Vad ligger bakom begäret att äta? Mat som lyckokälla.

Ibland genomgår vi perioder liv där vi äter mer än vi behöver. Och inte bara det; vi uppmanas att äta av en oförklarlig ångest som får oss att knapra snacks, gå till kylskåpet mitt i natten när vi borde sova eller besöka kaféet som har så lockande tårtor...
Vad ligger bakom begäret att äta? Mat som lyckokälla.

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2019

Varför gör vi det? Vad ligger bakom begäret att äta? Ger maten oss lycka vi inte finner i vårt dagliga liv? Vi har rotat djupare i detta problem för att hitta svaren.

Ängslig av att äta eller äta på grund av ångest?

kvinna med begäret att äta ur kylen

“När jag är orolig eller ängslig brukar jag äta mer.” Du har säkert hört det mer än en gång, och det är till och med möjligt att du upplevt det själv. När vi känner ångest äter vi mer, men samtidigt mår vi ännu sämre när vi går upp i vikt och ser hur kroppen förändras. Det blir därför lätt en ond cirkel.

Det är ett väldigt vanligt problem som ibland får oss att ställa den klassiska fråga: “Men är jag verkligen hungrig? Ska jag äta det för att min kropp behöver det eller bara för att göra mig glad? Eller för att fylla ett tomrum som jag inte kan förklara?”

Först och främst vill vi säga att det är positivt att ställa dessa frågor till dig själv; det är en tydlig indikation på att du vill hitta en väg ut ur beteendet. Vissa ställer sig inte ens dessa frågor, utan fortsätter att äta för mycket.

Faktorer som ligger bakom begäret att äta

 • Man kan säga att det alltid ligger en känslomässig faktor bakom begäret att äta, där mat blir ett sätt att uppnå omedelbar tillfredsställelse, att för stunden njuta av något sött eller salt, något gott och rikt på fett som blir ett nöjesfyllt ögonblick som ibland hjälper oss att glömma de känslomässiga såren.
 • Ibland kan problem i förhållanden påverka dessa begär. Det finns vissa saker vi skulle vilja berätta för vår partner men som vi inte vågar. Vi är uppenbarligen olyckliga, men vet inte hur vi ska lösa det… Och snarare än att hantera det använder vi istället mat som en undanflykt.
 • Det kan även vara så att vi inte är nöjda med oss själva; vi tittar i spegeln och gillar inte vad vi ser. Det skapar som resultat ångest och missnöje, och nästan utan att inse det börjar vi småäta. För påsen med chips hjälper oss att inte tänka, för godiset i fickan kommer väl till hands då och då, för ibland kan vi inte sova, varpå vi går upp och hämtar något från kylskåpet.
 • Det finns även dagar när vi måste ta itu med mycket stress, med många orosmoln och med stor oro. Vi tar ett bad och känner omedelbart av en tom mage som endast kan blidkas med en bit paj, en smörgås, lite snacks… Ångesten kommer in i våra liv utan att vi märker det, och att äta blir ett sätt att slappna av. Så enkelt är det. När vi erbjuder något till magen känner vi tillfredsställelse och ett visst lugn.

Hur vi kontrollerar begäret att äta 

person som cyklar

1. Först måste vi logiskt sett försöka ta reda på anledningen till ångesten och begäret att äta

Är det på grund av arbetet? Har du problem i förhållandet hemma? Finns det något hos dig själv du inte gillar? Kanske är det dags att ta tag i tyglarna, vara modig och ta risker för att bli lycklig, för att vara nöjdare med dig själv? Det är värt att prova.

2. Lyssna på din kropp

Känner du sann hunger? Ställ frågan till dig varje gång du vill småäta mellan måltider, för det din kropp verkligen frågar efter är inte mat. Det den verkligen vill är att du ska lösa dina problem och orosmoln, och sluta lura dig själv med sötsaker och även kontinuerligt småätande. Din hunger är inte verklig.

3. Andas

Varje gång du känner hungerns tomhet bör du göra några avslappningsövningar. Andas långsamt, placera händerna på magen och andas ut djupt. Gör det fem gånger i rad och försök att slappna av.

4. Ät det som släcker din hunger ordentligt

Det finns vissa livsmedel som är väldigt lämpliga för att hjälpa dig med din ångest och begär efter mat, och som kan vara väldigt användbara och till och med även nyttiga för kroppen. Till exempel:

 • Havre
 • Äpplen
 • Sparris
 • Kalkonbröst
 • Grekisk yoghurt utan socker
 • Spenat
 • Avkok på maskros
 • Avkok på passionsblomma
 • Mandlar

5. Gå på en promenad

Få saker är så terapeutiska som en lång promenad utomhus. Det hjälper dig att sätta problemen i perspektiv, lindra ångesten, få igång hjärtat samt frigöra ditt sinne. Efter promenaden kan du börja se saker från ett annat perspektiv. Det är värt ansträngningen att prova.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.