Havregryn: en naturlig huskur mot ångest

Förutom att lindra ångest bidrar havregryn till att balansera och stabilisera blodsockernivåerna. Det är perfekt för att undvika humörsvängningar.
Havregryn: en naturlig huskur mot ångest
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Ångest är ett negativt känslomässigt tillstånd och kan ibland vara paralyserande. Det drabbar miljontals människor runt om i världen både tillfälligt och kroniskt. Idag berättar vi om en naturlig huskur mot ångest.

Vad är det bästa sättet att ta itu med detta problem? Ångestdämpande läkemedel är som du redan vet ett erkänt botemedel. Dock är medicinering inte alltid det bästa alternativet. Varje individ är ett unikt fall med olika förutsättningar och kemiska preparat kan inte alltid lösa problemet.

Den största hemligheten till att bekämpa ångest är att lära dig hantera dina känslor varje dag. Att lära dig hur du prioriterar, sätter gränser och är huvudpersonen i ditt eget liv är viktiga aspekter för att du ska bli lite gladare och kunna njuta av ditt personliga utrymme.

En bra psykologisk strategi i kombination med en naturlig huskur mot ångest är alltid det bästa valet. Om problemet däremot kvarstår bör du söka professionell hjälp och följa de föreskrivna riktlinjerna.

Din dagliga fysiska och emotionella hälsa är verkligen viktig, så därför ska vi idag visa dig hur havregryn kan fungera som en naturlig huskur mot ångest.

Havregryn för behandling av de fysiska symtomen på ångest

Brist på libido

Enligt American Society of Depression and Anxiety lider många av ångest i tystnad och söker aldrig professionell hjälp. I de flesta fall är detta känslomässiga tillstånd tillfälligt och kan behandlas genom att göra förändringar eller bemöta orsakerna på nya sätt.

Men när ångesten går från att vara tillfällig till att bli kronisk blir den en hälsorisk. Din hälsa börjar lida, och symtomen är typisk hypertoni, oregelbundna hjärtslag och yrsel – samtliga potentiellt farliga.

Vare sig man tar medicin eller genomgår psykologisk behandling för att bekämpa ångest kan kolhydraterna från fullkorn bidra till att minska symtomen, enligt Mayo Clinic i Minnesota.

Havregryn
 • Kolhydraterna i havregryn bidrar till att öka nivåerna av serotonin (en signalsubstans) i hjärnan.
 • Serotonin har en lugnande effekt på hjärnan och kroppen, vilket lindrar känslor av ångest och nervositet, och även sömnlöshet.
 • Försök undvika raffinerade kolhydrater, som de i vitt bröd, vitt socker och vitt ris (fullkorn är alltid bättre för att bekämpa ångest). Dessa livsmedel orsakar en stegring i blodsockernivåerna, vilket ger en tillfällig energiboost som sedan följs av trötthet.

Havregryn anses vara en “superfood”, något som du bör inkludera i din familjs kost. Upptäck 10 otroliga fördelar med havregryn och ett frukostrecept.

 • Kostfibern i havregryn säkerställer att kroppen upprätthåller en konstant nivå av energi tack vare dess långsamma absorption.
 • Havregryn hjälper också till att stabilisera blodsockernivåerna. Inga upp- och nedgångar, vilket bidrar till att balansera kroppen.
 • Havregryn reglerar nervsystemet genom att hjälpa hjärnan att utsöndra rätt nivå av serotonin, som är perfekt för avkoppling och för att undvika humörsvängningar.
 • Det är viktigt att havregrynen du äter är ekologiska och naturliga och inte berikade med socker, annars går du miste om dess fördelar. Även om dessa kostar lite mer är det väl värt investeringen.

Hur du använder havregryn som en huskur mot ångest

Smoothie på havregryn och päron som en huskur mot ångest

Detta är ett nytt och läckert sätt att njuta av havregryn, och det är en bra huskur mot ångest. Du kan ta den varje morgon till frukost. Kom dock ihåg att havregryn bara är ett komplement för att hantera ångest och öka nivåerna av serotonin i blodet. Du måste fortfarande anamma vissa grundläggande psykologiska strategier, såsom avkoppling och träning. Prioritera ditt liv. Du är viktigast!

Prova på detta naturliga recept för att komplettera din behandling av ångest med havregryn.

Naturlig smoothie på havregryn och päron

Vad behöver jag?

 • 1 moget päron
 • 1 dl ekologiska havregryn
 • 2 dl vatten
 • 1 msk honung

Gör så här

 • Först skalar du päronet, skär det i mindre bitar och lägger dem i mixern.
 • Tillsätt vatten och havregryn och processa.
 • Skvätt i honungen. Om du vill kan du servera denna smoothie kall med två isbitar. Den är verkligen jättegod!

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.