5 tips för att minska utgifter och hantera dina månatliga hushållskostnader
Att lära sig spara och utveckla det till en vana kan vara komplicerat, eftersom det kräver konsekvens och planering. I många familjer är denna praxis inte vanlig. Därför är det viktigt att varje person hittar sina egna sätt för att hantera sina månatliga hushållskostnader.
Om du tycker att det är svårt att hålla reda på dina utgifter eller ännu inte har ett organiserat register över dina utgifter, se till att läsa vidare! Den här artikeln är för dig. Nedan ger vi dig några användbara tips för hur du kan lära dig att spara pengar utan att ens behöva tänka på det.
Varför är det viktigt att lära sig att spara pengar?
Ekonomisk hushållsplanering syftar till att möta behoven hos alla hushållsmedlemmar.
Enligt Association of Consumers in Action of Sevilla (FACUA) möjliggör en effektiv distribution och användning av resurser tillfredsställelse av materiella behov – såsom bostad, kläder och mat – som garanterar en god livskvalitet. Ur ett annat perspektiv skulle det också kunna ses som en mikroekonomi som strävar efter sparande för att undvika överskuldsättning.
Att spara är en grundläggande vana för att upprätthålla en god ekonomisk hälsa. Det gör oss inte bara beredda för oväntade utgifter, utan ger oss också möjligheten att skapa en reserv för framtiden.
Som det kloka ordspråket säger: “Den som spar han har”. Ett effektivt sätt att börja med denna praxis är att minska på alla onödiga utgifter. Detta hjälper inte bara till att få bättre kontroll över din ekonomi, utan kan också öppna möjligheten att nå viktiga ekonomiska mål, såsom dina barns utbildning.
Följ dessa tips för att hantera dina månatliga hushållskostnader!
En effektiv hantering av dina månatliga hushållskostnader är avgörande för att upprätthålla en stabil ekonomi och uppnå ett ekonomiskt välbefinnande för hushållet. Det kan dock vara svårt att kontrollera alla utgifter och samtidigt spara pengar. För att uppnå detta kan du följa följande rekommendationer.
1. Gör en realistisk budget och analysera dina inkomstkällor
Om du vill förbättra din hushållsekonomi, börja med att dra av! Räkna bort det du inte har, vad du är skyldig och vad du spenderar på.
Denna enkla operation ger dig en tydlig uppfattning om din nuvarande ekonomiska situation. Gör detta varje månad för att övervaka dina framsteg och vidta åtgärder därefter.
När du har en klar uppfattning om din ekonomi, gör upp en budget som skiljer mellan fasta och rörliga utgifter. Analysera vilka som är dina väsentliga utgifter och vilka du kan klara dig utan. Under denna uppgift bör du identifiera de som ger dig livskvalitet och de som är överflödiga.
Nu när du har en tydlig budget är det dags att tillämpa formeln 50/30/20.
Lägg 50 % av din budget på fasta kostnader, 30 % på rörliga kostnader och 20 % på besparingar. Med denna handlingsplan kommer du på rätt väg för att förbättra din familjeekonomi och hantera dina månatliga hushållskostnader.
Om du behöver mer pengar för att klara dig kan du försöka hitta sätt där du kan tjäna extra. Du kan till exempel sälja saker du inte längre behöver på nätet eller arbeta som frilansare på fritiden.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: 4 tecken på att du är beroende av shopping
2. Hantera dina månatliga hushållskostnader genom att hålla koll på dina utgifter
Att hantera dina månatliga hushållskostnader är avgörande för planering. Genom att hålla detaljerad kontroll över intäkter och utgifter kan du identifiera områden där du spenderar mer än nödvändigt. Dessutom gör du prioriteringar och fördelar pengar till de viktigaste hushållsbehoven, som mat, bostad och transporter.
Kostnader kan delas in i fyra kategorier:
- Fasta väsentligheter inkluderar allt du behöver för att upprätthålla en god livskvalitet, såsom bostad, mat, energi, vatten och utbildning.
- Nödvändiga fasta utgifter är de som är viktiga, men som inte svarar mot viktiga behov. Till exempel kläder och skor.
- Extraordinära eller oförutsedda utgifter är de som inte finns som en regelbunden post i familjebudgeten, just för att de inte kan förutses. Till exempel en hemreparation eller ett akutbesök hos läkaren.
