Sirap på fläderbär: fördelar, försiktighetsåtgärder och beredning

Fläderbärssirap är en naturlig produkt med komponenter som hjälper till att behandla symptomen på förkylning. Vilka andra fördelar har den? Hur tillagar man den? Ta reda på det här!
Sirap på fläderbär: fördelar, försiktighetsåtgärder och beredning

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sirap på fläderbär är ett preparat som kommer från bäret av växten som har samma namn. Fläder (Sambucus nigra) är en stor buske eller ett träd som kan bli mellan fyra till fem meter högt. Den har brunaktiga blad och gulgröna blommor. Bären är mörka, med en violett, nästan svart färg.

Traditionellt har man använt bladen, blommorna och frukterna för medicinska ändamål. Särskilt sirap på fläderbär har använts för att behandla luftvägssjukdomar. Men det finns också fler användningsområden med denna sirap. Och den är dessutom inte så svår att tillaga själv. Fortsätt läsa så berättar vi mer!

Fördelar med sirap på fläderbär

Experter har ännu inte analyserat den kemiska sammansättningen av de aktiva komponenterna i växten, blommorna och bären från fläderbusken. De har dock identifierat olika näringsämnen (kolhydrater, proteiner, fetter, mineraler och vitaminer) och föreningar enligt följande:

  • Alkaloider
  • Citronsyra
  • Flavonoider
  • Polyfenoler
  • Cyanogenetisk glykosid (cyanidproducent)

Den vanligaste användningen av sirap på fläder är som ett adjuvans för att bekämpa olika symptom i samband med problem i luftvägarna. Till exempel vid ökad slemutsöndring, täppt näsa, astmaattacker, laryngit, hosta.

Flera studier har försökt bevisa effektiviteten av detta preparat för behandling av olika sjukdomar. Studier har också visat att patienter med influensasymptom, som fick dagliga doser av produkten, visade tecken på förbättring, även utan andra typer av läkemedel.

Andra studier tyder på att denna växt också kan vara användbar som ett stödmedel mot förkylning. Människor som varit tvungna att göra långa flygresor och samtidigt tog fläderbärsextrakt hade i genomsnitt mindre risk för förkylning. På samma sätt var symptomens varaktighet såväl som intensiteten på symptomen betydligt mildare.

Dessutom har ny forskning hittat antibakteriella, antivirala, antitumör-, antilipid- och även antidepressiva egenskaper hos fläderbär.

Således menar experter att denna växt och dess frukt har potential som ett komplement till behandlingen av diabetes, fetma, olika metaboliska dysfunktioner och även problem med urinvägarna.

fläderbär
I traditionell medicin använder man fläderbärssirap för att behandla andningsbesvär.

Du kan också vara intresserad av att läsa: Lindra ont i halsen med dessa 7 kurer

Försiktighetsåtgärder vid konsumtion av sirap på fläderbär

Enligt vad vi har sagt hittills verkar fläderbärssirap inte bara vara effektiv utan också säker och till och med fördelaktig för behandling av olika sjukdomar. Men vetenskapen har ännu inte bekräftat alla dessa resultat genom större studier. Dessutom har de ännu inte bedömt riskerna och möjliga biverkningar.

På grund av detta måste du vara försiktig när du konsumerar fläderbärssirap och inte överstiga de angivna doserna. Högre doser kan skapa dramatiska effekter, till exempel är fläderbär också ett starkt laxermedel såväl som ett kraftigt diuretikum. Därför bör du aldrig kombinera det med andra läkemedel som har liknande effekter.

Att äta omogna bär eller okokta blommor kan också orsaka illamående, kräkningar och till och med allvarlig förgiftning. Både barken och fröna och frukterna när de är gröna innehåller ämnen som kallas lektiner, vilket kan orsaka magproblem.

Tänk samtidigt på att grenarna, bladen, rötterna och fröna är potentiellt giftiga på grund av ovan nämnda cyanogenetiska glykosid. Hos allergiska personer kan utslag eller andningsproblem uppstå efter att ha fått i sig en produkt med fläderbär eller bara kommit i kontakt med växten.

Fläderbär rekommenderas inte för barn och ungdomar, gravida kvinnor eller ammande mödrar. Även om det inte finns några uppgifter som visar att det är farligt finns det heller inga uppgifter som bekräftar att det är säkert att äta. Undvik därför produkter med fläderbär om du är gravid eller ammar.

