Symtom för fibromyalgi

Fibromyalgi är ett tillstånd som miljontals människor lider av världen över, trots att tusentals av dem inte vet om det. Tillståndet är vanligast bland kvinnor, men det finns i skrivande stund inga effektiva behandlingar för det, och heller inga undersökningar som kan fastställa huruvida en personer lider av det.

Dess symtom är…

Det mest framstående symtomet för fibromyalgi är extremt starka muskelsmärtor som kommer tillsammans med inflammation. Det är svårt att peka ut exakt var dessa inträffar, men de brukar drabba följande generella områden:

  • Muskler
  • Ligament
  • Senor
  • Leder på både höger och vänster sida
  • Ovan- och nedanför midjan.
Känsliga punkter vid fibromyalgi

Din läkare bör genomföra en genomgående fysisk undersökning för att hitta alla tecken och indikatorer för fibromyalgi. Undersökningen består vanligtvis av att sätta tryck på vissa känsliga punkter på kroppen – hals eller nacke, övre ryggen och bröstet, höfterna, rumpan, knäna och armbågarna – för att få något form av svar från patienten.

Fibromyalgi blandas ofta ihop med tillstånd som reumatisk artrit, lupus eller hypertyreos. Fibromyalgi är en kronisk sjukdom, och dess smärtsamma perioder kan pågå i månader.

När vi talar om fibromyalgi talar vi inte bara om starka muskelsmärtor, utan även om stor trötthet och konstiga sömnmönster som ibland kan göra det väldigt svårt att sova, medan vissa i andra fall knappt kan komma upp ur sängen.

Om någon som drabbats av fibromyalgi alltid är trött efter en full natts sömn kan de på grund av den fysiska utmattningen vanligtvis inte delta eller genomföra sina dagliga aktiviteter. De drabbas dessutom oftare av migrän och huvudvärk, matsmältningsproblem, irritabel tarm, diarré, förstoppning, illamående och smärtor i buken.

Det bästa du kan göra om du drabbats av ett eller flera ovan nämnda fibromyalgisymtom, och framförallt om du drabbas av muskelsmärtor, migrän och alltid är trött trots att du till synes har sovit tillräckligt, är att genomgå en komplett undersökning för att säkerställa huruvida du lider av fibromyalgi.

Om så är fallet är det bästa du kan göra att börja med en bra behandling för att se till att de starka smärtorna inte hindrar dig från att genomföra dina dagliga åtaganden och favoritsysslor, så att du i slutänden kan bibehålla bättre livskvalitet.

MER FÖR DIG