Tappar du mycket hår? Här är 7 möjliga anledningar

Generellt brukar brist på protein eller anemi vara två av de vanligaste orsakerna till håravfall. Var dock även uppmärksam på andra möjliga problem.
Tappar du mycket hår? Här är 7 möjliga anledningar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att tappa mycket hår är ett vanligt problem som kan drabba båda kvinnor och män i alla åldrar. Håravfall inträffar när skalpen och hårsäckarna drabbas av någon form av förändring. Det kan röra sig om en sjukdom eller vissa förändringar i miljön.

Det är vanligt att tappa mellan 90 och 100 hårstrån om dagen, men många tappar så mycket att det kan märkas i tjockleken på håret. Problemet är att vissa ignorerar håravfall när det först börjar och tänker inte på varför det händer. Det är viktigt att hitta orsaken för att man ska kunna välja rätt behandling.

I följande artikel kommer vi gå igenom möjliga orsaker så att du kan identifiera och analysera ditt fall.

1. Proteinbrist

Är din kost bra?

Hår består huvudsakligen av protein. Därför kan en proteinbrist i kroppen vara delvis ansvarig för försvagning och förlust av hår. Detta på grund av att kroppen börjar ransonera de små kvantiteter protein som finns kvar. Det hindrar tillväxt och försvagar håret.

Råd:

För att bibehålla friskt, tjockt hår och minska avfall ska du se till att få i dig följande livsmedel:

 • Magert kött
 • Frön
 • Nötter
 • Torkad frukt
 • Baljväxter
 • Avokado
 • Mejeriprodukter
 • Ägg

2. Stort bruk av kemikalier

Kemiska kosmetikabehandlingar används vanligtvis för att ge håret ett nytt utseende eller för att behandla torrhet samt kluvna toppar. Problemet är att många av dessa produkter använder skadliga substanser. Efter en tid kan de orsaka oåterkallelig skada som gör att du tappar mycket hår.

Hårfärger, behandlingar för att bleka håret och vissa schampon har en tendens att orsaka förändringar i skalpen och håret.

Vad gör man?

Använd inpackningar och kapillärbehandlingar med naturliga ingredienser.

3. Sköldkörtelproblem

Kvinna med ont i halsen

Hypertyreos och hypotyreos kan göra att man tappar mycket hår på grund av förändringar i hormonerna. Dessa tillstånd visar sig i form av diverse förändringar i kroppen. Om dessa inte adresseras kan de ha allvarliga konsekvenser.

Vad gör man?

Om du misstänker dessa förändringar ska du tala med din läkare för att ta ett blodprov och mäta påverkan av sköldkörteln på hormonerna.

4. Ärftliga faktorer och håravfall

Ibland beror inte håravfall på specifika tillstånd eller sjukdomar. De dåliga nyheterna är att behandling är svårare i dessa fall, eftersom det kan handla om genetik. I det fallet kan håravfall som sker efter 20 års ålder bli ännu värre.

Vad gör man?

 • Tala med en läkare om du tappar mycket hår för att slå fast huruvida det rör sig om ärvda gener, och besluta dig för en handlingsplan för att minska deras påverkan.

5. Anemi

Blodprov för anemi

Anemi inträffar på grund av en brist på järn. Det är ett mineral som är viktigt för produktionen av röda blodceller. Att ha anemi är en indikation på att det inte finns tillräckligt med hemoglobin, och på grund av det är det svårt att transportera syre till och från kroppens celler.

En av de huvudsakliga effekterna av anemi är håravfall, vilket förbättras när tillståndet behandlas.

Vad gör man?

 • Öka konsumtionen av livsmedel som är rika på järn och följ en behandling som rekommenderats av en specialist.

6. Polycystiskt ovariesyndrom

För kvinnor finns det hormontillstånd som får dem att tappa mycket hår. Polycystiskt ovariesyndrom leder till allvarliga obalanser i hormonnivåerna, vilket även försvagar skalpen och håret. På senare tid har man till och med upptäckt att tillståndet kan orsakas av psykiska aspekter.

En kvinna med denna åkomma bör vårdas av en läkare eftersom det kan orsaka infertilitet.

Vad gör man?

 • Tala med en läkare om eventuella hormonobalanser.
 • Genomgå behandlingar för att stärka håret och minimera effekterna av tillståndet.

7. Stress kan få dig att tappa mycket hår

Mental och fysisk stress är en vanlig orsak till varför man tappar mycket hår. Det är dock lätt att ignorera eftersom stress ger upphov till andra större problem i kroppen som kräver mer uppmärksamhet.

Vad gör man?

Utöva avslappningstekniker och försök att undvika stressiga miljöer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.