Morgonkaffe eller eftermiddagste kan gynna din lever

Visste du att koffein verkligen inte är skadligt för hälsan utan kan istället faktiskt hjälpa dig bekämpa olika sjukdomar? Läs om fördelarna och fortsätt njuta av din dagliga kopp kaffe eller te.
Morgonkaffe eller eftermiddagste kan gynna din lever

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Jag älskar att börja dagen med en kopp kaffe. Den första koppen för dagen ger mig den impuls jag behöver för att möta dagens svårigheter i varje aspekt. Detsamma händer på eftermiddagen, då en god kopp te kan ge mig de krafter och den glädje jag behöver efter en lång dags arbete. Så visst är det synd att mitt morgonkaffe eller eftermiddagste skadar min hälsa?

Ja, så tänkte jag fram tills för några dagar sedan, då jag gjorde vissa efterforskningar och upptäckte att jag hade haft fel angående mitt morgonkaffe eller eftermiddagste. Det visade sig att det fanns goda nyheter för den som tycker om att njuta av morgonkaffe eller eftermiddagste. Tror du mig inte? Fortsätt läsa så kommer jag i denna artikel att förklara varför morgonkaffe eller eftermiddagste kan vara hälsosamt för levern.

Koffein: myt och verklighet

Det är inte någon hemlighet att relationen mellan den mänskliga hälsan och intaget av kaffe och te har utsätts för en ofantlig polemik under de senaste årtiondena, då dessa produkter innehåller en hög nivå av koffein – en alkaloid hos gruppen med xantin, som har stimulerande effekter på det autonoma nervsystemet och hjärtat. Koffein kan du även hitta i örten mate, guaranabär, kakao, energidrycker och många vanliga läkemedel.

Nästan hela världen vet att kaffe stimulerar vakenheten och trötthetsmotståndet, och kan även vara en kraftig vasodilator, men vad är korrekt och vad är felaktigt när det gäller påståendena angående detta ämne?

De bra nyheterna är att det är vetenskapligt bevisat att en daglig kopp morgonkaffe eller eftermiddagste kan behandla vissa åkommor som huvudvärk, bronkial astma och gallsten. Men man bör för den sakens skull inte konsumera kaffe i överflöd, då det kan resultera i beroende, huvudvärk, hjärtarytmi, insomnia och ångest.

Därför kan man ställa frågan: Är en morgonkaffe eller eftermiddagste bra eller dåligt? Ja, allt beror på personen och hur mycket man dricker dagligen. Enligt specialisterna kan man ta 3 eller 4 koppar kaffe á 200g per dag, medan vi kan dricka 5 koppar te dagligen.

grönt te

Det finns dock vissa personer som är mer känsliga för morgonkaffe eller eftermiddagste än andra, och de bör därför dricka i små mängder eller undvika det helt – till exempel de som är gravida eller lider av nervösa problem, magsår, kardiovaskulära problem, hypertoni eller migrän.

Och nu det viktigaste…

Hur det är fördelaktigt för din lever med morgonkaffe eller eftermiddagste

En internationell grupp med ledande vetenskapliga analytiker från Dukes Universitet (USA) kom fram till slutsatsen att intaget av morgonkaffe eller eftermiddagste kan vara fördelaktigt för vår levers hälsa. Enligt experiment som gjordes på djur och cellodlingar kan koffein stimulera metabolismen hos lipiderna som är lagrade i levercellerna, som är av stor vikt för att inte drabbas av fettlever (även känt som NAFLD), vilket är relaterat till kroniska inflammatoriska processer, cirros, diabetes och även cancer.

Faktum är att det dagliga intaget av morgonkaffe eller eftermiddagste har visat sig, under vetenskapliga studier, kunna kontrollera fetma och reducera fettnivån. Utredarna anser vidare att framstegen i denna forskning kan leda till läkemedel som verkar som koffein, men som samtidigt undviker de negativa effekterna.

Verkligheten är den att vårt kritiserade morgonkaffe eller eftermiddagste kan vara det vi behöver för att hålla oss unga, hälsosamma och friska. Därför är det bra att under dagen njuta av morgonkaffe eller eftermiddagste, inte bara för din lever utan även för resten av kroppen och för att bränna fett, som tillsammans med en hälsosam och balanserad kost kan leda till en hälsosam kropp och ett balanserat liv.

Andra fördelar med morgonkaffe eller eftermiddagste

kaffe

Mycket har hänt och undersökningarna går vidare angående koffeinet i morgonkaffe och eftermiddagste, och vi hoppas att det under de kommande åren görs tillräckliga framsteg som visar alla de fördelar som intaget av dessa produkter kan ge våra liv och även lära oss att konsumera dem på rätt sätt. För tillfället, förutom att motverka fettlever, kan ditt morgonkaffe eller eftermiddagste göra följande:

 • Hjälpa till vid behandling av huvudvärk, astma och gallsten
 • Förhindra bildandet av gallsten
 • Förebygga depression
 • Förbättra minnet på lång och kort sikt, och minska risken för Alzheimers och Parkinson
 • Minimera risken för diabetes
 • Minimera risken för bröstcancer, prostatacancer, levercancer och livmodercancer
 • Skydda hjärtat
 • Påskynda ämnesomsättningen
 • Har antioxidativa effekter
 • Förhindra gikt

Nackdelar med överkonsumtion

Det är fantastiskt att vi nu känner till alla fördelarna med kaffe, tycker du inte det? Men vi bör även tänka på att inte överdriva hur mycket vi tar, eftersom allt bör tas med måtta och att dricka för mycket morgonkaffe eller eftermiddagste kan ge oss allvarliga problem. Ett överdrivet kaffedrickande (5-10 dagliga koppar) kan leda till:

 • Huvudvärk
 • Hjärtarytmi
 • Ångest, rastlöshet, sömnproblem eller sömnlöshet
 • Depression
 • Illamående och kräkningar
 • Skakningar
 • Frekvent urinering
 • Minskad bentäthet (för lågt intag av kalcium)
 • Uppkomst och tillväxt av bröstklumpar
 • Minskad aptit (viktigt för barn)

Nu vet vi även vilka konsekvenserna kan vara, och vi bör därför vara vaksamma på allergiska reaktioner som rodnader, klåda eller magproblem och uppsöka en läkare ifall detta uppkommer.

Och nu, det perfekta svaret

Jag hoppas att denna artikel om morgonkaffe och eftermiddagste har gagnat dig och rett ut din tvekan rörande den dagliga konsumtionen av koffein. Så ifall någon i framtiden börjar kritisera ditt morgonkaffe eller ditt eftermiddagste kan du lugnt svara: “Kaffe är nödvändigt för att hålla min lever frisk! Vad gör du för din?”


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.