5 tips för att ta hand om din cykel

Att ta hand om din cykel är avgörande om du vill att den ska ha ett långt liv. Idag delar vi med oss ​​av några tips för att hålla den i gott skick.
5 tips för att ta hand om din cykel

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att cykla är ett bra sätt att ta sig runt i stadsmiljö utan att förorena luften. Det är en fantastisk träningsform, och det är något som är roligt att göra på fritiden. Eftersom du säkert använder din cykel ofta är det viktigt att se till att du tar väl hand om din cykel. De kräver omsorgsfull skötsel för att hållas i optimalt skick. I dagens artikel delar vi med oss ​​av några tips för att ta hand om din cykel så att du kan underhålla den på bästa sätt.

För att säkerställa att varje del av cykeln håller sig i gott skick och att du kan använda cykeln så länge som möjligt är det nödvändigt att ta hand om den. Att ta hand om din cykel hjälper dig också att undvika olyckor och allvarligare skador.

Dessutom bör du förvara din cykel i ett dammfritt, torrt utrymme.

1. Att ta hand om cykeln innebär att hålla den ren och torr

Det är vanligt att cyklar kommer i kontakt med damm, lera, gräs och annat som gör dem smutsiga. På grund av detta är det viktigt att rengöra dem så att du kan undvika att avlagringar byggs upp.

Tvätta ramen och hjulen

Det första steget är att spraya ramen med vatten från en slang med lågt tryck.

Sedan bör du ta av hjulen och rengöra dem noggrant. Efter att du tagit av dem kan du använda såpvatten och en tandborste för att ta bort smuts från navet, ekrarna och fälgen.

Det sista steget är att använda en ren handduk för att torka alla delar du har tvättat. Sedan kan du sätta ihop cykeln igen och parkera den på en väl ventilerad plats. Detta hjälper all återstående fukt att dunsta av.

kvinna cyklar i park

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Upptäck hur du använder en magisk fläckborttagningssvamp

Tvätta styret, sadeln och bromsarna

Du kan rengöra dessa tre delar av cykeln med diskmedel och vatten. Försök att hitta ett rengöringsmedel som tar bort stora mängder fett.

Sedan är det bara att använda en svamp för att skrubba cykelns olika delar. Efter rengöring av dessa områden, torka av dem med en ren handduk.

Tvätta kedjor och växlar när du tar hand om din cykel

Använd först en borste för att applicera ett avfettningsmedel på kedjan och kugghjulen. Tänk på att det är viktigt att snurra på pedalerna så att avfettningsmedlet kommer in mellan kedjans alla kuggar.

Låt sedan avfettningsmedlet verka i ca. 10 minuter så att den kan bryta ner den mer envisa smutsen. Efter det ska du skölja det med varmt såpvatten. Detta hjälper till att ta bort eventuella rester.

2. Smörj vid behov

När det gäller att ta hand om din cykel kan du behöva använda smörjmedel. Det håller cykeldelarna inoljade och förhindrar att de fastnar eller rostar. Av denna anledning bör du applicera smörjmedel på dina kedjor. Det hjälper till att hålla pedalerna smidiga och i god kondition och att inte ge ifrån sig några konstiga ljud.

Dessutom är det viktigt att smörja in bromsarna så att de inte blir tröga. Detta säkerställer att de snabbt kan stanna din cykel och att du har säker kontroll över cykeln. Smörjmedel är också mycket användbart för att förhindra att din sadel och ditt styre rostar.

Du bör spraya smörjmedlet direkt på kedjan medan du för pedalerna bakåt. Detta säkerställer att alla kuggar blir smorda. Använd sedan en handduk för att torka bort överflödig olja så att den inte droppar.

Smörjmedel förhindrar också att smuts ansamlas. Du bör också notera att du måste använda dessa oljor först efter en grundlig rengöring av cykeln.

3. Kontrollera bromsarna

Du bör alltid kontrollera att bromsarna är i gott skick. Det är viktigt att se till att de har kraften att stanna cykeln när det behövs.

Här är några steg du kan ta för att utvärdera din cykels bromsar:

Kontrollera bromsbeläggen

När du kontrollerar bromsbeläggen, se till att de element som gör att din cykel bromsar är i gott skick. Medan du gör det, använd en skiftnyckel för att dra åt fjädrar och bultar.

Om några delar är spruckna, är det dags att byta ut dem mot nya. Vid byte, placera de nya bromsbeläggen mot hjulet och kontrollera att de inte stör hjulets rörelse, och justera därefter.

Kontrollera och justera kablarna

Du måste också kontrollera att växelkablarna inte är lösa, att de sitter i rätt läge och att de inte är täckta med smuts. Dessutom bör du kolla att bromsvajrarna glider utan problem, eller om du behöver lägga lite smörjmedel på dem.

Kontrollera också samtidigt att kabeln är väl justerad och att handtaget inte kommer i kontakt med styret. Helst ska cykeln att svara på manövern omedelbart och bromsa så snabbt som möjligt.

Om något av dessa problem uppstår, ta bort kabeln, ta bort smuts och gör sedan en ominstallation.

4. Ta hand om din cykel genom att kontrollera däcken

Det är mycket viktigt att kontrollera hur mycket luft som finns i dina däck innan varje cykeltur. Det bästa sättet för att göra detta är att använda en tryckmätare för att se om båda däcken har samma trycknivå.

Dessutom bör du inspektera skicket på dina fälgar. Om de är i dåligt skick kan däcken sjunka ihop under vikten eller slitas ut efter en kort tid. Det är också en bra idé att kontrollera varje hjul för att se om det finns någon punktering eller läckage.

5. Ta hand om din cykel med regelbundna underhåll

Även om du verkligen kan hålla din cykel i gott skick på egen hand, kan du vid vissa tillfällen också anlita professionell hjälp. Om du väljer att göra det kan ett besök hos en cykelspecialisten vara en bra idé att göra minst en gång i året.

En expert kan hjälpa dig att identifiera om det finns problem eller om någon del behöver justeras. Specialisten kan dessutom berätta om några nya tips för att hur du tar hand om din cykel och förlänga dess livslängd.

ta hand om din cykel

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Testa sprintövningar för att förbättra din löphastighet

Att ta hand om din cykel kan också kräva att du målar den

Innan du börjar måla cykeln måste du ta isär den. På så sätt kan du arbeta i detalj med varje del. När du gör detta är det mycket viktigt att förvara skruvarna på ett säkert ställe och komma ihåg hur alla delar passar ihop på rätt sätt.

Börja med att ta bort färgen som är i dåligt skick. För att göra detta, använd ett fint sandpapper och skrapa bort den gamla färgen tills det inte finns några spår av den. Innan du applicerar den nya färgen bör du rengöra ytorna med ettavfettningsmedel.

När du har rengjort och torkat av hela ramen kan du börja måla på den nya färgen med en pensel eller med en sprejburk. Det är viktigt att använda färg som tål olika väderförhållanden och applicera flera lager.

Låt slutligen varje del av cykeln torka. Montera sedan ihop cykeln när den är helt torr och det är dags att ge sig ut på en cykeltur!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • GT Bicycles. Manual de usuario de la bicicleta [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 08 de junio de 2021]
  • Maldonado D. El libro de la bicicleta: uso, mantenimiento y reparación [Internet]. Buenos Aires: Fox Andina; 2016 [citado 08 de junio de 2021]
  • CEAC. El libro de la bicicleta: guía completa de mantenimiento [Internet]. Barcelona: Grupo Planeta; 2005 [citado 08 de junio de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.