Hur man tillagar kött utan att förlora saftigheten

december 1, 2019

Det är en teknik att veta hur man tillagar kött på rätt sätt. Det är lätt att det tappar sin saftighet och krymper till halva sin storlek om man inte gör på rätt sätt.

När det börjar se färdigstekt ut börjar det släppa ifrån sig de köttsafter som ger konsistensen och den intensiva smaken åt köttet.

Varför släpps köttsafterna ut när köttet är tillagat?

Du har nog många gånger hört att människokroppen består av ca 70% vatten. Köttet du använder när du lagar mat, liksom köttet hos alla däggdjur, har liknande vatteninnehåll.

Naturligtvis innehåller inte alla olika typer av kött samma mängd vatten, och kött från yngre djur innehåller mer än det hos äldre. Därför är yngre kött vanligtvis saftigare och högre värderat i köket.

När man tillagar kött bör man vidta vissa försiktighetsåtgärder för att förhindra att köttet förlorar vätskan från muskel- och proteinfibrerna, vilket är den gråbruna vätska man kan se hos tillagat kött.

Missa inte: Prova denna kycklingburgare med mycket protein

Undvik att det samlas vätska i stekpannan

Undvik att det samlas vätska i stekpannan

En viktig sak att känna till för att lära sig hur man tillagar kött, är att temperaturförhållandena spelar roll. När man lägger en köttbit i en uppvärmd stekpanna kommer temperaturen i stekpannan sjunka.

När köttet värms upp börjar muskelfibrerna dras ihop på samma sätt som när man vrider ur en våt svamp. Det är då vätskan börjar sippra ut.

Om temperaturen i stekpannan inte hålls tillräckligt hög för att förånga denna vätska omedelbart, kommer den att ansamlas i stekpannan.

Temperaturen på denna vätska kommer att förbli hög, nära vattnets kokpunkt, och temperaturen kommer inte att stiga i pannan förrän allt vatten har förångats.

Medan detta sker fortsätter köttet att bli av med vätska samtidigt som det tillagas och så småningom blir helt torrt.

Om du väntar på att allt vatten ska förångas kommer temperaturen att stiga igen och resultatet blir ett segt kött som visserligen har fin gyllene yta.

Hur man tillagar kött utan att vattnet utsöndras från köttet

Nu när du vet vad som händer är det lätt att vidta vissa förebyggande åtgärder för att förhindra att köttet förlorar vätska under tillagningen. Gör bland annat följande:

  • Ta ut köttet från kylskåpet lite tidigare. Bara några minuter är tillräckligt på sommaren medan det kan behövas upp till en timme på vintern. På så vis kommer temperaturskillnaden att vara så låg som möjligt när du lägger ned köttet i den heta stekpannan.
Ta ut köttet från kylskåpet en stund innan du ska tillaga det

  • Torka köttet noggrant med lite absorberande hushållspapper innan du ska tillaga det och skölj det aldrig under kallt kranvatten.
  • När du tillagar filéer eller små köttbitar ska du aldrig salta innan du steker. Att salta för tidigt gör att köttet släpper ifrån sig köttsafterna för tidigt eftersom salt har en uttorkande effekt. Detta är orsaken till varför salt traditionellt används som ett konserveringsmedel för livsmedel.

Läs även: Sherrymarinerad kyckling med svamp – 4 recept

Använd rätt redskap när du lagar mat

Du behöver en stor panna och ordentligt med värme när du tillagar kött. Detta hjälper dig att hålla temperaturen tillräckligt hög.

Detta råd kan dock vara kontraproduktivt ifall du använder en stor stekpanna och fyller den med flera köttstycken!

Ju tjockare stekpannan är desto bättre kan den bibehålla värmen. Det betyder att den är mer effektiv för att förånga den grå vätskan. Ditt kött kommer att brynas på utsidan och inte släppa ifrån sig lika mycket vätska.

Dessa enkla tips hjälper dig att veta hur man tillagar kött mer effektivt utan att köttet förlorar sina köttsafter eller middagen blir förstörd. Dina rätter kommer att ha den perfekta konsistensen och smaken.

Du kommer kunna tillaga ditt kött precis som det ska tillagas och alla vid bordet kommer att älska det.

  • DANE. (2012). La estructura de la producción de carne bovina en Colombia. SIPSA. https://doi.org/10.1007/s10551-010-0414-4
  • WATER IN MEAT AND POULTRY PRODUCTS. (Apr 12, 2017). Meat Science Journal.
    available in https://meatscience.org/TheMeatWeEat/topics/fresh-meat/article/2017/04/12/water-in-meat-and-poultry-products
  • Sennet, R. (2014). Carne y Piedra. Igarss 2014. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Wyness, L. (2016). The role of red meat in the diet: Nutrition and health benefits. In Proceedings of the Nutrition Society (Vol. 75, pp. 227–232). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/S0029665115004267