Sjukdomar hos nyfödda som kräver kirurgi

Nya behandlingar för nyfödda som kräver kirurgi har utvecklats på både positiva och negativa sätt under de senaste åren. Låt oss ta en titt på sjukdomarna och de kirurgiska behandlingarna.
Sjukdomar hos nyfödda som kräver kirurgi

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2019

Vissa sjukdomar är väldigt vanliga under de första veckorna efter att en bebis fötts. Men att behandla sjukdomar hos nyfödda med kirurgi är komplicerat eftersom de är så svaga.

Vården efter födseln har utvecklats på väldigt positiva sätt på senare år och andelen nyfödda som överlever de kirurgiska ingreppen har ökat exponentiellt.

Utvecklingen av medicin som fokuserar på sjukdomar hos nyfödda som kräver kirurgi har möjliggjorts av följande framsteg:

  • Effektiv prenatal diagnostisering.
  • Förbättringar av kirurgiska tekniker och teknologier.
  • Tillräckliga mängder experter som specialiserar sig på fältet.
  • Framsteg inom den postoperativa vården.
  • Investeringen i utvecklingen av neonatal kirurgi som en specialinriktning.

Vanliga sjukdomar hos nyfödda som kräver kirurgi

Det finns vissa sjukdomar hos nyfödda som kräver kirurgi som är speciellt vanliga. Nedan ska vi kort ta en titt på vilka de är:

Blöt navel hos nyfödda

Dräneringsvätskan från naveln kan komma från två olika embryoniska strukturer. Den vanligaste är de vestigiala bihålorna, men den kan även komma från de mesenteriska fistlarna.

Om vätskan blir varig riskerar den nyfödda att utveckla sepsis.

Hos nyfödda är granulom relativt vanligt förekommande.

Tillståndet svarar som tur är på externa behandlingar i de flesta fallen, och därför är kirurgi inte nödvändigt. Så är dock inte alltid fallet.

Om den nyfödda har navelbråck är chansen stor att problemet kommer lösa sig självt. Vidare är risken för komplikationer låg.

Ju mindre problemet är och ju tidigare diagnosen ställs, desto högre chans att problemet blir löst spontant.

Om det dock blir till ett inklämt bråck så kommer det inte lösa sig spontant. Det är dessutom vanligtvis symptomatiskt, trots sin lilla storlek. En nyfödd som lider av det kommer definitivt behöva kirurgi.

Retentio testis

Nyfödd bebis

Detta tillstånd inträffar när en eller båda testiklarna inte hittas i skrotum. Problemet kan orsakas av att cremasterreflexen är för stark.

I andra fall kan testiklarna inte ha sjunkit ned till pungen. Istället är de någonstans där de inte bör vara eller halvvägs dit. Detta orsakar kryptorkism eller testikulär ektopi.

Avslutningsvis är det viktigt att nämna att förhuden är ytterligare ett område som ofta kräver kirurgi hos nyfödda. Detta är i huvudsak på grund av ärrbildning eller att den är fäst konstigt, såväl som infektioner i området.

Minimalt invasiv kirurgi

När det kommer till sjukdomar hos nyfödda som kräver kirurgi så är minimalt invasiv kirurgi något som visat sig vara ett av de mest betydande kirurgiska framstegen på senare tid.

Den har låtit kirurger minska sjukligheten, smärtan och ärrbildningen som orsakas av operationen. Detta är möjligt tack vare minskningen av kirurgiska snitt.

Utvecklingen av avancerade kirurgiska färdigheter såväl som introduktionen av laparoskopiska instrument har gjort minimalt invasiv kirurgi till ett av de största framstegen för modern medicin.

Läkare har kunnat öka fördelarna med minimala snitt och minska patientens återhämtningstid. Man har dessutom minskat mängden smärta det orsakar. En annan fördel är att procedurerna för bebisar har blivit mycket mer precisa.

Läkare använder för tillfället minimalt invasiva ingrepp för sjukdomar i mage och bröstkorg hos nyfödda.

Idag kan vi försäkra bebisars hälsa bättre än någonsin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Thompson, A. M., & Bizzarro, M. J. (2008). Necrotizing enterocolitis in newborns: Pathogenesis, prevention and management. Drugs. http://doi.org/10.2165/00003495-200868090-00004
  • Pantoja-Ludueña, M. (2005). Onfalitis. In La neonatología en la atención primaria de salud.
  • González, J., & Uriarte, Á. (2012). Hernia Umbilical. In Eventraciones. Otras hernias de pared y cavidad abdominal.
  • Grapin-Dagorno, C., Bosset, P.-O., Boubnova, J., & Noche, M.-E. (2012). Criptorquidia. Ectopia testicular. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/S1761-3310(12)63536-1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.