De största orsakerna till bröstcancer du bör känna till

Trots att bröstcancer vanligtvis drabbar personer över 50 år, framförallt kvinnor, bör du även känna till att den är mindre aggressiv efter klimakteriet.

Bröstcancer inträffar när vävnaden i bröstet utvecklar elakartade tumörer. Denna sjukdom drabbar primärt kvinnor, men kan även drabba män. Tusentals kvinnor dör av bröstcancer varje år eftersom den dessvärre i många fall upptäcks för sent.

Med dagens avancerade teknologi och medicin är det möjligt att behandla bröstcancer, och den förväntade livslängden för många patienter har ökat avsevärt. Men sjukdomen är fortfarande väldigt alarmerande eftersom den ofta inte upptäcks i tid. Eftersom nyckeln till att förebygga den är att känna till riskfaktorerna ska vi i denna artikel dela med oss av några nyckelorsaker till bröstcancer som du bör ha i åtanke.

Ålder och kön

Som vi nämnde tidigare drabbar denna typ av cancer primärt kvinnor, men män kan också drabbas. I de flesta fall ökar risken att utveckla bröstcancer med åldern, framförallt hos personer över 50. Män löper 100 gånger mindre risk att utveckla denna sjukdom.

Familjehistorik

Bröstundersökning

Flera studier har funnit att personer som löper större risk att drabbas av bröstcancer är de som har nära släktingar som lidit av det själva, eller som haft cancer i livmoder, äggstockar eller ändtarm.

Genetik

Bröstcancer kan även orsakas av en defekt gen som ärvs från någon av föräldrarna. Ofta hittas dessa defekter i generna BRCA1 och BRCA2, som ansvarar för att producera proteiner som skyddar kroppen från cancer. En defekt i en av generna kan öka risken för att utveckla bröstcancer någon gång i livet med upp till 80%.

Menstruationscykel

Livmoderproblem

Kvinnor som fick sin mens innan tolv års ålder löper större risk, medan kvinnor som når klimakteriet efter 55 års ålder också löper högre risk.

Historia av sjukdomen

Kvinnor som har haft cancer i ett bröst löper större risk att utveckla den i det andra eller att den kommer tillbaka i samma bröst.

Alkoholkonsumtion

Enligt flera studier kan risken för att drabbas av bröstcancer öka om du dricker en eller två alkoholhaltiga drycker om dagen.

Graviditet

Håravfall

Kvinnor som är barnlösa eller väntar tills efter 30 med att skaffa barn löper ökad risk att utveckla sjukdomen. Att ha fler än en graviditet tidigt i livet minskar risken för att utveckla den.

Hormonterapi

Kvinnor som mottar östrogenbehandling under långa perioder löper större risk att utveckla bröstcancer.

Fetma

Trots att denna riskfaktor inte är fullt förstådd tror experter att kvinnor som lider av fetma producerar mer östrogen, vilket kan öka utvecklingen av denna sjukdom. Risken är ännu högre för kvinnor över 50 som lider av fetma.

Strålning

Cancercell

Utsättning för röntgen och magnetröntgen ökar utvecklingen av bröstcancer avsevärt. Om du mottar strålbehandling som barn eller vuxen för behandling av cancer i bröstregionen löper du ännu större risk att utveckla sjukdomen. Risken bestäms av dosen strålning du mottagit och vid vilken ålder du mottog den.

Diet

Trots att forskning har visat motstridiga resultat när det kommer till att sammankoppla diet till bröstcancerrisk är de flesta studier överens om att en dålig diet kan vara en stor riskfaktor. Att äta massor av bearbetad mat, kött, mättade fetter, socker och liknande kan öka risken för att utveckla denna sjukdom.

Ej bevisade orsaker till bröstcancer

Under åratal har kvinnor oroats av myter om att användning av antiperspiranter och BH:ar skulle orsaka bröstcancer. Än så länge finns det dock inga direkta kopplingar mellan dessa och utveckling av sjukdomen. Andra faktorer, som bröstimplantat och utsättning för bekämpningsmedel, har inte heller visat någon ökad risk.

MER FÖR DIG