- Förbrukningsartiklar: dessa varierar beroende på varje familj. Pengar som du lägger på fritid och resor hamnar här.
Ett annat alternativ du kan använda för att hålla koll på dina utgifter är att använda en bankapp. Där kan du hålla koll på din ekonomi och observera din balans i realtid. Dessutom kan du i många av dessa appar sätta sparmål och få varningar när du närmar dig dina gränser.
3. Så sparar du pengar
Det är viktigt att vi skapar en reserv för att täcka nödsituationer, för pensionering, för att göra investeringar och för att nå personliga mål. Enligt en publikation i Realidad Empresarial är det tillrådligt att spara minst 10 % av din inkomst tills du har avsatt motsvarande 3 månadslöner.
Det är viktigt att lägga undan pengar för nödsituationer som arbetslöshet, sjukdom eller olyckor.
Att lära dig spara pengar optimerar dina utgifter. Det finns inga metoder som fungerar som magiska lösningar, men likväl några enkla metoder som hjälper dig att lära dig att spara pengar.
Om du till exempel vill sänka din elräkning:
- Använd energisnåla glödlampor.
- Gå inte och lägg dig med TV:n på.
- Dra ur sladden på apparater som du inte använder.
- Släck belysningen varje gång du lämnar ett rum
- Stäng av luftkonditioneringen eller fläkten när du går hemifrån.
Så här minskar du din vattenräkning:
- Åtgärda läckor.
- Ta bara snabbduschar och stäng av kranen när du tvålar in kroppen.
- Stäng av kranen när du borstar tänderna, diskar eller rakar dig.
- Håll ett öga på skicket på din toalett för att se till att det inte finns några vattenläckor.
Och i snabbköpet:
- Skär ner på att kreditkortsbetalningar och betala med kontanter istället.
- Innan du går och handlar, gör en lista över de produkter du behöver och håll dig till den.
- Shoppa runt. Ibland kan du hitta kvalitetsprodukter från billigare märken.
4. Använd ditt kreditkort klokt
Försök att inte överanvända ditt kreditkort.
Kortet är ingen merinkomst utan ett lån som du ska betala tillbaka med ränta. Ett bra sätt att använda det är för oförutsedda händelser eller nödsituationer. På så sätt kan du undvika att samla på dig skulder.
Du bör sätta en gräns för dina månatliga kreditkortsutgifter och alltid se till att du kan betala hela saldot i slutet av varje månad. Läs också noggrant igenom villkoren för kortavtalet, inklusive räntor, avgifter och betalningsvillkor.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 10 tips som hjälper er spara pengar på ert bröllop
5. Lär dig att skilja på behov och önskemål
Det är viktigt att skilja på behov och önskemål, eftersom det gör det tydligare för oss att hantera våra resurser effektivt. Behoven motsvarar de utgifter som är oumbärliga för att överleva, såsom mat, bostad, sjukvård och hjälpmedel. Å andra sidan är önskemål oväsentliga och inkluderar kläder eller resor.
Om vi inte lär oss att skilja på dem kan vi falla i fällan att spendera pengar på saker som inte är väsentliga. Detta kan leda till ekonomisk obalans i våra månatliga hushållskostnader och svårigheter att utgifterna.
Att hantera era månatliga hushållskostnader är ett jobb för hela familjen
För att hantera era månatliga hushållskostnader effektivt måste alla familjemedlemmar vara involverade. Detta innebär att känna till regelbundna inkomster och utgifter, samt att identifiera de områden där ni kan minska utgifterna.
Nyckeln är att att upprätta en realistisk budget och följa den noggrant och göra justeringar allteftersom. Med en god hushållsekonomi kan ni uppnå en balans som bidrar till allas sinnesro och välbefinnande.
Genom att följa dessa tips kommer du att kunna hantera dina månatliga hushållskostnader mer effektivt och lättare spara pengar. Kom ihåg: varje liten åtgärd är till hjälp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Alvarado Carabante, H. (2022). ¿Y el ahorro para cuándo?. Realidad Empresarial, (13), 62–65. https://revistas.uca.edu.sv/index.php/reuca/article/view/7058
- Asociación de Consumidores en Acción de Sevilla-FACUA. (s.f.). Gestión eficaz de la economía doméstica. https://www.facua.org/es/guias/economia_domestica_sevilla.pdf