Vad är den karnivora dieten?

I den här artikeln ska vi berätta allt om den karnivora dieten, vad den består av och vilka riskerna är.
Vad är den karnivora dieten?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Den här artikeln handlar om den karnivora dieten. Du har nog hört talas om den redan eftersom den har blivit populär i vissa grupper. Vad består den egentligen av?

Många användare hävdar att de har upplevt flera fördelar relaterade till bättre hälsa efter att ha börjat med denna diet. Som du kommer att se i denna artikel har denna diet inga vetenskapliga bevis för att stödja dessa påståenden.

Den karnivora dieten är en mycket restriktiv diet som är skadlig för miljön

Huvudproblemet med restriktiva dieter är att de har stor inverkan på människor på grund av det slående propagandaarbetet bakom dem. Några av dem, som den veganska kosten, har en etisk komponent som motiverar många människor att börja med den (plus löftet om viktminskning).

Den karnivora dieten är dock i många aspekter annorlunda. I detta speciella fall hänvisar det till en kostplan som är den fullständiga motsatsen till veganism. Denna monodiet består av att bara konsumera mat från djur.

Faktum är att de strängaste varianterna av denna diet säger att personen bara kan äta rött kött och dricka vatten – inget annat. Det är ett mycket restriktivt kostschema som eliminerar alla typer av växt- och havsbaserade livsmedel och som i många fall leder till näringsbrister.

Å ena sidan kan en individ faktiskt tillgodose behovet av makronäringsämnen genom att äta kött (med undantag av kolhydrater). De kommer dock att utveckla en brist på mikronäringsämnen eftersom det inte finns någon variation.

Att bara äta kött orsakar därför brist på fytonäringsämnen. Dessa är viktiga ämnen med antioxidativ och antiinflammatorisk karaktär som spelar en ledande roll för att främja hälsan.

Vidare säger den vetenskapliga litteraturen att regelbunden konsumtion av dessa näringsämnen hjälper till att bekämpa uppkomsten av kroniska sjukdomar. Faktum är att de har visat sig minska risken för degenerativa sjukdomar i samband med åldrande.

Att inte få i sig tillräckligt med antioxidanter kan leda till utveckling av komplicerade sjukdomar. Dessa näringsämnen är också viktiga inom ramen för fysisk träning eftersom de minskar muskelskador och främjar återhämtning.

den karnivora dieten: grillar korv och annat kött

Argument för den karnivora dieten

De som följer denna helt karnivora kost hävdar ofta att rött kött har en hög näringstäthet som ger kroppen alla de ämnen den behöver. Istället ses konsumtion av kolhydrater som skadlig och något som kan orsaka vissa störningar.

Enligt en studie som publicerats i tidskriften Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, ökar enkla sockerarter förekomsten av metaboliska sjukdomar. Trots detta är intaget av komplexa kolhydrater nödvändigt för nästan alla människor, särskilt om man ska att utföra aktiviteter som kräver en högintensiv anaerob ansträngning.

De starkaste argumenten som verkligen stöder den karnivora dieten kommer från individer som har provat och har sett förbättringar i ett eller flera av sina hälsoproblem. De som har provat den hävdar att de har upplevt färre mag-tarmproblem. Andra hävdar att det hjälper till att minska uppblåsthet. Det beror på att det är en kostplan som saknar fiber.

Sanningen är att fiber är avgörande för tarmhälsan och peristaltiken. Även om det är sant att de som har mycket bakterier i tarmen bör minska sitt intag, handlar detta om ett sällsynta, specifika fall.

Förespråkare av den karnivora dieten hävdar att stora mängder fiber kan öka tillväxten av patogena bakterier. Som ett resultat kan det leda till en obekväm matsmältning. För denna kliniska bild kan en tillfällig minskning av intaget av fiber vända processen. Det är dock mycket svårt och det rekommenderas inte att välja bort denna grupp livsmedel för alltid.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Fiberpackade livsmedel som kan hjälpa dig med vikten

Är den karnivora dieten hållbar?

De som provar denna typ av kosthållning hävdar att de upplever en förbättring av sina gastrointestinala problem. Men näringsexperter avråder från att utföra diet. Ja, att hålla sig till den under en kort tid kan vara fördelaktigt för patienter med en överdriven bakterieväxt i tunntarmen. Det är dock en diet som inte kan eller bör upprätthållas på längre sikt.

Effekterna på kort och medellång sikt är tydliga. Forskning publicerad i The World Journal of Pediatrics hävdar att ketogena dieter är säkra, även när de är mycket restriktiva. Men den karnivora dieten går utöver detta.

Den begränsning som den leder till när det gäller fytonäringsämnen kan leda till allvarliga hälsoproblem. Kom ihåg att denna kostplan kan vara rent utav farlig eftersom utbudet av varierade livsmedel är mycket litet.

Av denna anledning avråder experter från denna begränsande diet och alla dess varianter. Att minska kolhydratintaget kan vara en god idé för många människor, men bara tillfälligt och inom ramen av en varierad kost rik på både magert, oprocessat kött och vegetabiliska livsmedel.

Slutligen är det också viktigt att påpeka att dieter som denna kan fungera på individnivå under en kort tidsperiod, men de är mycket ohälsosamma för planeten. Människan är tänkt att äta ett hälsosamt utbud av livsmedel, och att äta för mycket kött har en negativ inverkan på klimatet.

den karnivora dieten: stekar på en grill

Missa inte den här artikeln: Den ketogena dieten: Fördelar och nackdelar

Håll dig borta från mycket restriktiva dieter

Restriktiva dieter lovar snabba resultat när det gäller viktminskning och förbättrad hälsa. I många fall läggs vissa etiska komponenter till. Begränsningarna medför emellertid en begränsning av intaget av näringsämnen, vilket kan orsaka brister på medellång och lång sikt.

Av den anledningen bör du undvika denna typ av extrem diet och istället följa en varierad och balanserad kost med adekvat kaloriinnehåll.

Naturligtvis, och som vi alltid säger, bör du prata med en nutritionist om du har några frågor – han eller hon kommer att kunna hjälpa dig enligt dina individuella behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zhang YJ., Gan RY., Li S., Zhou Y., et al., Antioxidant phytochemicals for the prevention and treatment of chronic diseases. Molecules, 2015. 20 (12): 21138-56.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Ruscio M., Is SIBO a real condition? Altern Ther Health Med, 2019 25 (5): 30-38.
  • Cai QY., Zhou ZJ., Luo R., Gan J., et al., Safety and tolerability of the ketogenic diet used for the treatment of refractory childhool epilepsy: a systematic review of published prospective studies. World J Pediatr, 2017. 13 (6): 528-536.
  • Ayala Vargas, Celso. “Importancia nutricional de la carne.” Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales 5.ESPECIAL (2018): 54-61.
  • Serna, Alexandra Idalia Mondragón, and María Andrea Baena Santa. “Boletín Salud & Nutrición.” Boletín Salud & Nutrición 29 (2020): 1-16.
  • Pérez-Jiménez, Jara. “Fibra dietaria: actualizando conceptos, fuentes y aplicaciones.” (2019).
  • Zmora, Niv, Jotham Suez, and Eran Elinav. “You are what you eat: diet, health and the gut microbiota.” Nature reviews Gastroenterology & hepatology 16.1 (2019): 35-56.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.