Tre naturliga lösningar för att rengöra naveln

Naveln är en kroppsdel som folk tenderar att ignorera. Men att hålla den ren är viktigt för att undvika infektioner och problem. Upptäck hur du kan rengöra naveln i dagens artikel!
Tre naturliga lösningar för att rengöra naveln

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Brukar du rengöra naveln regelbundet? Torkar du naveln väl efter att du duschat? Förmodligen inte.

Detta eftersom det är en kroppsdel som de flesta förbiser. Men att ha god hygien i denna kroppsdel kan minska risken för olika infektioner. I denna artikel kommer du upptäcka hur man kan rengöra naveln med naturliga lösningar.

Naveln tenderar att ansamla fukt och smuts, vilket gör den till en perfekt grogrund för bakterier. Detta kan leda till omfalit, vilket är en infektion av navelsträngsänden.

Så här kan du rengöra naveln naturligt

Vad kan göra naveln smutsig? Vissa typer av tyg, sand från stranden, döda hudceller vi fäller naturligt samt fett som vår kropp producerar kan ansamlas i denna del av kroppen.

Efter att du tagit en dusch eller ett bad måste du se till att torka naveln ordentligt.

Håll naveln ren

Generellt är naveln en kroppsdel som folk ignorerar. Den ansamlar ofta fett, döda hudceller och smutspartiklar. För mycket smuts i naveln kan resultera i klåda, rodnad och torrhet.

Om hygienen är bristfällig kan bakterier dessutom föröka sig, och svamp samt andra infektioner kan orsaka dålig lukt.

För att undvika detta bör du rengöra naveln varje dag.

Låt oss ta en titt på hur man gör.

1. Teträdolja

En fantastisk egenskap hos teträdolja är att den är svampdödande. Därför är den perfekt mot infektioner och svamp som du kan utsättas för om du inte brukar rengöra naveln ordentligt.

  • Det bästa sättet att använda teträdolja för att rengöra naveln är att applicera en liten droppe med en bomullstops.
  • Använd den sedan för att rengöra naveln ordentligt.
  • Se dock till att inte använda för mycket av oljan eftersom den kan orsaka klåda på den ömtåliga huden.

2. Rosmarinalkohol

Rosmarinalkohol är en utmärkt kur mot omfalit. Om din navel luktar illa så kan du använda rosmarinalkohol för att rengöra området och få det att lukta bra.

Alkohol med rosmarin

Rosmarin har fantastiska aromatiska egenskaper som gör den oersättlig i dessa fall. Den skadar dessutom inte navelns ömtåliga hud.

  • Applicera med en bomullstops.
  • Innan du gör det rekommenderar vi att du tvättar naveln med tvål och torkar den väl.

Rosmarinalkohol är en av de bästa lösningarna för att rengöra och desinfektera naveln. Applicering i små mängder hjälper till att hålla området fritt från orenheter och oangenäma lukter.

3. Kokosolja för att rengöra naveln

Den sista naturliga lösningen du kan använda för att rengöra naveln är kokosolja. Du bör dock endast använda den efter att du använt teträdolja eller rosmarinalkohol.

Eftersom kokosoljan är en naturlig återfuktare använder många den varje dag. Den har dessutom egenskaper som minskar mängden bakterier som kan ha förökat sig i naveln.

Det är därför du endast bör använda den efter att du rengjort den med ovan nämnda metoder. På så sätt kommer naveln vara fri från infektioner och problem.

Det är möjligt att du fram tills nu inte ens tänkt på att du glömt bort din navel. Du måste dock veta att det är av yttersta vikt att du torkar den väl efter att du duschat.

Om du redan har drabbats av en infektion, klåda eller rodnad i området, råder vi dig att använda någon av lösningarna vi nämnt i denna artikel. På så sätt kommer d u minska risken att infektioner drabbar denna kroppsdel.

Om du redan har symptom som pekar på att något inte står rätt till, tveka inte att kontakta din läkare. Denne kommer förmodligen skriva ut en lämplig kräm för att eliminera infektionen.

Efter det bör du ha råden vi delat med oss av i åtanke så att du inte drabbas igen.

Brukar du rengöra naveln ordentligt? Hur brukar du bära dig åt?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Galindo, J., González, N., Delgado, D., Sosa, A., González, R., Torres, V., … & Cairo, J. (2009). Efecto del aceite de coco en la población de bacterias metanogénicas y su relación con otros grupos microbianos del rumen en condiciones in vitro. Revista Cubana de Ciencia Agrícola43(2).
  • Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004
  • Pérez Mendoza, Magdialis, & Berasategui Hernández, Kenia. (2015). Caracterización clínico-epidemiológica de la onfalitis en un servicio de Neonatología. Medicentro Electrónica19(3), 157-159. Recuperado en 28 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30432015000300004&lng=es&tlng=es.
  • Terzi V, Morcia C, Faccioli P, Valè G, Tacconi G, Malnati M. In vitro antifungal activity of the tea tree (Melaleuca alternifolia) essential oil and its major components against plant pathogens. Lett Appl Microbiol. 2007;44(6):613-618. doi:10.1111/j.1472-765X.2007.02128.x
  • Ogbolu DO, Oni AA, Daini OA, Oloko AP. In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. J Med Food. 2007;10(2):384-387. doi:10.1089/jmf.2006.1209

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.