Naturliga behandlingar för fibromyalgi

Fibromyalgi är en sjukdom som orsakar episoder av muskelsmärta och utmattning, vilken kan bli allt mer frekvent med tiden, speciellt för kvinnor. Svårigheterna med att få en diagnos och rätt behandling av sjukdomen gör att många motiveras att söka naturliga behandlingsalternativ. I den här artikeln kommer vi att diskutera några av nycklarna till att lindra symtomen på naturlig väg.

Känslomässiga faktorer

Psykosomatiska begrepp som ofta sammanlänkas med den här sjukdomen inkluderar depression, oro, och andra stressrelaterade påfrestningar. Vi bör tänka på dessa känslomässiga faktorer när vi använder homeopatiska behandlingar eller Bachs blomstermedicin för att se ifall vi kan upptäcka några specifika stressrelaterade utlösare eller orsaker.

Ifall den känslomässiga delen av sjukdomen i ditt fall spelar en viktig roll och/eller du upplever depressionssymtom kan johannesört eller tryptofan, som kan tilläggas i mat eller tas som ett kosttillskott, lindra dessa depressiva känslor.

Om diet och näring

Som vid alla naturliga behandlingar är dieten viktig. En möjlig orsak till fibromyalgi kan vara att under en lång tid ha ätit en näringsfattig diet, och då kan en ordentlig rensning av kroppen behövas. Vi rekommenderar följande avgiftningsbehandling:

  • Börja behandlingen med en eller två dagar där din diet uteslutande består av frukt och grönsaker (råa eller ångkokade).
  • Under 15 dagar dricker du 7,5 dl till en liter av någon renande infusion (maskros, mariatistel, stor kardborre, vitpil, mm.).
  • Efter de första två veckorna fortsätter du med att äta en diet rik på frukt, grönsaker, baljväxter och sädesslag. Du bör samtidigt undvika raffinerad mat och salt. Du bör försöka äta en så basisk diet som möjligt.

Din diet bör inkludera mat som är rik på magnesium som fisk, äpplen, aprikoser, bananer, fikon, persikor, torr frukt, alfalfa och bovete.

Äppelsyra bör vara en grundläggande faktor i din kost. Du kan ta det som ett kosttillägg eller helt enkelt genom att varje dag äta ett äpple.

Dessutom rekommenderar vi att du äter vetegroddar, honung, havre och noni.

I vissa fall kan du behöva undersöka eventuella allergier eller överkänslighet till viss mat. De vanligaste överkänsligheterna är för gluten och laktos.

Se till att undvika förstoppning (genom att äta tillräckligt med fibrer), samt behålla en bra tarmflora, och ta specifika tillskott. Ifall du lider av något av det nyss nämnda rekommenderar vi dig att rådgöra en naturopat.

I allmänhet bör vi söka naturliga behandlingar för alla de systemiska obalanser vi lider av, som: anemi, förstoppning, sömnproblem, mm. Om vi kan förbättra de obehag vi upplever dagligen kan även vår allmänna hälsa och vårt välbefinnande förbättras.

Andra naturliga kurer

Lätt motion – som promenader, stretching eller yoga – samt en mängd behandlingar som reiki, lätt massage eller koppning, kan också vara välgörande.

MER FÖR DIG