Tvångsmässig nagelbitning och oral hälsa

Om du biter på naglarna ofta bör du veta att det får konsekvenser för din kropp. Här berättar vi hur tvångsmässig nagelbitning påverkar din orala hälsa.
Tvångsmässig nagelbitning och oral hälsa

Senaste uppdateringen: 15 september, 2022

Tvångsmässig nagelbitning orsakar mer än bara estetiska problem på händerna. Det leder också till konsekvenser för din munhygien och orala hälsa.

Vanan att stoppa in fingrarna i munnen är vanligtvis en omedveten handling. Många gånger är det en indikator på en känslomässig konflikt eller så kan det vara ett imiterat beteende. Detta problem kan drabba människor i alla åldrar och är vanligare i barndomen och tonåren. Hos vissa människor fortsätter det dock in i vuxen ålder.

Denna vana, även om den kan verka ofarlig, kan skada munnen. Läs vidare för att ta reda på hur.

Vad är tvångsmässig nagelbitning?

Nagelbitning är ett tvångsmässigt och omedvetet beteende där personen tar händerna i munnen och biter i området längst ut på fingrarna.

Onykofagi är ett annat namn på detta och även om termen syftar på naglarna specifikt, innefattar den också på att bita på den omgivande mjuka vävnaden, det vill säga huden runt naglarna.

Ett annat sätt att referera till sjukdomen är med namnet trikotillomani. Faktum är att detta ord syftar på en något allvarligare störning, som inkluderar att dra ut naglarna och även svälja dem. Det har att göra med psykiatriska tillstånd som OCD, depression eller kroppsdysmorfisk störning.

Ursprunget till nagelbitning anses vara relaterat till stress. När man ställs inför återkommande ångestsituationer som man inte kan lösa, fungerar dessa vanor som avstressande medel.

Det finns också en hypotes om att patienten håller sig kvar i det orala stadiet av sin psykologiska utveckling. Detta skulle förklara tendensen att stoppa saker i munnen, inklusive naglarna.

tvångsmässigt nagelbitning hos pojke
Onykofagi är vanligt hos barn och ungdomar. Vanan kan dock finnas kvar upp i vuxen ålder.

Allmänna hälsoproblem orsakade av tvångsmässig nagelbitning

Nagelbitning har specifika konsekvenser för munhälsan, som vi kommer att analysera senare.

Men först tar vi en titt på vad som händer i andra kroppssystem när denna tvångsmässiga vara förekommer. Detta utöver de associerade psykiatriska tillstånd som kan förekomma som har sina egna tecken och symptom.

På matsmältningsnivå kan intag av nagelbitar som lossnar genom att bita förändra hur magen bearbetar maten. Det är möjligt att produktionen av magsyra ökar och att det uppstår dyspepsi eller med andra ord ospecifika besvär i den övre delen av magen.

Fortsätter vi prata om matsmältningskanalen ser vi konsekvenserna i tunntarmen. Nagelbitning kan underlätta penetrationen av parasiter som kommer att slå sig ner och orsaka symptom i förhållande till varje art.

Nagelsvamp är en annan konsekvens. Detta är en svampinfektion i naglarna. Eftersom de är skadade och i konstant kontakt med munnen och ökar sin omgivande luftfuktighet, kommer svampsporer att ha en gynnsam miljö att bosätta sig i.

Värt att nämna är att nagelsvamp är svårbehandlad och kräver långvarig behandling med lack och kontinuerlig användning av medicin. Därför är det en sjukdom som man bör vara uppmärksam på och försöka upptäcka i ett tidigt skede.

På samma sätt som vid nagelsvamp kan även den mjuka vävnaden som omger den hårda delen av fingrarna bli infekterad, vilket kallas för paronychion eller nagelrotsinflammation. Själva handlingen att upprepade gånger bita i området hjälper mikroorganismerna att komma in i den subkutana cellvävnaden.

Konsekvenserna av tvångsmässigt nagelbitande på den orala hälsan

Medan matsmältningssystemet, själva naglarna och huden på fingrarna är de mest drabbade områdena, leder tvångsmässigt nagelbitning också till obestridliga konsekvenser för munhälsan. Både tänderna och resten av strukturerna i munhålan är mottagliga.

Låt oss komma ihåg att händerna alltid är i kontakt med främmande ämnen och patogener. Vi använder dessa extremiteter för att interagera med världen omkring oss dagligen.

Med händerna kommer vi i kontakt med virus, bakterier, parasiter och smuts som vi sedan får i munnen när vi biter på naglarna. Men det är inte allt. Det finns också mekanisk belastning på tandelementens ytor som kan slita ner emaljen och även göra tandköttet inflammerat.

