Vad du behöver veta om invertsocker

Har du någonsin gjort invertsocker hemma? I den här artikeln berättar vi hur man gör det, vad du behöver veta om invertsocker samt om dess användningsområden.
Vad du behöver veta om invertsocker
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ett av de många sötningsmedel du kan hitta i industriprodukter är invertsocker. Det sticker ut för sina intensiva sötningsegenskaper. Av den anledningen ska vi i dagens artikel berätta om vad du behöver veta om invertsocker, samt hur du bäst kan använda det.

Att konsumera för mycket invertsocker är inte hälsosamt. Du bör enbart konsumera det sporadiskt, eftersom det genererar skadliga insulintoppar. Det är okej att inkludera produkter som innehåller det i din kost någon gång då och då. Du bör dock undvika att konsumera det regelbundet.

Vad du behöver veta om invertsocker: hur man framställer det

För att framställa invertsocker utsätter man vanligt socker för en kemisk reaktion som kallas hydrolys. Denna process bryter ner sackaros och bildar en blandning av glukos och fruktos. Denna mekanism kan också uppstå spontant – som till exempel när du tillagar sylt. Den tillsatta citronen i frukten och sockret orsakar denna nedbrytning som producerar denna slutprodukt. Det är även möjligt att hitta det i naturen – till exempel i lönnsirap.

Du kan också göra invertsocker hemma. För detta behöver du förgasningsämnen som är vanliga inom tillverkningen av bageriprodukter och bakverk. Dessa ämnen framställs av bikarbonat och vinsyra.

Börja med att blanda bikarbonat med bordssocker, och värm sedan blandningen med vatten tills det kokar. Efter det tillsätter du vinsyra och sedan kyler du blandningen för att få slutprodukten invertsocker.

Paj med glass
Livsmedelsindustrin använder invertsocker för att förbättra både konsistens och smak.

Läs vidare på ämnet sötningsmedel: Gör ditt eget sötningsmedel: hur man odlar stevia hemma

Hur använder man denna produkt?

Man använder invertsocker i industriprodukter för att förbättra smaken. Detta ämne låter dig också variera andra organoleptiska egenskaper, såsom textur. Eftersom det är en del av olika jäsningsprocesser ingår det ofta i bageriprodukter, tillsammans med jäsmedel.

Å andra sidan tillsätts ofta invertsocker till produkter så att de inte ska torka ut eller bli härskna för snart. Således hjälper invertsocker till med att öka livslängden på vissa produkter.

Invertsocker uppfyller dessutom en avgörande funktion i glass. Denna ingrediens kan förhindra bildandet av stora iskristaller, vilket förbättrar glassens struktur och underlättar formning.

Den här artikeln kan också intressera dig: Kom igång med att baka glutenfritt bröd hemma

Du bör inte konsumera det regelbundet

Trots sin förmåga att förbättra smaken på livsmedel får du inte glömma att invertsocker också är en enkel kolhydrat. Enligt forskning publicerad i Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences är ett regelbundet intag av dessa makronäringsämnen förknippat med en ökad risk för metaboliska sjukdomar.

Dessutom kan konsumtion av fruktosrika livsmedel utlösa leversjukdomar. Det finns vetenskapliga bevis för att intag av detta ämne ökar risken för att utveckla fettlever. Å andra sidan kan, enligt experter, ett regelbundet intag av socker övergå till sockermissbruk. Således rekommenderar experter att du undviker att inkludera sockervarianter i din kost regelbundet. Du kan förstås njuta av det då och då och behöver inte ta bort det ur ditt liv helt och hållet.

Alternativ för invertsocker

För att tillfredsställa ditt sötsug är det bäst att hålla dig till livsmedel som innehåller en begränsad mängd fruktos och som också innehåller andra näringsämnen av bra kvalitet.

Här tänker vi på frukt, och du kan inkludera frukt i din kost på många olika sätt. Det mest tillrådliga är att helt enkelt äta frukt i naturligt tillstånd. Men du kan också emellanåt mosa frukten och äta den i form av mos eller puré. Du kan också blanda frukt med andra ingredienser när du tillagar hälsosamma bakverk.

På det här sättet minskar du både den stress och påverkan på bukspottskörteln som är associerat med att äta bordssocker. Dessutom ger du din kropp fytonäringsämnen, som har antioxidativa egenskaper. Detta är också ett utmärkt sätt att förse din kropp med vitaminer, som är väsentligt för korrekt cellfunktion.

Olika sorters frukt skurna i spiral.
Ett hälsosamt sätt att införliva socker i din kost är genom fruktos som finns i frukt.

Vad du behöver veta om invertsocker: ett kraftfullt sötningsmedel

Som du nu vet är invertsocker en produkt som man får från bordssocker. Det används i många industriella livsmedel.

En av invertsockrets viktigaste egenskaper är dess förmåga att förbättra smak och struktur på maten. Det har dock ett lågt näringsvärde, eftersom det bara ger kolhydrater med högt glykemiskt index. Intaget av dessa näringsämnen kan påverka hälsan positivt på vare sig medellång eller lång sikt.

Detta betyder inte att du inte kan konsumera invertsocker ibland. Faktum är att du också kan tillaga invertsocker hemma och tillsätta det vid bakning för att göra dina bakverk smakligare och förbättra konsistensen.

Men om du känner sötsug rekommenderar vi att du prioriterar att äta frukt innan du använder bordssocker eller något av dess derivat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016.53 (1): 52-67.
  • Casado Pérez, Iker Yeray. “Hidratos de carbono: salud y medioambiente.” (2020).
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Cabezas-Zabala, Claudia Constanza, Blanca Cecilia Hernández-Torres, and Melier Vargas-Zárate. “Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 319-329.
  • Esquivel-Solís, Viviana, and Georgina Gómez-Salas. “Implicaciones metabólicas del consumo exesivo de fructosa.” Acta Médica Costarricense 49.4 (2007): 198-202.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.