Lär dig att lyssna på din kropp

Du kan inte ignorera vad din kropp säger till dig, för den har svaren på vad du känner. Undertryck inte dina känslor: lyssna på ditt hjärta och låt det lysa.

Många sjukdomar har sin grund i eller är en direkt konsekvens av att undertryckta känslor som har låtits existera under en längre tid. Vi har lärt oss att leva konstant på alerten. Det hindrar oss från att verkligen vara medvetna om vad som pågår i våra kroppar.

Du måste lyssna på din kropp. Det är där svaren till din oro och ångest ligger, till smärtan som plågar dig, till tankarna som bekymrar dig eller läkeprocessen du inte tar hand om.

Ditt matsmältningssystem är till exempel din andra hjärna. Det agerar oberoende av resten av hjärnan, och experter har slagit fast att 95% av serotoninet som produceras i kroppen är för matsmältningssystemet.

Det är en av de många anledningar till varför du borde utveckla sättet du bearbetar dina kroppsliga behov. Känslovärlden är så ofantlig att det skulle vara för simplistiskt att försöka skapa en guide som kan hjälpa dig igenom den.

Smärta-i-kroppen

Så var börjar man?

Börja med de små sakerna. Om du är trött, vila. När du måste gå på toaletten, gå. Om du känner för att gråta, gör det. Lägg märke till dina reaktioner, din andning och ditt hjärta. Lyssna på din kropp och ditt inre jag.

När du läser det här har till exempel din andning antingen saktat ner eller snabbats upp. Vad känner du? Eller läs texter om till exempel gastrointestinala problem eller menstruationscykeln. Får det dig att känna något speciellt?

Du måste låta dig lyssna på din kropp och förstå hur den mår. Om dina ben är avdomnade ska du kanske ställa dig upp och ta en promenad för att sätta kroppen i rörelse.

Du måste lita på och inse din kropps medfödda vishet. Det är tråkigt att se hur vi, efter åratal av evolution, har kopplat bort våra känslor från våra kroppsliga behov.

Du behöver inte ens veta exakt vad som händer i din kropp för att svara den. Med andra ord behöver du inte veta varför ditt hjärta bultar snabbare, varför du känner för att gråta eller varför du har kramp.

Förståelse kommer efter att du har låtit dig själv lyssna på din kropp och känna vad du känner. Processen inträffar samtidigt i kropp och sinne. Det är därför det är speciellt viktigt att du låter dig själv uppleva alla känslor som uppstår.

Målad-kvinna

När du har börjat förstå din olustighet, ångest eller någon annan känsla kan det bli lite svårare att reda ut den.

Stäng ögonen och ägna en stund till att tänka på vad som har hänt under de senaste timmarna eller dagarna. Du får då säkert några ledtrådar om varför vissa symtom har dykt upp.

Grundpelaren för läkande

Om du inte uppmärksammar det första budskapet din kropp skickar dig kommer det andra att slå ner som en blixt.

Dina känslor är meningen att hjälpa dig leva medvetet och lära dig att lita på kroppens visdom, men man kan säga att du med tiden har kopplat bort dig själv och underminerat din förmåga till självuppfattning. Det har slutat med att du känner som om du konstant befinner dig i en nödsituation som kräver din omedelbara uppmärksamhet.

Som en konsekvens skjuter du upp det som verkligen är viktigt, såsom att ta hand om dina känslor. Det får din kropp att tala högre och högre för att få din uppmärksamhet. Det kan få ännu allvarligare hälsokonsekvenser.

Sorg och smärta, dina stora vapendragare

Vi har lärt oss att tänka att vi alltid måste vara på gott humör och må bra med livet. Men ändå har vi inte fullt ut förstått att det som verkligen är viktigt är att känna.

Sorg och smärta är två av naturens stora lärare och finns där för att hjälpa dig igenom livet.

Att förneka eller inte ta hand om dessa känslor är en kulturell reaktion som har påtvingats oss under årens lopp. Du blev till exempel aldrig lärd att du har en medfödd förmåga att tackla smärta, och att din kropp vet hur man gör det.

Att gråta är faktiskt bara ytterligare ett sätt att kanalisera din energi och förstå kroppen. Det är därför du inte ska undertrycka det.

Vänner

Det är intressant hur vi undertrycker att helt uttrycka våra känslor genom att ta läkemedel eller till och med sporta. När du gör dessa saker producerar kroppen endorfiner: hormoner som trycker tillbaka tårar och hindrar dig från att kanalisera dessa känslor.

För att få ett hum om vad det betyder kan vi påpeka att tårar av sorg och tårar av glädje består av olika ämnen och utlöses av olika hormoner, såväl som av olika anledningar. Det är därför det är viktigt att låta dem komma om din kropp ber om det.

När du låter dig själv släppa ut dessa känslor känner sig din kropp och själ renad. Både lycka såväl som sorg hjälper dig att smälta livet.

Det leder till en slags mental klarhet, och många gånger är det inte förrän det är för sent som man inser vad man hade kunnat göra eller hur man skulle ha betett sig vid ett givet tillfälle.

Smärtan som avslutar smärta

Vi tycker att ett liv där du anstränger och uppoffrar dig är ett mer ärofyllt liv än ett fullt av lycka. Det låter kallt, men vi vill att du ska reflektera över den press du utsätter dig själv för.

Sanningen är att den enda vägen mot känslomässig frihet kommer att dyka upp när du är förmögen att djupt uppfatta en process som har legat begravd sedan praktiskt taget födseln.

För att uppnå det måste du lätta på din känslomässiga börda och ta ett steg mot en ny attityd som kan hjälpa dig att skapa hälsosammare känslor.

Med andra ord skulle man kunna säga att det som verkligen är viktigt är att du slutar fly från vad som händer i din kropp och istället försöker lösa vad du har försök begrava under en så lång tid.

MER FÖR DIG