Vad kan man använda kryddnejlika till?

december 13, 2018
Kryddnejlika har en bra smärtstillande verkan. Det används ofta för att linda smärta vid tandvärk och minska inflammation.

Kryddnejlika har länge varit populärt i olika delar av världen. Man kan använda kryddnejlika både för dess gastronomiska egenskaper men också för dess läkande fördelar som är smärtstillande och antiseptiska.

I den här artikeln ska vi att gå igenom fördelarna med denna krydda och vad du kan använda kryddnejlika till.

Kryddnejlikans egenskaper

Kryddnejlikan har följande fördelar:

  • Smärtstillande
  • Antibakteriell
  • Afrodisiakum
  • Stimulerande
  • Kramplösande

En av de viktigaste komponenterna är eugenol, som hindrar blodet från att koagulera och är perfekt för hjärtpatienter eller för att förebygga hjärtsjukdomar. Det används bl.a. mot tandvärk.

Kryddnejlika innehåller också flavonoider som sänker blodsockernivån och är antiinflammatoriskt.

När det kommer till näringsvärde innehåller det vitamin B, mangan, vitamin K, magnesium, kalcium, kalium och omega-3.

Kryddnejlika fungerar bra mot fotsvamp, diarré, allvarliga infektioner (inälvsparasiter, tuberkulos, kolera och malaria), huvudvärk och det stimulerar blodcirkulationen.

Så kan du använda kryddnejlika

Om det blandas i pulverform med honung fungerar det bra mot illamående och uppsvälldhet. Du kan även bereda ett avkok där du kokar 2-3 nejlikor, som du sedan låter stå i 10 minuter och sötar med honung.

Du kan även tillreda en massa med saltvatten och kryddnejlikor som du masserar på pannan och tinningarna när du har huvudvärk.

Om du har tandvärk kan du blanda 1/4 matsked olivolja med en droppe kryddnejlikolja direkt på det drabbade området. Om smärtan sitter i tandköttet kan du gnugga en bomullstuss med en droppe kryddnejlikolja på området, som då har en bedövande effekt.

Kvinnor som har kramper kan massera magen med kryddnejlikolja för att känna lindring. 

Ett avkok på kryddnejlikor är bra för de som blir yra på höga höjder och även vid behandling av kolera.

Bilder: Urban Hafner

Spara