Vad du bör undvika om du har en överaktiv blåsa

Att undvika för mycket vatten är det första steget för att hantera en överaktiv blåsa, men det finns även livsmedel du borde undvika.
Vad du bör undvika om du har en överaktiv blåsa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skriven och verifierad av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En överaktiv blåsa kan få urinen att läcka när som helst utan förvarning.

Det kan vara väldigt irriterande, men den det går att lösa problemet om man behandlar det tidigt och på rätt sätt.

I den här artikeln ska vi lista några livsmedel du bör undvika om du vill hantera en överaktiv blåsa.

Vad du bör känna till om en överaktiv blåsa

Man vid toalett

Innan du börjar är det bra om du lär dig lite om det. Det är många som besväras av en överaktiv blåsa, även känt som “hyperaktiv blåsa”. En som lider av två eller fler av följande symptom kan vara drabbad:

  • Att urinera mer än 8 gånger per dag och två gånger på natten (utan att ha druckit mycket vätska).
  • Starka, upprepade behov av att behöva gå på toaletten.
  • Vätskebrist efter urinering.

Det kan finnas flera olika anledningar till att man inte kan kontrollera blåsan, men de vanligaste är:

  • Nerver
  • Stress
  • Ett överdrivet kaffeintag
  • Att dricka stora mängder vatten

Runt 20% av fallen har att göra med en neurologisk åkomma som exempelvis Parkinsons sjukdom, hjärntumörer eller ryggmärgsbråck.

Folk som lider av en hyperaktiv blåsa kan komma att känna sig oförmögna att ta del av vissa aktiviteter. De kan även skämmas över sitt tillstånd.

Det plötsliga behovet att gå på toaletten kan dessutom ge upphov till sociala problem på jobbet.

Livsmedel att undvika om du har en överaktiv blåsa

Det finns olika behandlingar för tillståndet:

  • Vissa skrivs ut av läkare, som exempel botoxinjektion.
  • Andra kan vara kopplade till ens dagliga vanor. Detta kan vara bland annat fysiska övningar för att stärka bäckenområdet och dieter som innefattar vissa drycker och avkok.

Om du har en överaktiv blåsa föreslår vi att du undviker följande livsmedel:

Kryddig mat

Indiska såser, mexikanska rätter, asiatisk mat, stark chili… Det kan vara jättegott, men det kan också ge problem med urinvägarna.

Tänk bara: om din mun börjar bränna när du äter dem, gör de då inte samma sak med blåsan? Svaret är ja!

Kryddiga livsmedel förvärrar tillståndet, och därför rekommenderar vi att du undviker dem helt eller åtminstone minskar intaget av dem.

Livsmedel med mycket socker

Sötsaker och livsmedel som innehåller mycket socker kan vara farliga för din hälsa. Detsamma gäller efterrätter som innehåller artificiella sötningsmedel.

De ökar alla behovet att urinera och irriterar blåsan. De innehåller även mycket kalorier.

Av den anledningen är det bra att undvika godis, kakor och andra sötsaker. Varför inte istället prova mer färsk och torkad frukt? Det är ett gott och hälsosamt alternativ.

Kaffe

Drick inte så mycket kaffe

Koffein har flera negativa effekter på kroppen som är värda att tänka på. Det orsakar exempelvis hyperaktivitet i hjärnan, hjärtat och blåsan.

Det är därför blåsan tvingas arbeta mer när du dricker mycket kaffe. Kaffe är dock inte den enda drycken som kan öka mängden urin som blåsan måste göra sig av med dagligen. Läsk och vissa teer eller varm choklad påverkar också på liknande sätt.

Blåbärs- eller citrusjuice

Det finns ingen tvekan om att blåbär är fantastiska för hälsan, blodet och hjärtat. De rekommenderas även för de som lider av hypertoni och diabetes, och de är ett fantastiskt redskap för att motverka urinvägsinfektioner.

En av bieffekterna är dock att de kan ge dig en överaktiv blåsa. Syrorna i dem gör att du tvingas gå mycket på toaletten.

Du bör även undvika syrliga drycker som apelsinjuice och grapefruktsjuice, även om deras höga C-vitamininnehåll gör dem bra för att förbättra immunförsvaret.

Dessa frukter rekommenderas inte för personer som lider av urininkontinens eftersom de innehåller ämnen som irriterar blåsan.

Alkohol och lime - två saker som inte är bra för en överaktiv blåsa

Alkohol kan också ha bieffekter, speciellt om du dricker för mycket. Det är dessutom väldigt vätskedrivande och irriterar blåsan.

Varje gång du dricker öl kommer du förstås få i dig vätska, men alkoholen i ölen snabbar dessutom upp njurarna, vilket innebär att blåsan måste arbeta snabbare för att bli av med vätskan.

Till skillnad från öl rekommenderas ett glas vin för personer med en överaktiv blåsa. Anledningen är för att det inte har samma njurstimulerande effekter som öl. Vindruvor har även många fördelar för det kardiovaskulära systemet.

Tomater

Tomaten är en väldigt syrlig grönsak. Det är därför den kan ha en potentiellt skadlig effekt på blåsan och urinvägarna. De innehåller även stora mängder vatten och kan ha en stark vätskedrivande effekt.

Om du äter kokad tomat är det ännu värre, speciellt om du äter tomater som sås. Anledningen är för att många använder socker i tomatsåser för att “maskera” den syrliga smaken. Som sagt rekommenderas inte sockerrik mat för personer med inkontinens.

Ett bra sätt att tillreda goda såser snåla på socker, är att lägga till rå och riven morot. Du kan även prova att ha i lite mjölk och även bikarbonat i blandningen.

Det hjälper till att motverka tomatens syrlighet.

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
  • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
  • Castro, D., Espuña, M., Prieto, M., & Badia, X. (2005). Prevalencia de vejiga hiperactiva en España: Estudio poblacional. Archivos Espanoles de Urologia. https://doi.org/10.4321/S0004-06142005000200006

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.