Varför uppstår benkramper?

Benkramper kan uppstå om du sitter för länge i samma position - bland annat kan detta bero på elektrolytproblem eller neurologiska sjukdomar. I denna artikel förklarar vi mer om de vanligaste orsakerna och hur man undviker detta besvär.

Senaste uppdateringen: 12 september, 2020

Du har antagligen upplevt kramp någon gång i livet, i i någon kroppsdel. Detta är ingenting som är ovanligt Men varför uppstår benkramper?

Kramper är ofrivilliga och plötsliga muskelsammandragningar som orsakar smärta. Nästan hälften av befolkningen lider av dem. Normalt sett är kramper tillfälliga och godartade. Dessa kramper kan i vissa fall till och med förhindra att den drabbade muskeln rör sig ett tag. Även om tillståndet oftast försvinner på egen hand kan de ibland vara ett tecken på att något är fel.

Kramp i benen är det vanligaste. De uppträder vanligtvis på natten och får den drabbade att plötsligt vakna på grund av smärta. Även om orsakerna varierar vet man att förekomsten ökar med åldern och att de tenderar att drabba fler kvinnor än män.

Eftersom många människor lider av detta vill vi förklara de viktigaste orsakerna till varför benkramper uppstår och vad du kan göra för att förhindra dem.

Varför uppstår benkramper?

Det finns många många möjliga orsaker till benkramper. Faktum är att forskare fortfarande försöker upptäcka den exakta mekanismen som orsakar dem och de situationer som utlöser dem.

De känner emellertid till vissa situationer som är särskilt relaterade till benkramper. Först och främst föreslår forskare att det finns ett samband med episoder av trötthet och muskeltrötthet efter träning.

Man med benkramper.
Benkramper.

En annan vanlig orsak är om man befinner sig i en liggande position under en lång tid eller om det förekommer ett tryck på benmusklerna i vissa positioner. Detta förklarar många av fallen som manifesterar sig under tidig morgon.

Benkramper är också relaterade till aktiviteten hos motoriska neuroner som ansvarar för att stimulera muskelrörelse. Således förekommer de också med vissa neurologiska sjukdomar, till exempel Parkinsons sjukdom. Experter vet också att vissa läkemedel ökar benkramper. Det är till exempel en betydande biverkning av cancerbehandlingar. Nästan 80% av cancerpatienter lider av dem.

Det är viktigt att notera att den vanligaste orsaken till benkramper – och samtidigt den enklaste att fixa – är uttorkning eller förändring av koncentrationerna av vissa elektrolyter i blodet. Båda situationerna går ofta hand i hand.

Patienter som genomgår hemodialys upplever ofta benkramper. Detta har ett samband med elektrolytobalansen i blodet, till exempel när det gäller kalium. Vidare verkar det som att kärlsjukdomar, såsom blockering av kranskärlen eller vissa benkärl, också är relaterade till dessa kramper.

Kvinna med benkramper.
Benkramper.

Hur man förhindrar eller lindrar benkramper

Beroende på den bakomliggande orsaker kan benkramper förhindras eller lindras. De varar vanligtvis några minuter och tenderar att upprepas under samma tidpunkt varje dag, och därmed är det vanligt att man även drabbas av sömnlöshet.

Det första steget för att förhindra dem är att försöka röra sig ofta och undvika att sitta eller ligga stilla i samma position under lång tid. Experter rekommenderar också stretchövningar under dagen eller strax före läggdags. När kramperna dyker upp kan du försöka slappna av i området genom att massera den drabbade muskeln.

Sanningen är dock att det inte finns någon medicinsk behandling för att förhindra kramper. Vissa läkare rekommenderar vitamintillskott och natrium- eller magnesiumtillskott. Hittills har de dock inte visat sig vara effektiva.

Sammanfattning

Benkramper är mycket vanliga och kan orsakas av många olika saker. Om de förekommer upprepade gånger bör du rådfråga en läkare för att utesluta att de är associerade med något annat tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.