Vad tre koppar kaffe per dag kan göra för din lever

Vad tre koppar kaffe per dag kan göra för din lever

Senaste uppdateringen: 19 december, 2018

Många studier har visat att det kan vara väldigt fördelaktigt för hälsan att dricka kaffe, ifall du dricker måttliga mängder. Fram tills för ett par år sedan undvek många kaffe i tron att det skadar kroppen med tanke på koffeininnehållet. År efter år har dock studier visat att det kan vara fördelaktigt för kroppen med några koppar kaffe om dagen.

På senaste tiden har olika studier också visat att kaffe har positiva effekter vid behandling och motverkande av problem som diabetes, Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Dessa nya studier ger oss fler viktiga anledningar att dricka kaffe och nyttja dess fördelar.

Detta stöds även av en studie utförd av The National Cancer Institute, Bethesda (Maryland, USA) som publicerats i tidskriften ‘Hepatology’. Denna visade att kaffedrickande har positiva effekter för levern.

Forskarna i studien använde information från National Survey of Health and Nutrition USA (NHANES, 1999-2010). Därur valde de ut totalt 27 703 deltagare över 20 års ålder. Deltagarna fick svara på en undersökning angående sina kaffedrickarvanor och forskarna mätte deras leverenzymer i blodet. Syftet med denna undersökning var att mäta leverns hälsa. Det visades att de som dricker ca tre till fyra koppar kaffe per dag har mindre nivåer av leverenzymer, jämfört med de som inte dricker kaffe.

Forskarna drog slutsatsen att innehållet i kaffe främjar en god leverhälsa, ifall du dricker det med måtta.

Kaffe varje dag kan minska risken för fibros hos personer med fettlever

Att dricka kaffe kan minska fibros

I en annan undersökning som också publicerades i tidskriften ‘Hepatology’ framkom det att konsumtion av kaffe radikalt reducerar ackumuleringen av bindväv (fibros) i levern, hos patienter som lider av icke-alkoholorsakad fettlever.

Studien visade att koffeinet i kaffet reducerar fibros hos personer med fettlever, och även hos personer med kronisk hepatit.

Inför denna undersökning intervjuade forskarna 360 personer angående deras kaffevanor och delade upp dessa i fyra grupper: patienter utan symtom på fibros vid ultraljud (kontrollgruppen), patienter med fettlever (leversteatos), och patienter med icke-alkoholorsakad fettlever (steatohepatit) i etapperna 0-1 och 2-4.

Patienterna med leversteatos som konsumerade kaffe visade en märkbar skillnad jämfört med patienterna i etapp 0-1.

Konsumtionen av kaffe var större hos patienter med steatohepatit i etapp 0-1, där 58% hade ett vanligt kaffeintag, jämfört med patienterna med steatohepatit i etapp 2-4, där endast 36% hade ett vanligt kaffeintag.

Experterna anser att fler studier bör göras för att undersöka vilka kaffenivåer som är mest fördelaktiga.

Fördelar med att dricka några koppar kaffe om dagen

Det finns fördelar med att dricka några koppar kaffe om dagen

Fördelarna har nu blivit alltmer uppenbara, trots att folk länge trott att kaffe är skadligt för hälsan.

  • Nyligen utgivna studier har fastställt att kaffe bland annat kan motverka och skydda mot diabetes. Det kan även motverka och skydda mot vissa cancertyper relaterade till fetma, östrogen och insulin, som endometriecancer (livmodercancer).
  • Tack vare dess höga nivåer av antioxidanter är kaffe relaterat till motverkan av levercancer och urinblåsecancer.
  • Reducerar risken för cirros.
  • Minskar risken för att drabbas av hjärtsjukdomar, tack vare dess höga innehåll av flavonoider.
  • Rekommenderas för att reducera huvudvärk och vissa typer av migrän.
  • Att dricka kaffe är relaterat till minskad risk för gallsten och andra sjukdomar i gallblåsan.
  • Kaffe ökar bakteriefloran som skyddar oss mot uppkomsten av sjukdomar.
  • Konsumtionen av kaffe stimulerar även den gastriska fasen av matsmältningen, aktiverar produktionen av galla och förbättrar matsmältningen.
  • Ett flertal vetenskapliga studier har visat att personer som dricker tre koppar per dag löper 50% mindre risk för kognitiv svikt.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.