Skönhetsfördelarna med kaffe

september 4, 2015

Det finns många motstridiga åsikter om denna populära dryck. En del tror att kaffe har många fördelar, andra tror precis tvärt om. Men när det gäller att använda kaffe utvärtes råder det inget tvivel om att det kan vara en viktig allierad i jakten på skönhet – det är därför vi hittar kaffe i kosmetika, krämer och lotioner.

Egenskaper hos kaffe

Kaffe är en av mest populära dryckerna i många olika länder. Att dricka kaffe är ofta det som hjälper oss att vakna på morgonen, ger oss en ursäkt att träffa vänner, ta en rast på jobbet eller så tar vi lite kaffe vid maten. Men kaffe har många egenskaper som vi inte alltid uppmärksammar. Dess höga koffeininnehåll stimulerar kroppen att bränna fett, vilket främjar viktminskning, samt minskar celluliter.

kaffe

Kaffe kan användas utvärtes som en naturlig skrubb. Det malda kaffet stimulerar förnyelsen av cellerna. Det är antiinflammatoriskt, lindrar röd och irriterad hud, och har en åtstramande effekt. Dessutom eliminerar det dåliga odörer och djuprengör huden. Kaffe innehåller också antioxidanter som skyddar huden mot skadliga fria radikaler som orsakar för tidigt åldrande.

Det finns många teorier om vad den rekommenderade dosen av kaffe bör vara. En del säger att du bör dricka tre koppar om dagen (ungefär 500 mg koffein) för att stimulera koncentrationen, uppmärksamheten, lärandet och minnet. Man tror också att kaffe kan hjälpa mot depression, minska trötthet, ge ökade energinivåer och känslor av glädje.

kaffebönor

Kaffe används inom skönhetsindustrin av estetiska skäl, framförallt i produkter för kvinnor. Kaffebönor är ofta en huvudingrediens i skönhetsprodukter och behandlingar som stramar åt och tonar kroppen. En del spa erbjuder ”kaffebehandlingar” för att återuppliva huden med kaffebaserade ansiktsmaskerResultatet är att din hud blir  fräschare, mer återfuktad, ungdomligare och mjukare.

Kaffe och celluliter

Kaffe har egenskaper som kan eliminera den fruktade ”apelsinhuden”, eftersom koffeinet gör det lättare för kroppen att bryta ner fettcellerna som ansamlas under hudens yta. Det ökar också blodcirkulationen, ökar nivåerna av ”fettförbrännande” enzymer, har en utmärkt lipolytisk effekt och mycket mer. Kaffe är därmed en av de bästa behandlingarna mot celluliter och för viktminskning.

kaffebönor-2

Många slimmande geléer som finns på marknaden innehåller kaffe. Men det räcker inte med bara kaffe – du behöver också beslutsamhet, åtagande, träning, en bra kost och du bör dricka två liter vatten om dagen.

Du kan göra din egen kaffebehandling om du inte kan eller vill köpa de produkter som finns på marknaden. Ta använt kaffe och smörj det direkt på låren, rumpan, armarna, magen, mm. – var du än har celluliter. Använd rörelser som stimulerar cirkulationen, dvs. uppåt och i cirklar, för att få bort ”apelsinhuden” sakta men säkert. Ett annat alternativ är att blanda det malda kaffet med lite vatten och applicera det på huden. Täck med plastfolie i några minuter innan du sköljer av blandningen.

Kaffe för att ta bort mörka ringar

Förutom de tidigare nämnda fördelarna har det också bevisats att kaffe kan förbättra utseendet på mörka ringar under ögonen. Det som ligger bakom dess effektivitet är samma som med celluliterna: kaffet aktiverar blodcirkulationen. Mörka ringar under ögonen uppstår eftersom blodet inte ”flyter” fritt på grund av sömnbrist, alkohol, dålig kost, överarbete eller av andra skäl.

ögon

Koffein kan lindra och öppna upp hela området runt ögonen. Du kan göra kaffekompresser för att lägga under ögonen (eller på stängda ögonlock) i några minuter. Passa på att vila upp dig lite, ta en varmt bad eller lyssna på avslappnande musik. Många concealers som finns på marknaden har kaffe som huvudingrediens.

Kaffe för att exfoliera

Att smörja kaffesump på kroppen som en skrubb hjälper dig att eliminera döda hudceller. Ansikts- och kroppsmasker med kaffe är enkla att göra och får fantastiska resultat. Se till att massera med cirkelrörelser för att huden ska bli mjukare, lysande och ren.

Ett bra recept på en hemgjord kaffemask är att blanda två matskedar naturell yoghurt med en matsked socker och en matsked kaffesump. Smörj på huden med uppåtgående cirkelrörelser. Låt verka i 15 till 20 minuter innan du sköljer med varmt vatten. Glöm inte att återfukta efteråt. Du kan använda din favoritkräm så länge som den är närande och fuktgivande.

Så nu vet du – kasta inte bort kaffesumpen. Dra nytta av resterna för att ta bort celluliter och mörka ringar under ögonen, skrubba bort döda hudceller, exfoliera ansiktet och för att helt enkelt se strålande ut.

exfoliera

 

MER FÖR DIG