Steg-för-steg-guide för att göra en sensorisk bok till ditt barn
Vissa leksaker är viktiga för ett barns utveckling. När vi har berättat för dig vilka fördelar som en sensorisk bok kan ge ditt barn, kommer du genast att vilja ta reda på hur du gör en hemma… och detta ska vi också berätta!
Sensoriska böcker har många namn, från undervisningsböcker, aktivitetsböcker och filtböcker, till termer som tysta böcker och mjuka böcker. De är också kopplade till flera fördelar.
Det finns vetenskapliga bevis för att barn som är berövade sensorisk stimulering ofta har försenad utveckling. Motsvarande har det visat sig att spädbarn som får tidig stimulans tenderar att ha bättre tillväxt och bättre organiserade centrala nervsystem.
Vad kännetecknar en sensorisk bok?
En sensorisk bok är en leksak, men inte vilken leksak som helst. Den är vanligtvis riktad till spädbarn och barn mellan 6 månader och 3 år.
Men beroende på innehåll passar den även för barn upp till 10 år. Detta tack vare en av dess mest enastående funktioner: anpassning.
När det handlar om dessa böcker finns det nämligen inga gränser. Du kan själv välja storlek, innehåll och material. När det gäller material så finns det vissa som är mer typiska för denna leksak, som tyg och filt.
Dessa böcker kan också gynna finmotorik, koncentration och också kärleken till böcker. Dessutom är en sensorisk bok en perfekt present från en förälder till till sin bebis eller sitt barn, vilket ytterligare stärker detta band.
Läs också: Eriksons stadier av psykosocial utveckling
Vilka material behöver du?
Som vi har nämnt beror det material du kommer att använda på hur du vill göra boken. Följande är bland de mest populära:
- Tyg
- Filt
- Mellanfoder
- EVA -skum
- Bindningsmaterial: Kardborreband, ringar, lim
- Syverktyg: symaskin, nål, sax
- Syredskap: trådar, band, trasor, knappar, dragkedjor
Steg-för-steg-instruktioner för att göra en sensorisk bok
Med tanke på ditt barns ålder kan boken handla mer om förnimmelser (för spädbarn) eller aktiviteter (för äldre barn). Men oavsett handlar det om att fånga deras uppmärksamhet.
Och det här är en av de svåraste delarna, för innan du börjar klippa, sy eller limma måste du ha en översikt över innehållet på varje sida. När du har det, är det bara att sätta igång och jobba!
Steg 1
Bestäm storleken på boken. När du har bestämt dig, markera det på materialet du ska använda för sidorna, antingen filt eller EVA-skum, och börja klippa. Se till att alla är lika stora!
Boken behöver inte ha så många sidor om den är för bebisar. Men när det gäller äldre barn, eftersom tanken är att ha lekar, spel eller aktiviteter på var och en av sidorna, bör du göra den lite mer omfattande.
Steg 2
Kommer du ihåg att vi pratade om designen? Nu är det dags att väcka inspirationen till liv. Ta var och en av sidorna i boken och skapa den stimulans eller aktivitet du tänkt på.
För att göra detta kan du använda knappar, band, tygrester, dragkedjor, EVA-skum och så vidare. Alternativen är oändliga!
Steg 3
Till sist kommer vi till bindningen som du också kan göra på olika sätt. Om du känner ditt barn kan du välja en bindning som du tror är lättast för ditt barn att hålla i. Tänk på hållbarheten (mellanfoder vara till hjälp här).
De vanligaste alternativen är ringar, med vilka man vanligtvis gör tre hål i sidornas marginaler. Sedan är du klar!
Upptäck mer: Vikten av att krypa för ditt barns utveckling
En sensorisk bok, tusentals möjligheter
Du kan njuta av hela processen med att skapa denna mycket viktiga leksak för ditt barns utveckling. Men vi ska vara tydliga: det svåraste är ofta att hitta idéer till boken.
Bland det mest populära är texturerade böcker (lena, sträva, mjuka, hårda…). Andra populära böcker innehåller sidor med olika aktiviteter: pussel, matchande bitar, relaterade former, färger, bokstäver och siffror. Så sätt dig ner och fundera och hitta inspirationen till att ge ditt barn en underbar present!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ardiel, E. L., & Rankin, C. H. (2010). The importance of touch in development. Paediatrics & child health, 15(3), 153–156. https://doi.org/10.1093/pch/15.3.153
- Lee J. H. (1991). An experimental study of the effects of sensory stimulation on the early growth and development of Korean low-birth-weight infants. Journal of pediatric nursing, 6(2), 144–145.