Salsify: så använder du äkta haverrot i kosten

Salsify: så använder du äkta haverrot i kosten

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2023

Salsify, eller äkta haverrot, vars vetenskapliga namn är Tragopogon porrifolius, är en knöl som skördas mellan mars och maj, främst i Medelhavsområdet . Den kan vara vit eller svart och har en konisk form som kan mäta mellan 15 till 31 centimeter lång och 2 till 3 centimeter bred.

Det är en rotfrukt med ett liknande utseende som kålrot eller kassava, och man använder den i grytor, puréer och soppor. Och även om den inte är lika populär som andra rotfrukter, är den uppskattad för sina hälsofördelar, särskilt när den ingår i en balanserad och varierad kost. Vill du veta mer om äkta haverrot? Läs vidare!

Näringsegenskaper hos äkta haverrot

Ur näringssynpunkt är det värt att notera det låga energiinnehållet, med endast 82 kalorier per 100 gram produkt.

En publikation genom FoodPrint visar att roten har goda mängder fiber, vitamin C, vitamin B6, folsyra, kalium, mangan, kalcium och järn.

Dessutom innehåller den 18,6 gram kolhydrater – mestadels av den komplexa typen – plus 3 gram fiber och 3 gram protein.

Fördelar med äkta haverrot

äkta haverrot
Äkta haverrot innehåller många olika näringsämnen

En av de främsta hälsofördelarna med haverroten är att den fungerar som ett prebiotiskt livsmedel. Detta gör att den kan hjälpa det till att förbättra sammansättningen av tarmmikrobiotan och dessutom att förebygga fetma vilket visas av en studie publicerad i Archives of Public Health. Men det finns också andra fördelar. Låt oss ta en titt på dem.

Intaget av haverrot bör vara en del av en varierad och balanserad kost.

Förbättrar tarmrörelserna

Tack vare dess fiberinnehåll är haverrot förknippat med fördelar för tarmrörelserna. I synnerhet kan detta ämne hjälpa till att förhindra en lindra förstoppning. Dess funktion är att öka volymen av fekal bolus vilket genererar kraftigare peristaltiska rörelser, vilket underlättar toalettbesöken.

Fiber är också kopplat till en lägre risk för kroniska tarmsjukdomar, såsom tjocktarmscancer. Det rekommenderas att du fyller ditt dagliga behov av detta ämne för optimal matsmältningshälsa.

Äkta haverrot hjälper till att stärka kroppens försvar

Haverroten innehåller vitamin C , ett viktigt näringsämne för att förbättra funktionen av kroppens försvar. Enligt en studie i tidskriften Frontiers in Immunology är detta mikronäringsämne nyckeln till att minska förekomsten av luftvägssjukdomar orsakade av virus.

Samtidigt framhåller The American Journal of Clinical Nutrition att äkta haverrot, eftersom det är ett prebiotiskt livsmedel, hjälper till att reglera sammansättningen av tarmmikrobiotan och därför förbättra immunsystemets respons.

Minskar blodtrycket

Forskning publicerad i International Journal of Molecular Sciences kommenterar att prebiotiska växter har antihypertensiv potential. Haverrot anses därigenom vara ett komplement till en kost för lägre blodtrycksnivåer.

En av de möjliga mekanismerna som gör att det har denna effekt är på det vis som det bidrar till att sänka blodlipiderna. En annan hypotes visar att det beror på dess förmåga att dämpa insulinresistens och förbättra mineralabsorptionen i tarmen.

Bredare studier behövs, men att konsumera rötter som äkta haverrot är hälsosamt och verkar ha en positiv inverkan på den kardiovaskulära hälsan.

Du kanske också är intresserad av: Hur gör man för att frysa pumpa? Tips och tricks

Hur använder man äkta haverrot i matlagning?

Äkta haverrot är en rotsak som man använder vid beredning av grytor, soppor och sallader. Den har en lite bitter smak och ett tjockt skal. Det är alltid nödvändigt att tillaga den i förväg, annars kan den vara svårsmält.

Genom att utsätta den för en tillagningsprocess mjukas fibrerna i dess inre upp, vilket gör att näringsämnena i produkten absorberas bättre av kroppen.

Rostad haverrot

En del salsify.
Haverrot går att tillaga på olika sätt. Det är ett mycket mångsidigt livsmedel ur kulinarisk synvinkel.

Slutligen ska vi visa dig hur du tillagar ett recept med äkta haverrot. Detta är en enkel rätt att tillaga, men som ger dig mycket näring.

Ingredienser

 • 1/2 kilo äkta haverrot
 • Peppar efter smak
 • 2 matskedar ghee
 • En nypa salt
 • Torkad dill

Gör så här

 • Börja med att tvätta haverroten väl. För att göra detta, skölj roten under kranen och skrapa bort jorden. Skala den med ett lämpligt redskap och tvätta sedan igen. Därefter skär du den i små bitar på längden.
 • Samtidigt smälter du ghee i en stekpanna på medelvärme. Salta och peppra lite när smöret är flytande och lägg i havrerotsbitarna.
 • Tillaga tills roten är gyllenbrun, vänd den då och då för att säkerställa fullständig tillagning på alla sidor.
 • När du fått en rostad färg, lägg upp på en tallrik och strö dill ovanpå och servera.

Du kan servera haverrot som förrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.

Äkta haverrot, en hälsosam knöl

Äkta haverrot är ett livsmedel som sticker ut för sitt innehåll av mikronäringsämnen, komplexa kolhydrater och fiber. Den är lätt att tillaga och passar bra som tillbehör till andra rätter, som kött och fisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Real Food Encyclopedia. Salsify. (n.d.). Foodprint. Available in https://foodprint.org/real-food/salsify/#:~:text=Salsify%20is%20not%20exactly%20a,of%20protein%2C%20calcium%20and%20iron.
 • Broers VJV, Van den Broucke S, Luminet O. Determinants of prebiotic vegetable consumption: the extended theory of planned behaviour. Arch Public Health. 2020 May 13;78:27. doi: 10.1186/s13690-020-00408-z. PMID: 32435478; PMCID: PMC7218641.
 • Cerullo, G., Negro, M., Parimbelli, M., Pecoraro, M., Perna, S., Liguori, G., Rondanelli, M., Cena, H., D’Antona, G. (2020). The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol;28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029.
 • Yeo SK, Ooi LG, Lim TJ, Liong MT. Antihypertensive properties of plant-based prebiotics. Int J Mol Sci. 2009 Aug 10;10(8):3517-3530. doi: 10.3390/ijms10083517. PMID: 20111692; PMCID: PMC2812835.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.