8 saker du aldrig ska göra med en nyfödd

När man träffar sin bebis för första gången vet man ofta inte vad man ska göra med all information man samlat på sig om att ta hand om nyfödda. Informera dig själv om sakerna du inte får göra!
8 saker du aldrig ska göra med en nyfödd

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En nyfödd i sin moders armar är ett vackert ögonblick. Det råder ingen tvekan om att modern översvämmas av vackra känslor, men hon kan även vara lite nervös, speciellt om hon blivit mamma för första gången.

Trots alla råd från mor- och farföräldrar, systrar, fastrar och vänner som redan upplevt moderskapet, såväl som kurser och internetsökningar, kan en nybliven mamma inte helt veta vad hon ska göra med all information när hon håller sitt barn för första gången.

Vi ska summera grunderna att tänka på när bebisen kommit hem. Idén är att påbörja moderskapet på rätt sätt.

Nedan har vi åtta situationer som en nyfödd aldrig ska behöva uppleva.

Vad du aldrig ska göra med en nyfödd

1. Lämna aldrig en nyfödd ensam

Barn med nalle

Först och främst ska du aldrig lämna din nyfödda ensam i sängen, vaggan, på skötbordet eller i ett annat rum. Under inga omständigheter ska en nyfödd lämnas utan uppsyn eller ensam.

Gråt är en form av kommunikation; om din bebis gråter är det för att den behöver något. Den kan behöva matas eller bytas, det kan vara något som gör ont eller den kanske bara vill vara med sin mamma eller pappa.

Vissa hävdar att barnet måste lära sig att vara självständigt, men det är något det hursomhelst kommer få lära sig senare i livet.

Som alla däggdjur är en nyfödd bebis beroende av att föräldrarna är i närheten och uppmärksamma. Efter att ha varit i moderns livmoder i nio månader, där den fått höra föräldrarnas röster, kommer bebisen gråta för att få vara med dem.

2. Schemalagd amning

Om du beslutat dig för att amma ditt barn finns det vissa saker att tänka på.

Amning bör inte ha ett schema, utan göras efter behov. Med mjölkersättning behöver bebisar matas var tredje timme, men amning fungerar inte på samma sätt.

Även om du inte ammar ska du se till att hålla bebisen vid ditt bröst regelbundet, så att den får känna din värme.

3. Låt inte barnet gråta i ensamhet

Låt inte barnet gråta i ensamhet

Det kommer alltid finnas en mormor eller faster som säger att du ska låta barnet gråta i spjälsängen som träning. De som är konspiratoriskt lagda kan till och med hävda att bebisens gråt är ett försök att manipulera dig.

Manipulation är ett koncept som gäller vuxna, inte en nyfödd. Frågan du måste ställa dig själv är: ska jag lämna min bebis att gråta i ensamhet efter att ha väntat på henne i nio månader?

En gråtande bebis som inte får uppmärksamhet kommer till slut att sluta gråta eftersom den kommer underfund med något: du bryr dig inte om vad som händer den.

Gråt är en bebis enda sätt att uttrycka sig; när en bebis gråter kommunicerar den något till dig.

4. Låt inte barnet sova ensamt

En nyfödd sover inte som en vuxen gör. Varannan eller var tredje timme kommer bebisen vakna för att leta efter sin mamma för att kunna sova igen. Du kan inte lära bebisen att sova, den kommer göra det naturligt på egen hand.

Bebisen kommer lära sig att somna ensam allteftersom den växer upp. Om du är osäker över att sova i samma säng som din bebis ska du i stället ha spjälsängen nära. Att göra det minimerar även gångerna du måste vakna och gå upp på natten.

5. Att skaka bebisar

Skaka aldrig bebisar

Det måste sägas: efter en jobbig natt när bebisen gråter och gråter, och ingen vet vad som är fel, kan man känna total hopplöshet. Men att skaka bebisen kommer aldrig att lugna den. Det kommer bara skrämma den och få den att gråta ännu mer.

Dessutom är risken för skada väldigt stor. Kärvänliga smekningar ger den friden den behöver för att lugna ned sig.

6. Att inte hålla dem

Mammans famn får en nyfödd att slappna av. Om den inte regelbundet får koppla av kan den få svårt att lugna ned sig.

Efter tre timmar av fysisk separation från modern kan en bebis smärtsvar aktiveras. Resultatet är stress, och långsiktiga emotionella ärr.

Nyfödda kan inte sköta sig själva. De behöver så mycket kontakt med sin mamma som möjligt. De måste tas om hand, skyddas och ges sakerna de behöver. Att begränsa kontakten med bebisen från början försvagar hormonreceptorerna för lycka (serotonin, endogena opioider och oxytocin).

7. Bestraffa dem aldrig

Man får aldrig slå

Smisk lär en bebis att inte lita på personen som tar hand om den. Bebisen lär sig dessutom att undertrycka sina behov och förlorar sin motivation och självsäkerhet eftersom den undervärderar sina impulser, och accepterar till slut smärta och stress som normen.

För att uppfostra lyckliga bebisar som vet att deras behov kommer mötas måste man vara tålmodig. Visst är det lätt att känna hopplöshet ibland. Att ta hand om en bebis är jobbigt! Men de behöver den vård som kommer från en vuxens tålamod.

Kom ihåg: när människor kan kontrollera sina negativa känslor garanterar de mer empatiska och samarbetsvilliga vuxna i framtiden.

8. Att inte lita på dina instinkter

Det finns många åsikter där ute, från både experter, andra mammor och vänner. En bra krets av kvinnor och mödrar kan vara till stor hjälp i början, men när ditt hjärta säger åt dig att gå i en annan riktning ska du lyssna på det.

Moderskap återkopplar kvinnan till sin natur och hennes renaste instinkt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.