Sambandet mellan halsproblem och tarmsystemet

Att bada dina fötter i varmt vatten i 20 minuter ger omedelbar lindring av en svullen hals eftersom detta utjämnar temperaturen i hela kroppen.
Sambandet mellan halsproblem och tarmsystemet

Senaste uppdateringen: 28 november, 2018

Titeln på den här artikeln kanske överraskar dig, men det är inte första gången överraskande samband mellan olika kroppsdelar upptäcks. Traditionell kinesisk medicin har lärt ut detta i form av bland annat zonterapi och irisdiagnostik. Denna artikel förklarar hur och varför du bör ta hand om dina tarmar om du lider av halsproblem som halsfluss, faryngit, afoni, mm.

Gamla huskurer mot halsproblem

Människan har haft kunskap om medicin sedan urminnes tider och alltid funnit enkla lösningar på vardagliga problem med vad som funnits tillgängligt för stunden. Vid halsont, särskilt när barnen drabbades av detta om och om igen, använde man förr ofta lavemang.

Lavemang brukade vara en vanlig lösning eftersom man visste att en dåligt fungerande tarm kunde leda till många hälsoproblem, och därför kunde ett lavemang avhjälpa problemet nästan omedelbart.

Lavemang brukade utföras med hjälp av en sköljblåsa av gummi, vilket är det snabbaste och mest bekväma sättet. Dessa kan fortfarande köpas på apotek. Så här går det till:

 • Du fyller sköljblåsan med varmt vatten, men inte kranvatten – använd helst destillerat vatten.
 • Applicera glidmedel eller olja på kanten av munstycket och för in det i ändtarmen medan du ligger på vänster sida.
 • När du har sprutat in så mycket vatten som du kan klara av tar du bort sköljblåsan.
 • Du kan utföra ett par lavemang per dag när du har ont i halsen.
Sköljblåsa för lavemang

Undersök dina tarmar

Om du ofta har halsproblem utan någon uppenbar anledning, eller ett som är svårt att behandla, bör du vara uppmärksam på dina tarmar så att du kan utesluta andra vanliga tillstånd:

 • Irritabel tarm (IBS): Ett kroniskt tillstånd som orsakar smärta, diarré och/eller perioder med förstoppning. Det kan relateras till nerver eller känslor.
 • Förstoppning: Detta är ett mycket vanligt problem, vilket huvudsakligen är relaterat till dålig kost, intag av alltför mycket förädlade livsmedel samt brist på fysisk aktivitet.
 • Inälvsparasiter: Parasiter är vanliga, men våra kunskaper om dem är bristfälliga. Den mest kända är springmask, men det finns många fler samt ett brett spann av olika symtom, vilket kan göra det svårt att identifiera problemet. Det kan göra dig trött eller nervös samt ge upphov till aptitproblem, dålig matsmältning, kliande näsa eller ändtarmsöppning, mm.
 • Divertikulit: Ett tillstånd där vissa delar av tjocktarmsväggen förtjockas.

Tarmflora

Om du verkligen vill värna om din hals bör du ta hand om dina tarmar och behandla eventuella problem som uppstår. Ett bra område att börja med är din tarmflora, vilken lätt påverkas av tarmproblem, dålig kost och intag av mediciner.

Du kan upprätthålla en god tarmflora på två sätt:

 • Ät mat som främjar den, främst surkål, yoghurt och kefir, men kom ihåg att de bör beredas hemma för att se till att de inte är artificiellt behandlade och att de har de näringsämnen du behöver.
 • Ta ett speciellt tillskott för att bygga upp tarmfloran, särskilt om du har tagit medicin.
Kefir gynnar tarmen

Födoämnesintolerans

Det finns en viktig aspekt som du bör överväga om du har tarmproblem: Du behöver bedöma sannolikheten att du har någon form av födoämnesintolerans som skulle kunna orsaka en långvarig och progressiv skada.

Om du har en allergi kommer denna insikt snabbt eftersom reaktionen är omedelbar, men det är inte lika uppenbart när det gäller födoämnesintoleranser. Dessa har långsamma och gradvisa effekter som gör dem svårare att upptäcka.

Du kan ha en intolerans mot vilken typ av livsmedel som helst, och laboratorietester kan avgöra om du har någon. De vanligaste du bör ha i åtanke är gluten och laktos. Du kan också drabbas av intolerans mot vissa frukter, nötter eller livsmedelstillsatser.

Du kan ha en intolerans mot vilken typ av livsmedel som helst

Varmt fotbad

Även om denna metod inte alltid hjälper dig att lösa halsproblem kan ett fotbad ge omedelbar lättnad för en svullen hals. När du utsätter fötterna för en hög temperatur leder detta till en snabb sänkning av temperaturen i överkroppen. Bada dina fötter i varmt vatten i minst 20 minuter. Om vattnet blir kallt tillsätter du mer varmvatten. Därefter bör du ta på dig strumpor.

Foton av Pavel Fiskovich, mfcorwin och didriks.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Macpherson, A. J., & Harris, N. L. (2004). Interactions between commensal intestinal bacteria and the immune system. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri1373
 • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
 • Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.