Stilla sötsuget med dessa 5 livsmedel
Det finns en anmärkningsvärd grupp av livsmedel som har förmågan att stilla sötsuget.
Medan socker har varit en del av mänsklig kost sedan lång tid tillbaka, är det många som helst skulle vilka sluta upp med det helt och hållet på grund av dess negativa effekter på hälsan.
Men att bara sluta upp med socker rätt upp och ner är dock inte så enkelt som det kan låta. Även om viljestyrka gör mycket, kan många, trots försök att sluta, ändå ofta känna ett starkt sug att äta godis igen. Därför behövs det en strategi för att stilla sötsuget. Vet du vilka livsmedel som är dina vänner?
Idag ska vi prata om de 5 bästa alternativen.
Varför har jag så starkt sötsug?
Sötsuget sätter igång på grund av att kroppen upplever en nedgång i blodsockernivåerna vid vissa punkter på dagen. Då skickar hjärnan signaler till kroppen att fylla på sockret.
Detta utlöser i sin tur sötsuget; man vill äta något sött.
Anledningen till varför man får ett sug efter sötsaker är för att socker är en omedelbar källa till glukos vilket gör hjärnan lycklig.
En annan sak som kan utlösa sötsuget är stress. När man befinner sig i stressiga situationer utsöndras mer kortisol, vilket är hormonet som förbereder kroppen att reagera på fara. Så, eftersom din kropp nu behöver mer energi, vill den ha glukos igen. Vad innebär detta?
Du känner av ett sötsug.
Vad händer i kroppen när man äter godis?
När hjärnan fått socker sänder den ut en en känsla av välbefinnande eller hyperaktivitet eftersom den samtidigt producerar mer endorfiner. Det är emellertid en mycket kortvarig effekt eftersom livsmedel som innehåller raffinerat socker innehåller kolhydrater som snabbt absorberas.
Överskottet av socker i blodet orsakar hyperglykemi, vilket får kroppen att producera insulin. Denna process sänker glukosnivåerna och gör att man åter hamnar där man började.
Problemet är alltså att det blir en ond cirkel. Med tiden blir insulinet mindre effektivt för att stabilisera blodsockernivåerna. Som ett resultat kan man drabbas av insulinresistens, diabetes eller fetma.
Livsmedel som kan stilla sötsuget
Den näringsmässiga sammansättningen av vissa hälsosamma livsmedel kan hjälpa till att stilla sötsuget utan att det skadar hälsan. De hjälper till att reglera blodsockret och därmed sänka risken för att utveckla problem relaterade till konsumtionen av raffinerat socker.
1. Kanel
Denna underbara krydda innehåller eteriska oljor och antioxidanter vilka skyddar kroppen från många olika sjukdomar och besvär.
Kanelens förmåga att förebygga diabetes och andra metaboliska störningar är känd sedan länge. Därför rekommenderar vi att du dricker kanelte när du vill stilla sötsuget.
2. Pumpa
Både pumpans fruktkött och frön kan motverka starkt sug efter sötsaker. Den största orsaken till detta är att de innehåller stora mängder kostfiber, ett näringsämne som saktar ner absorptionen av kolhydrater och motverkar blodsockertoppar.
3. Morötter
Den berömda moroten visar sig vara utmärkt för att lindra sötsug. Morötter hindrar inte bara sockret från att ackumuleras i blodet; de underlättar också för cellerna att använda det som bränsle.
4. Havregryn
Ett av de mest kompletta livsmedlen i alla typer av kost är havregryn. Detta är ett väldigt näringsrikt spannmål och kallas inte “spannmålsdrottningen” för intet.
Att äta havregryn till frukost eller mellanmål ger kroppen energi, och hjälper även till att tysta det där sötsuget.
5. Nötter
Valnötter, mandlar och alla andra nötter innehåller kostfiber och protein. Således är nötter (om de äts med måtta) ett mycket bra sätt att bekämpa suget efter socker. Dessutom förebygger de förstoppning, sänker kolesterolet och hjälper till med viktminskning.
Har du svårt att hålla sötsuget under kontroll? Äter du alldeles för mycket socker? Prova börja äta dessa livsmedel. Du ser själv hur näringsrika och goda de är, och i stället för att orsaka blodsockertoppar, hjälper de till att balansera glukosnivåerna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
- Seo EH., Kim H., Kwon O., Association between total sugar intake and metabolic syndrome in middle – aged korean men and women. Nutrients, 2019.
- Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.