Varför är det viktigt att fasta innan blodprov?

I allmänhet bör en patient fasta i minst 8 timmar före ett blodprov. Detta beror dock på den specifika typen av tester som ska tas från provet. Idag berättar vi varför.
Varför är det viktigt att fasta innan blodprov?

Senaste uppdateringen: 07 mars, 2021

Blodprov är en av de vanligaste typerna av medicinska tester eftersom de ger mycket information om en persons hälsa. I själva verket anses de vara en rutinmässig och grundläggande procedur när det gäller medicinska interventioner. I allmänhet är det viktigt att fasta innan blodprov i minst åtta timmar och om möjligt ta blodprovet på morgonen.

Blodprov kan hjälpa till att analysera olika parametrar. Läkare beställer ofta specifika tester för att bekräfta eller utesluta en misstänkt diagnos. Många gånger är det dock en rutin. Till exempel kan man mäta blodsockernivåer eller blodstatus.

I artikeln nedan ska vi prata om varför patienter ska fasta innan blodprov. Med andra ord, varför är det så viktigt att avstå från att äta och dricka i minst åtta timmar före ingreppet?

Vi besvarar denna fråga idag.

Vad använder man blodprover till?

Blodprover består av att man extraherar blod från patienten och analyserar provet i ett laboratorium. De gör det möjligt för läkare att studera många olika aspekter av kroppen för att få information om patientens allmänna hälsa. Samtidigt kan informationen belysa tillståndet hos ett visst organ.

I allmänhet inkluderar blodprov en analys av personens blodstatus. Detta avser koncentrationen av var och en av de celltyper som finns i blodet. Med andra ord, röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. Dessutom kan man med ett blodprov observera formen på dessa celler för att säkerställa att de är normala.

På samma sätt möjliggör blodprov analys av flera biokemiska värden. Till exempel nivåerna av glukos eller järn i en persons blod. Inom denna grupp av värden kan vi också nämna kolesterol, triglycerider, sköldkörtelenzymer, karbamid etc.

Alla dessa parametrar är väsentliga för upptäckt av vissa sjukdomar. Till exempel hjälper sköldkörtelenzymer att upptäcka en sköldkörtelsjukdom. Samtidigt kan järn och andra värden hjälpa läkare att bestämma närvaron och svårighetsgraden av anemi.

Dessutom kan blodprov till och med hjälpa till om det finns risk för vissa typer av tumörer. Dessa tumörer frigör vissa ämnen som finns i blodet.

fasta innan blodprov: blodprovstagning
Blodprov kan hjälpa till att upptäcka oegentligheter i kroppen. Läkare använder dem ofta för att diagnostisera sjukdomar.

Läs mer om blodprov i den här artikeln: Vi kan komma att upptäcka cancer tidigt med ett blodprov

Varför är det viktigt att fasta innan blodprov?

När det är dags att ta ett blodprov är det viktigt att fasta i minst åtta timmar i förväg. Med andra ord, konsumera inte mat eller dryck (utom vatten) kvällen innan. Detta beror på att blodet absorberar ämnen från mat och dryck, och detta kan ändra vissa parametrar.

Huruvida en patient behöver fasta och hur länge beror dock på vilka tester som ska utföras. Till exempel, om din läkare bara beställer en blodpanel, kanske det inte är nödvändigt att fasta. Men när det gäller glukosnivåer måste vuxna fasta i minst åtta timmar och barn i minst tre timmar.

När det gäller att analysera sköldkörtelns funktion bör en fasta på bara fyra timmar räcka. När det gäller kolesterolnivåer kan din läkare rekommendera att fasta i upp till 12 timmar.

En annan aspekt att tänka på är medicinering. Vissa mediciner, precis som mat, kan förändra blodnivån. Läkare är generellt medvetna om detta och kan berätta om du ska ta en paus från medicinen eller inte.

väckarklocka bredvid tallrik och bestick
Huruvida man behöver fasta innan ett blodprov beror på de specifika tester som ska utföras. Inte alla typer av blodprov kräver fasta i förväg.

Du kanske också vill läsa den här artikeln: Livsmedel att äta för att få normal nivå av hemoglobin

Vad mer bör du tänka på?

Hälso- och sjukvårdspersonal brukar ge andra rekommendationer för att blodprovet ska gå så bra som möjligt. Först och främst bör du förutom att fasta undvika att röka precis innan du tar ett blodprov. Detta eftersom att tobak kan ändra glukosnivåerna.

Du kan dricka vatten med måtta för att släcka din törst. Det är dock strängt förbjudet att dricka alkoholhaltiga drycker före ett blodprov. Du bör också undvika att träna dagen innan, eftersom detta kan ändra vissa markörer.

Oavsett vilket bör du alltid konsultera din läkare och be om specifika instruktioner för just ditt fall. Som vi redan har nämnt kan vissa patienter behöva ta en paus från medicinering, medan andra inte behöver göra det. Samtidigt kan fastetiden innan blodprovet också variera. Därför är det bäst att diskutera detta personligen med din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Quinn JG, Tansey EA, Johnson CD, Roe SM, Montgomery LE. Blood: tests used to assess the physiological and immunological properties of blood. Adv Physiol Educ. 2016;40(2):165-175. doi:10.1152/advan.00079.2015
  • Dean L. Blood Groups and Red Cell Antigens [Internet]. Bethesda (MD): National Center for Biotechnology Information (US); 2005. Table 1, Complete blood count. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2263/table/ch1.T1/
  • Ortiz Sánchez, Y., García Tase, M. M., Rosales Arias, K. K., Vázquez Belizón, Y., & Fonseca Olivares, E. (2005). Interferencias de medicamentos con pruebas de laboratorios. Revista Cubana de Farmacia39(3).
  • McMillin JM. Blood Glucose. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 141. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK248/
  • Kackov S, Simundic AM, Gatti-Drnic A. Are patients well informed about the fasting requirements for laboratory blood testing?. Biochem Med (Zagreb). 2013;23(3):326-331. doi:10.11613/bm.2013.040

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.