Låt oss ta en närmare titt på några av konsekvenserna av nagelbitning på munhälsan, som kan förebyggas genom att minska vanan.

1. Tvångsmässig nagelbitning sliter ner tänderna i förtid

En av konsekvenserna av nagelbitning för munhälsan är slitage på tandemaljen. Detta sker på grund av naglarnas friktion mot tänderna och gnidningen av tänderna mot varandra.

Som ett resultat blir nageln skadad när du biter. Sedan följer den mekaniska belastningen av tänderna i överkäken mot tänderna i underkäken. Detta leder till upprepade mikrotrauman.

Dessa mikrotrauman leder med tiden till mikrofrakturer och i extrema fall kulminerar det i faktiska frakturer på tandytan. Även om det kanske inte finns någon fraktur som sådan, finns ett kontinuerligt och för tidigt slitage.

De övre framtänderna drabbas värst på grund av deras position och exponering för vanan. Detta är mer uppenbart hos personer som lider av onykofagi på grund av stress och ångest, eftersom de vanligtvis också har bruxism (att de gnisslar med tänderna).

2. Tvångsmässig nagelbitning ökar din risk för hål i tänderna

Hål i tänderna och karies är en vanlig sjukdom i munnen. Dess närvaro förklaras av dålig hygien och munvård, vilket resulterar i bakteriell kolonisering, som leder till nedbrytningen av kolhydrater i kosten.

Denna omvandling ger upphov till syror som avmineraliserar tanden. Så vad skulle bli konsekvensen av nagelbitning i det här fallet? Det visar sig att bakterierna på fingrar och naglar ökar koloniseringen av munhålan.

Ju fler bakterier det finns, desto större bakteriell aktivitet och desto fler syror kan avmineralisera tandens hårda vävnad. Därför ökar risken för hål i tänderna.

3. Dålig andedräkt

Halitosis är det tekniska namnet för dålig andedräkt. Orsakerna till detta varierar, men de vanligaste är relaterade till dålig munhygien och bakteriell kolonisering. Med andra ord kan dålig lukt i munnen vara en konsekvens av nagelbitning.

Som vi sa tidigare kan detta tvång vara en del av stora psykiatriska störningar där den allmänna hygienen påverkas. En deprimerad person, till exempel, tenderar att inte ta hand om sitt utseende och sin hygien och kanske inte borsta tänderna så ofta som han eller hon borde.

Bakterier som transporteras från naglarna till munnen genom denna vana bidrar till substratet för denna process. Det är vanligt att våra händer ofta är i kontakt med flera externa medel som underlättar penetration av mikroorganismer.

4. Tvångsmässig nagelbitning kan leda till infektioner i munnen

Munnen har en flora av friska mikroorganismer. Vissa bakterier lever alltså normalt i munhålan och orsakar inte sjukdomar.

Väldigt frekvent kontakt med händer och okända patogener förändrar denna balans. Vi har redan nämnt att hål i tänderna uppstår som en konsekvens av denna penetration av bakterier, men också andra infektioner är möjliga – och kan även uppstå på grund av virus och svampar. Till exempel kan munherpes, även kallad labial herpes eller läppherpes, smitta genom direktkontakt med viruset.

Halitosis, som vi redan har nämnt, är inte alltid ett isolerat tecken. Ibland är det ett uttryck för en pågående infektion orsakad av bakteriell överväxt. Det är värt att nämna parodontit här som en allvarlig konsekvens av nagelbitning.

Samtidigt är vissa munsår relaterade till koloniseringen av mikroorganismer. Dessa är ofta mycket smärtsamma sår som försvinner på ungefär en vecka.

Upptäck mer i den här artikeln: Tandinfektioner: 7 symptom du bör känna till

5. Temporomandibulära störningar

Käkleden kan också ta stryk av nagelbitning, eftersom den konstanta mekaniska belastningen av tuggandet kan förändra käkens funktion. Detta orsakar smärta när man tuggar mat och kan även leda till onormala käkrörelser.

Om vi ​​lägger till bruxism på grund av generaliserad stress så ökar risken för leddysfunktion. Vissa patienter kan få öronvärk som en manifestation av störningen eftersom strukturerna sitter tätt ihop.

Det finns bevis för att dåliga vanor orsakar käkbesvär, så det är normalt att associera nagelbitning med denna konsekvens för munhälsan. Problemet är att det inte bara är svårt att ta bort den upprepade åtgärden genom att bita naglarna. Det är också svårt att korrigera en dysfunktion i denna led.

man med tandvärk
Dysfunktioner i käkleden ger upphov till smärta som är lätt att förväxla med öronsmärta på grund av platsen.