Hur du bereder fläderbärssirap hemma

Visst kan du köpa färdig fläderbärssirap, men den är dock relativt enkelt att tillaga själv hemma. Men som vi nämnde i föregående avsnitt, är det viktigt att du är försiktig när du gör detta, på grund av de kraftiga effekter dess ämnen kan ha på kroppen.

Huvudingrediensen är fläderbär, som kan vara färska eller torkade – de senare kan du exempelvis hitta i en hälsokostaffär. Eller så kan du plocka dina egna färska fläderbär från naturen så länge du vet hur du känner igen växten och de mogna bären. Du måste också vidta försiktighetsåtgärder i detta avseende eftersom det finns andra växtarter som har frukter som är mycket lika fläderbären, men som är giftiga.

fläderbärste
Du kan köpa sirap på fläderbär i hälsokostbutiker, men du kan också laga den själv i ditt eget kök.

Ingredienser

  • 5 dl bär (om de är torkade) (400 g)
  • 1 liter vatten
  • 2,5 dl honung
  • 20 g ingefärsrot – kan vara i pulverform
  • Kanel, vanilj eller kardemumma efter smak.
  • Du kan välja att tillsätta 2 dl alkoholhaltig dryck, såsom vodka, men du kan lika väl utesluta detta om sirapen är för barn

Tillagning

  1. Lägg bär, ingefära och kanel (vanilj eller kardemumma) i en kastrull tillsammans med vattnet och låt koka upp på spisen. Du kan med fördel använda en värmetålig keramik- eller glasbehållare.
  2. När det börjar koka, sänk värmen och låt sirapen puttra på låg värme i 45 minuter.
  3. Ta bort den från värmen och låt den stå tills den har svalnat.
  4. Sila sedan sirapen genom en saftsil eller en tunn kökshandduk. Det går också att använda ett kaffefilter om man silar i omgångar.
  5. Blanda sedan den resulterande vätskan med honungen och med den alkoholhaltiga drycken, om du vill använda det.
  6. Häll slutligen sirapen i en steriliserad glasflaska och förvara den på en sval och torr plats.

Använd fläderbärssirap med måtta

Vissa naturprodukter och recept har traditionella användningar som saknar vetenskaplig verifiering. Detta är inte fallet med sirap på fläderbär, eftersom forskning redan har kunnat bevisa dess fördelar och egenskaper.

Oavsett så är det en produkt som du måste använda med måtta eftersom det i överskott kan ha kontraproduktiva effekter. Dessutom bör det bara vara ett komplement när man mildrar sjukdomssymptomen, eftersom det ännu inte betraktas som en direkt behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Perkins-Veazie P, Thomas AL, Byers PL, Finn CE. Fruit Composition of Elderberry (Sambucus spp.) Genotypes Grown in Oregon and Missouri, USA. Acta Hortic. 2015;1061:219-224. doi:10.17660/ActaHortic.2015.1061.24
  • Clapé O, Castillo A. Caracterización fármaco-toxicológica de la planta medicinal Sambucus nigra subsp. canadensis. Revista Cubana de Farmacia. 2011; 45(4):586-596.
  • Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365. doi: 10.1016/j.ctim.2018.12.004. Epub 2018 Dec 18. PMID: 30670267.
  • Grajales B, Botero M, Ramírez J. Características, manejo, usos y beneficios del saúco (Sambucus nigra L.) con énfasis en su implementación en sistemas silvopastoriles del Trópico Alto. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 2015; 6(1): 155-168.
  • Muñoz O, Montes M, Wilkomirsky T. Plantas medicinales de uso en Chile: química y farmacología. Santiago: Universidad de Chile, 2004.
  • Dellagreca, M., Fiorentino, A., Monaco, P., Previtera, L., & Simonet, A. M. (2000). Cyanogenic Glycosides from Sambucus Nigra. Natural Product Letters, 14(3), 175–182. https://doi.org/10.1080/10575630008041228
  • Ulbricht C, Basch E, Cheung L, Goldberg H, Hammerness P, Isaac R, Khalsa KP, Romm A, Rychlik I, Varghese M, Weissner W, Windsor RC, Wortley J. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2014 Mar;11(1):80-120. doi: 10.3109/19390211.2013.859852. Epub 2014 Jan 10. PMID: 24409980.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.