12 sommaraktiviteter att göra med barn

I dagens artikel tar vi upp 12 roliga sommaraktiviteter att göra med barn. Ta vara på denna fina säsong och spendera mer tid med dina små!
12 sommaraktiviteter att göra med barn
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2022

När sommaren närmar sig är det många som redan har planerat in en familjesemester, så i nästa steg är det dags att fundera på roliga sommaraktiviteter att göra med våra barn. Alla måste få ha roligt, eller hur?

Att umgås med barnen när du är hemma ska vara en positiv upplevelse som stärker familjebandet. Att lära känna sina barn genom att leka, skapa och tillbringa kvalitetstid tillsammans är på det stora hela den bästa sommarplanen du kan göra.

Men vad ska man göra med de där barnen med oändlig energi som aldrig verkar bli trötta? Tja, vi har här några idéer för sommaraktiviteter som passar för barn.

12 sommaraktiviteter att göra med barn

1. Ge er ut och tälta

Detta är en av de mest fascinerande aktiviteterna för barn, utan tvekan. Detta beror på att de ser det som ett äventyr, även om det bara är i den egna trädgården.

Naturligtvis kan ni åka till en camping eller ett ställe ute i naturen om ni har möjlighet. Men tänk också att det bara kan räcka med att slå upp ett tält i vardagsrummet. Det bästa med den här typen av aktivitet är att du kan underhålla barnen ett par dagar i förväg med att organisera och planera expeditionen.

Låt dem sätta upp tältet, hitta en ficklampa, planera en matsäck och packa sin egen campingutrustning. Allt detta kommer att förbereda dem inför den oförglömliga upplevelsen som väntar dem.

2. Ge er ut på vandring

Vandringar är i linje med aktiviteter som främjar nära kontakt med naturen. Som i föregående punkt kan barnen börja engagera sig i äventyret några dagar i förväg.

Be dem till exempel att hitta den bästa platsen att gå på en familjevandring. Ge dem en karta som de kan konsultera för att bekanta sig med området. Det finns grönområden i varje stad som är perfekta för nyfikna små upptäcktsresanden.

När de väl har valt plats, be dem att göra en lista över föremål att samla in, som löv, stenar, fjädrar och alla andra naturliga element som fångar deras uppmärksamhet. Fortsätt sedan aktiviteten hemma och låt dem klassificera föremålen de samlat in. De kan leta efter information om dem, rita dem och även göra en journal.

Detta är en kreativ och konstnärlig aktivitet där barn kan komma i kontakt med naturen och lära sig mycket under processen.

sommaraktiviteter barn på picknick
Familjeutflykter är en bra sommaraktivitet för att tillbringa tid utomhus och njuta av det fina vädret tillsammans med barn.

3. Att utforska staden är en av de mest lärorika sommaraktiviteter du kan göra med barn

Att gå runt i staden eller samhället där ni bor kan vara mycket mer intressant än vad man kan tro. Det är inte samma sak att se saker från en bil eller buss på väg till skolan, som att utforska några av stadens alla dolda hörn tillsammans.

Tanken här är att planera en rundtur i staden närmast där ni bor och gå runt med era små barn. Gå in i de gamla byggnaderna ni bara har sett från utsidan och lär er om deras historia tillsammans.

Sedan, när ni väl är hemma, föreslå att de gör en grafisk presentation av vad de har sett och lärt sig under rundturen.

4. Att laga mat är en av de roligaste sommaraktiviteter man kan göra med barn

Många tänker sig att närvaron av barn i köket blir kaotisk och stökig, men barn älskar det. Låt dem börja med att hitta ett recept och samla ihop ingredienser och redskap.

Det är också ett utmärkt tillfälle att lära dem om kvantiteter, mått och att arbeta med vågar. Låt dem slutligen laga till något eget. Det kommer att bli en väldigt givande och berikande upplevelse för dem.

5. En picknick är en av de bästa sommaraktiviteterna att njuta av med barn

Här kan du packa ihop de hemlagade rätterna och kreationerna från föregående punkt och ge er ut på en familjepicknick. Nämnde vi redan hur mycket barn tycker om utomhusaktiviteter? Kom ihåg att även den närmaste parken kan vara tillräckligt rolig för dem.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 förtroendehöjande övningar för barn, tonåringar och vuxna

6. Nöjesparker

En rundtur i de olika nöjesparkerna i ditt område är en annan bra aktivitet. Det finns vanligtvis några olika, som sommarland, vattenparker och djurparker, som är öppna under sommaren. Där brukar det finns många roliga aktiviteter för både barn och vuxna.

Se till att ta reda på eventuella restriktioner, inträdesvillkor och vad du ska ta med (handdukar och klädsel) innan ni besöket.

7. Sommaraktiviteter att göra med barn: Ge er ut på en cykeltur

En cykeltur är bra för allas hälsa och barnen kommer att vara utmattade mot slutet av dagen. Hyr cyklar om ni inte har cyklar hemma eller ta en promenad istället. Målet här är att göra en fysisk aktivitet som familj och samtidigt göra det roligt för de yngsta.

