Symptom för fibromyalgi

Symptom för fibromyalgi
Mario Benedetti Arzuza

Skriven och verifierad av läkare Mario Benedetti Arzuza.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Fibromyalgi är ett tillstånd som miljontals människor lider av världen över. Tusentals av dem vet inte om det. Tillståndet är vanligast bland kvinnor, men det finns i skrivande stund inga effektiva behandlingar för sjukdomen. Det finns inte heller några undersökningar som kan fastställa huruvida en personer lider av det. Därför går vi här igenom några symptom för fibromyalgi.

Symptom för fibromyalgi är:

Ett framstående symtom för fibromyalgi är extremt starka muskelsmärtor .De uppstår vanligtvis tillsammans med inflammation. Det är svårt att peka ut exakt var dessa inträffar. Generellt sett drabbar de följande områden:

  • Muskler
  • Ligament
  • Senor
  • Leder på både höger och vänster sida
  • Ovan- och nedanför midjan.
Känsliga punkter- symptom för fibromyalgi

Din läkare bör genomföra en genomgående fysisk undersökning för att hitta alla tecken och symptom för fibromyalgi. Undersökningen består vanligtvis av att sätta tryck på vissa känsliga punkter på kroppen: hals eller nacke, övre ryggen och bröstet, höfterna, rumpan, knäna och armbågarna.  Detta i hopp om någon form av respons från patienten. För att se om det kan tolkas som symptom för fibromyalgi.

Fibromyalgi blandas ofta ihop med tillstånd som reumatism, lupus eller hypertyreos. Fibromyalgi är en kronisk sjukdom, och dess smärtsamma perioder kan pågå i månader.

När vi talar om fibromyalgi talar vi inte bara om starka muskelsmärtor, utan även om stor trötthet och konstiga sömnmönster som ibland kan göra det väldigt svårt att sova, medan vissa i andra fall knappt kan komma upp ur sängen.

Om någon som drabbats av fibromyalgi alltid är trött efter en full natts sömn kan de på grund av den fysiska utmattningen vanligtvis inte delta eller genomföra sina dagliga aktiviteter. De drabbas dessutom oftare av migrän och huvudvärk, matsmältningsproblem, irritabel tarm, diarré, förstoppning, illamående och smärtor i buken.

Har du drabbats av ett eller flera ovan nämnda symptom på fibromyalgi? Drabbas du även av muskelsmärtor, migrän och är alltid trött trots att du till synes har sovit tillräckligt? Då är det bästa du kan göra att genomgå en komplett läkarundersökning. Du bör säkerställa huruvida du lider av fibromyalgi.

Om så är fallet är det bästa du kan göra att börja med en bra behandling för att se till att de starka smärtorna inte hindrar dig från att genomföra dina dagliga åtaganden och favoritsysslor, så att du i slutänden kan bibehålla bättre livskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Prados, G., & Miró, E. (2012). Fibromialgia y sueño: Una revisión. Revista de Neurologia.
  • Pérez-Pareja, J., Borrás, C., Palmer, A., Sesé, A., Molina, F., & Gonzalvo, J. (2004). Fibromialgia y emociones negativas. Psicothema.
  • Moreno, V., Namuche, F., Noriega, A. E., Vidal, M., Rueda, C., Pizarro, J., & Vidal, L. (2010). Sintomatología depresiva en pacientes con fibromialgia. Anales de La Facultad de Medicina.
  • de Vicente, A., Magán, I., & Berdullas, S. (2009). La fibromialgia. Infocop. https://doi.org/10.4321/S0211-57352004000100008
  • Guinot, M., Launois, S., Favre-Juvin, A., & Maindet-Dominici, C. (2015). Fibromialgia: fisiopatología y apoyo terapéutico. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(15)70760-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.