Hur undviker man konsekvenserna av tvångsmässig nagelbitning på munhälsan?

Om vi ​​vill undvika konsekvenserna av tvångsmässigt nagelbitande på munhygienen måste vi vidta några åtgärder för att minska denna dåliga vana. Dessa kan sträcka sig från psykologisk behandling till naturläkemedel för att minska lusten att bita.

När det sker en tydlig förändring som påverkar livskvaliteten, eller som orsakar fysiska besvär som de vi nämnde, är det en bra idé att söka psykologisk behandling hos en professionell. Psykologen kan då använda olika tekniker beroende på det enskilda fallet.

Ett tillstånd av ångest, depression eller stress som kan vara orsaken till tvångsmässig nagelbitning kan man också behandla. Men varje fall är unikt och metoderna kommer att anpassas efter situationen.

Samtidigt kan patienten utföra tekniker hemma för att minska sin lust att bita naglar. Meditation, yoga, djupandning eller någon metod som syftar till att kontrollera stress är bra alternativ.

Man kan också köpa nagellack som ger nageln en obehaglig smak. Detta gör man för att stoppa vanan att bita på naglarna. Det finns även konstgjorda naglar med samma funktion.

När det gäller tandvård är den första rekommendationen att prata med din tandläkare. Hälso- och sjukvårdspersonal kan bekräfta om skador redan finns, och behandla dessa, samt rekommendera sätt att förebygga vanan. Om de anser det nödvändigt kan de hänvisa dig till en psykolog.

Tvångsmässig nagelbitning har konsekvenser för hälsan

Nagelbitning kan verka vara ett mindre problem när man inte är medveten om konsekvenserna. Vi får dock inte underskatta den slutliga effekten denna vana har på tänderna, matsmältningssystemet och huden.

Om du eller någon i din närhet regelbundet biter på naglarna rekommenderar vi att börja med en konsultation. Det kan vara hos en tandläkare, en psykolog eller en läkare. Det kan finnas en orsak, som stress eller ångest, som man kan lösa med rätt behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Haneke, Eckart. “Trastornos de autoagresión hacia las uñas.” Dermatol Rev Mex 57.4 (2013): 225-234.
  • Macneal P, Milroy C. Paronychia Drainage. 2020 Nov 29. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 32644572.
  • Ghanizadeh A. Nail biting; etiology, consequences and management. Iran J Med Sci. 2011 Jun;36(2):73-9. PMID: 23358880; PMCID: PMC3556753.
  • Atsü SS, Güner S, Palulu N, Bulut AC, Kürkçüoğlu I. Oral parafunctions, personality traits, anxiety and their association with signs and symptoms of temporomandibular disorders in the adolescents. Afr Health Sci. 2019 Mar;19(1):1801-1810. doi: 10.4314/ahs.v19i1.57. PMID: 31149011; PMCID: PMC6531963.
  • Guaman Iza, Blanca Omayra. Prevalencia de caries en niños con problema de onicofagia. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
  • Ojeda Léonard, C., A. Espinoza Rojo, and J. Biotti Picand. “Relación entre onicofagia y manifestaciones clínicas de trastornos temporomandibulares en dentición mixta primera y/o segunda fase: Una revisión narrativa.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 7.1 (2014): 37-42.
  • Marouane O, Ghorbel M, Nahdi M, Necibi A, Douki N. New Approach to Managing Onychophagia. Case Rep Dent. 2016;2016:5475462. doi: 10.1155/2016/5475462. Epub 2016 Nov 23. PMID: 27994890; PMCID: PMC5141299.
  • Singal A, Daulatabad D. Nail tic disorders: Manifestations, pathogenesis and management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2017 Jan-Feb;83(1):19-26. doi: 10.4103/0378-6323.184202. PMID: 27320768.
  • Sachan A, Chaturvedi TP. Onychophagia (Nail biting), anxiety, and malocclusion. Indian J Dent Res. 2012 Sep-Oct;23(5):680-2. doi: 10.4103/0970-9290.107399. PMID: 23422619.
  • Chinnasamy A, Ramalingam K, Chopra P, Gopinath V, Bishnoi GP, Chawla G. Chronic nail biting, orthodontic treatment and Enterobacteriaceae in the oral cavity. J Clin Exp Dent. 2019 Dec 1;11(12):e1157-e1162. doi: 10.4317/jced.56059. PMID: 31824597; PMCID: PMC6894907.
  • Baghchechi M, Pelletier JL, Jacob SE. Art of Prevention: The importance of tackling the nail biting habit. Int J Womens Dermatol. 2020 Sep 17. doi: 10.1016/j.ijwd.2020.09.008. Epub ahead of print. PMID: 32964094; PMCID: PMC7497389.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.