8. Glassfester är fantastiska sommaraktiviteter att göra med barn

Glass är en av de bästa läckerheter man kan få under sommaren och barn älskar det. Köp hem eller tillaga en mängd olika smaker och ta fram olika toppingar i form av nötter och strössel, chokladchips, frukt och såser. Ställ sedan i ordning en glassbar hemma. Det kommer att bli väldigt roligt och underhållande!

9. Sommaraktiviteter att göra med barn: Att läsa!

Barn behöver ibland lite hjälp för att lära sig uppskatta att läsa en god bok och därför är det är viktigt att uppmuntra denna vana hos dem.

För att göra det kan du sätta upp ett lästält där ni går in tillsammans och lägger er att läsa. Försök att göra det roligt och mysigt. Det blir ett ögonblick som de kommer att se fram emot mycket.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Hur man får barn att intressera sig för läsning

10. Låt dina barn ha tråkigt!

Alla barn borde verkligen ha en chans att ha lite tråkigt emellanåt också, eftersom det är det bästa sättet att få dem att bli kreativa och låta sin fantasi flöda. De bästa idéerna och de mest intressanta projekten kommer från tristess.

Du kommer att bli förvånad över vad de små kan hitta på när de har tråkigt. Allt du behöver göra är att ta ett steg tillbaka och titta på. Försök inte att underhålla dem, de kommer att göra något åt ​​det själva snart nog.

11. Pyssel som sommaraktiviteter för barn

Pyssel kan vara föräldrars bästa knep för att ta sig igenom semestern. Samla bara olika typer av material som kartong, papper, garn, tygrester, färger, löv etc som barnen kan arbeta med. Deras första aktivitet kan vara att dekorera sin pyssellåda och organisera sina verktyg och material i den.

12. Trädgårdsäventyr är fantastiska sommaraktiviteter för barn

Trädgården kan vara platsen där du odlar växter, men det kan också vara en värld full av äventyr och lekar för alla barn. Här är några förslag på saker du kan göra med barnen i trädgården:

Ha en temafest eller maskerad med utklädningskläder, dekorationer och mat. Ett annat alternativ till att utnyttja trädgården väl är att sätta upp en hinderbana eller ett stafettlopp. Men du behöver inte anstränga dig så mycket för att komma på idéer; barnen är fulla av dem och kommer säkert att hitta på något roligt!

flicka och pumpa
Maskerader är populära bland barn.

Vikten av att göra roliga sommaraktiviteter med sina barn

Oavsett resmål och vilka aktiviteter du väljer för att tillbringa sommaren med barnen, är det viktigaste att tillbringa kvalitetstid med dem. Se till att välja en plats som är lämplig för de yngsta medlemmarna i familjen om du planerar en resa.

Försök dessutom glömma scheman och strikta rutiner. Tro det eller ej, men barn blir så småningom trötta och behöver tid. Kom ihåg att “vila” för dem först och främst innebär att tillbringa lite mer tid med dig, sina mor- och farföräldrar och vänner.

Slutligen, se till att inkludera några lekfulla aktiviteter som håller gång deras kognitiva förmågor, som brädspel eller knep och knåp.

Vi uppmuntrar dig att försöka få ut det mesta av din fritid med dina barn. Det är det enda sättet att kompensera för vad du går miste om på grund av jobb och andra förpliktelser. Det snabba livet vi lever får oss ofta att glömma hur viktiga vi är för våra små. Så, vet du vilken av dessa aktiviteter du vill börja med?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bettelheim, B. (1997). No hay padres perfectos. Grijalbo Mondadori.
  • González, N. (2015). El juego como promotor del vínculo padres-hijos.
  • Malla Alba, I. A. (2021). ¿ Qué juegan los niños en casa en tiempos de pandemia?: ponderaciones de los padres sobre el juego(Doctoral dissertation, Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE).
  • Melgar, M. F., Elisondo, R. C., & Chiecher, A. C. (2016). Ciudades, museos y creatividad. Estudio de público en la Noche de los Museos. ARTE Y CIUDAD. Revista de Investigación.
  • VILLOTA ACOSTA, A. E. (2014). GUÍA DE MANUALIDADES PARA PROMOVER LA IMPORTANCIA DEL RECICLAJE RESCATANDO EL CUIDADO MEDIOAMBIENTAL EN NIÑOS DE 5 A 7 AÑOS EN LA ESCUELA” JAIME LUCIANO BALMES”(Bachelor’s thesis).
  • Ramos-Paúl, R., & Torres, L. (2014). Niños: instrucciones de uso: El manual definitivo. Aguilar.
  • Schvartzman, J. (2018). Algunas reflexiones acerca del aburrimiento y lo creativo. Controversias en psicoanálisis de niños y adolescentes, 173-182.
  • Villegas, J. A. C. (2009). Como fomentar el hábito de la lectura y la comprensión lectora. Revista Vinculando. https://vinculando.org/educacion/como_fomentar_habito_de_lectura_y_comprension_lectora.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=como_fomentar_habito_de_lectura_y_comprension_lectora&format=pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.