Hur man undviker smärta i fibrocystiska bröst

En känsla av härdning och smärta i brösten, särskilt innan en menstruationscykel, är mycket vanligt. Så här undviker du smärta i fibrocystiska bröst.
Hur man undviker smärta i fibrocystiska bröst

Senaste uppdateringen: 02 augusti, 2022

En känsla av härdning och smärta i brösten, särskilt i början av en menstruationscykel, är mycket vanligt hos vuxna kvinnor. Här kommer vi att ge information om hur du kan undvika smärta i fibrocystiska bröst.

Detta obehag orsakas av vad som är känt som “fibrocystiska bröstförändringar”, något som kan uppstå i bröstvävnaden på grund av olika hormoner. Man tror att dessa fibrocystiska bröstförändringar kan drabba upp till 60% av kvinnor mellan 30 och 50 år.

Symtom på fibrocystiska bröst

Dessa är några av de vanligaste symtomen bland kvinnor, vars bröst drabbas av fibrocystiska bröstförändringar:

  • När du trycker på bröstet kan du känna nodulära områden, med utbredd härdning eller ojämnheter i bröstvävnaden (speciellt under dagarna före menstruationen).
  • Smärta och känslighet i brösten.
  • Mjuka och rörliga cystor fyllda med vätska kan också visa sig.
  • Bröstsekret, antingen med klar eller lätt grumlig färg.

Det är viktigt att påpeka att om du märker av knölar eller andra ojämnheter i dina bröst bör du konsultera en läkare så att denne kan utföra lämpliga diagnostiska tester. Läkaren kan ordinera ett mammogram eller en ultraljudsmammografi för att utesluta andra sjukdomar. Eftersom fibrocystiska bröst är så vanligt, och att det för närvarande inte föreligger några större hälsorisker för kvinnor, anser inte läkarna att det är en sjukdom. Men oavsett letar mängder av kvinnor efter sätt att lindra spänningar och smärta i brösten som orsakas av detta tillstånd. Fortsätt läsa för att upptäcka några lösningar på detta problem.

Minska saltintaget

Vissa rekommenderar att minska saltintaget, eller salt mat, så att kroppen inte behåller vätskor. I teorin skulle detta kunna fungera för att lindra symtomen som beror på fibrocystiska förändringar i brösten. Det finns dock fortfarande inte några vetenskapliga tester som påvisar effektiviteten av denna metod.

Undvik te, kaffe och kolsyrade drycker

Drycker som svart te, läsk, varm choklad och kaffe har alla en sak gemensamt: de innehåller alla ämnen från samma familj, känd som metylxantin. Vissa kvinnor hävdar att genom att undvika dessa drycker, i minst ett par månader, upplever de symtomlindring vid fibrocystiska bröstförändringar. Det vill säga, de upplever mindre smärta och obehag.

Använd en semi-ortopedisk bh (korsett)

Överdriven hoptryckning av bröstvävnaden kan orsaka att fler fibrösa områden uppstår i brösten, vilket också gör ont. Det är därför, för att lindra detta obehag, det är viktigt att använda en bh som inte innehåller metallband (trådar), och med kupor som täcker hela brösten. Specialister rekommenderar att endast använda bh:ar som uppfyller följande kriterier:

  • Först och främst ska bandet som går runt bålen bör vara brett och inte för hårt.
  • Det ska därefter finnas tillräckligt med utrymme för att enkelt kunna föra ett finger mellan bröstet och bh-kupan.
  • Slutligen bör remmar vara breda, och aldrig lämna märken på huden.

Flera specialister rekommenderar också att du tar av dig din bh inför natten. Om du är storbystad kan du bära en bomullstopp snarare än en bh när du går till sängs. Och slutligen, kom alltid ihåg hur viktigt det är att rådfråga en läkare om du hittar några ojämnheter i dina bröst för att utesluta eventuella sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gallo Vallejo y otros. Mastopatía fibroquística. Aspectos controvertidos. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. Vol 40, Nº 6, pp 269-276. 2013. DOI: 10.1016/j.gine.2013.02.006

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.