sitt innehåll av hälsosamma sockerarter, och andra för att de innehåller andra näringsämnen med söt smak. Vad de alla har gemensamt är deras dokumenterade förmåga att effektivt minska sötsuget.

Glukosnivåerna varierar kontinuerligt i kroppen, vilket kan leda till ett behov av att äta socker, men det går att motverka genom att välja dessa livsmedel.

Kanel

Denna överraskande krydda, som används i naturlig behandling av typ 2-diabetes, sänker blodsockerhalten och saktar ner tömningen av magen, vilket bidrar till att minska sötsuget som ofta uppträder efter måltider.

Hur kan du konsumera kanel?

Kanel kan användas på flera olika sätt. Försök att använda ceylonkanel, vilken är den fördelaktigaste sorten, och konsumera den:

  • I alla slags bakverk eller desserter: sockerkakor, pajer, glass, mm.
  • I infusioner efter dina måltider.
  • Blandat med honung, på fastande mage.
Kaneldryck är bra efter maten


Pumpa

Pumpa är rikt på kolhydrater, men dess höga fiberinnehåll gör att dessa absorberas lite i taget, vilket skapar balanserade och stabila nivåer av socker i blodet.

Det är viktigt att notera att människor som missbrukar godis också kan ha inälvsparasiter, trots att de är omedvetna om det. Dessa parasiter bidrar till än högre sötsug eftersom de livnär sig på detta. Av den anledningen rekommenderar vi att du också äter pumpafrön, som är en av de äldsta kurerna för att bekämpa och bli av med dem.

Hur kan du konsumera pumpa?

Även om den i allmänhet konsumeras tillagad kan du också äta den rå och riven i sallader. Om du väljer att tillaga den rekommenderar vi särskilt att du tillagar en läcker kräm.

Tack vare dess sötma kan du även skära tunna remsor av pumpa, som om det vore carpaccio, och ugnsgrädda den med lite kanel. Detta recept är läckert som dessert.

Pumpakräm är bra för att minska sötsuget


Morötter

Morötter har också komplexa kolhydrater som behöver brytas ned för att omvandlas till socker. Precis som de hos pumpa absorberas de gradvis och orsakar inte sockersug.

Hur kan du konsumera morötter?

Ät dem företrädesvis råa. Det mest effektiva sättet, om du har en mixer, är att göra en juice där du även tillsätter till exempel äpple.

Du kan också riva dem och använda som garnering, i sallader och soppor, eller på smörgåsar.

Sötpotatis

Det finns många typer av sötpotatis och alla har de sin söta smak som gemensam nämnare. Sötpotatis är rikt på naturliga sockerarter, men låt dig inte skrämmas. Detta sockerinnehåll kompenseras av dess höga innehåll av fibrer. Specifikt syftar vi på dess pektin, vilket fördröjer absorptionen av sockerarter.

Hur kan du konsumera sötpotatis?

Sötpotatis är mycket mättande men vi rekommenderar inte att du äter det på eftermiddagen. De bästa timmarna är på morgonen eller runt lunch, och du kan antingen ugnsbaka eller koka dem, precis som vanliga potatisar.

Stevia

Denna växt från Paraguay har blivit populär som ett naturligt sötningsmedel tack vare dess många fördelar, bland vilka vi belyser egenskapen att reglera blodsockernivåerna, precis som i fallet med kanel. Den innehåller heller inga kalorier, vilket är anledningen till att den är så bra för att minska sötsuget. Du kommer inte känna behov av att äta annat sockerarter tack vare den otroliga sötman hos denna växt.

Hur kan du konsumera stevia?

Stevia kan användas till att naturligt söta infusioner och andra drycker.

Foton av alpha, ccharmon och sweetbeetandgreenbean.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hamilton, J., Fawson, S., May, J., Andrade, J., & Kavanagh, D. J. (2013). Brief guided imagery and body scanning interventions reduce food cravings. Appetite71, 158-162.
  • Hunt, D. (1987). No more cravings. Warner Books.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.