Hur gör man för att frysa pumpa? Tips och tricks

Hur gör man för att frysa pumpa? Tips och tricks
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2023

Kan du frysa en omelett, en avokado, tomater, pumpa eller till och med paella? Ibland är det svårt att veta vilka livsmedel som kan förlora sina egenskaper när de utsätts för låga temperaturer. I den här artikeln får du reda på om det är möjligt att frysa pumpa och hur man gör det för att bevara dess kvaliteter maximalt.

Hållbarheten på frysta grönsaker beror till stor del på valet av kvalitetsråvaror. Det beror också på att du följer rätt steg för att förbereda, hantera och konservera mat på ett säkert sätt.

Pumpa: En läcker och näringsrik höstgrönsak

Pumpa eller squash är zucchiniplantans frukt. Den kan uppvisa mycket varierande former (långsträckta, sfäriska, tillplattade etc.). Dess fruktkött är vanligtvis av orange färg, mer eller mindre intensiv, och dess mitt är full av frön.

Vad gäller näringsinnehållet kan man säga att detta är ett mycket lätt livsmedel med en stor mängd vatten och fibrer i sin sammansättning. Det ger också C-vitamin, olika typer av karotenoider samt vissa mineraler (magnesium, kalium och mangan).

Förutom alla dess näringsegenskaper är pumpa mångsidig i köket. Dess smak är mild och söt, så den är idealisk för alla typer av recept, både salta och söta.

Det är alltså en god idé att införliva pumpa i din dagliga kost för att öka variationen av grönsaker du äter. För att göra detta är det till stor hjälp att veta hur man bevarar den. En av möjligheterna du har är att frysa in den. Vi ska berätta allt om hur du gör detta i den här artikeln.

Varför frysa pumpa?

Denna höst- och vintergrönsak håller länge om du håller den intakt och i gott skick. Du bör förvara den på en sval, torr plats och skydda den från intensiv kyla och värme. På så sätt kan den hålla i cirka 6 månader. Men i vissa situationer är det bättre att frysa den i stället.

Det är alltid tillrådligt att göra detta med mat som håller på att bli gammal för att undvika att slänga. Detta gäller även för pumpor. De flesta exemplar är vanligtvis ganska stora, så det är lätt att det alltid blir en bit över.

Om du fryser den skuren kan du ha den nödvändiga mängden för varje recept utan att behöva använda hela biten på en gång. Faktum är att alla riktiga pumpafans ser till att frysa in en viss mängd innan säsongen är slut!

Du kan frysa pumpa
Du kan frysa pumpa för att använda den senare, se bara till att göra det på rätt sätt.

Hur gör man för att frysa pumpa?

För korrekt frysning av all mat, rekommenderas det att göra det utan vatten eller luft. På så sätt hålls egenskaperna intakta och maten blir inte vattnig eller drabbas av oxidation. För att göra detta är det viktigt att använda rätt behållare med hermetiska tätningar.

Det är också tillrådligt att inte förvara allt tillsammans i en enda förpackning. Det är bättre att dela upp maten i enskilda portioner eller små mängder. När det är dags att använda det du frusit ner, behöver du endast ta så mycket som du behöver. Det är viktigt att ha detta i åtanke, för när det väl tinats måste det konsumeras och kan inte frysas igen.

Det är lämpligt att markera datumet på förpackningen för att hålla reda på hållbarheten. När pumpa förvaras under goda förhållanden, i frysen, håller den upp till 2 månader utan att förlora sina egenskaper. Detta förhindrar också uppkomsten av frostskador på produktens yta.

Det finns två grundläggande sätt att frysa pumpa. Antingen rå eller kokt. Vilken metod som är bäst beror på syftet och avsedd användning i köket. Båda är likartade, och vi ska berätta hur du utför var och en av dem nedan.

Vi tror att du kanske också vill läsa den här artikeln: Hur man torkar frukt hemma

Att frysa in rå pumpa

Att använda denna konserveringsmetod utan att utsätta maten för någon tidigare tillagning är mycket användbart när du inte vet vad du ska använda den till. Även när du har en stor mängd och du vill använda den i olika typer av preparat.

Följ nedan steg:

 • Innan du fryser den råa pumpan är det nödvändigt att skala och tvätta den väl.
 • När den är ren skär du den i 2 till 3 centimeter stora kuber. Lägg sedan dessa i en speciell fryspåse eller annan lämplig behållare. Som American Academy of Nutrition and Dietetics påpekar, förhindrar en bra behållare fuktförlust.
 • Ett knep för att de inte ska klibba ihop i påsen är att lägga pumpakuberna på en bricka och täcka med plastfolie. Lägg sedan i frysen i ett par timmar. Därefter kan du lägga bitarna i påsar eller glasbehållare. På så sätt fastnar inte bitarna i varandra, och du kan lättare bara ta den nödvändiga mängden varje gång.

Att frysa in kokt, stekt eller ugnsrostad pumpa

Vid andra tillfällen är det en bra idé att tillaga pumpan först innan du fryser in den, speciellt om problemet är bristen på tid och behovet av att organisera veckomenyer. I det här fallet, om du kokar, steker eller ugnsrostar den, kan du förvara den i frysen efteråt.

 • För att rosta den är det nödvändigt att skala och tvätta den först. Skär den sedan i 2 till 3 centimeter stora tärningar eller skivor. Bitarna liknar ananas- eller vattenmelonskivor, beroende på pumpans form.
 • Klä en plåt med bakplåtspapper, lägg skivorna ovanpå och strö över salt och olja. Grädda i 160 °C tills de är mjuka.
 • Låt sedan svalna och frys in den på samma sätt som den råa pumpan.
 • Hela denna process fungerar för alla varianter av kokt, ugnsrostad eller stekt, såväl som proceduren för infrysning.

Hur du använder fryst pumpa i dina recept

När du följt stegen för att frysa pumpa, är det dags att lära dig hur du använder den när det är dags att äta den. Det är viktigt att veta hur du tinar upp den på rätt sätt, så att den behåller konsistens och smak.

Tina rå pumpa i kylen. Du kan tina den i små mängder. Kom ihåg att om du fryser den skuren i kuber är det lättare att separera den. Sedan kan du använda den för att koka, sautera eller göra puré. Pumpa är en mycket god och näringsrik ingrediens med stora användningsområden i matlagningen.

Detsamma gäller för kokt, rostad eller stekt pumpa. När du vill konsumera den, ställ den i kylen och låt den tina helt. Därefter är den redo att ätas. Det är dock lämpligt att smaksätta med örter eller kryddor och gärna med en skvätt olivolja.

Följande är några enkla förberedelser:

 • Mosa ensam eller med andra ingredienser (lök, purjolök) för att tillaga en grönsakspuré.
 • Servera som tillbehör till en huvudrätt med kött eller fisk.
 • Som en komponent i sallader, tillsammans med potatis, bönor, ärtor eller blomkål.
 • Fräs med ris eller quinoa.
Förberedelserna du kan göra efter upptining är många, pumpa är en mångsidig produkt.
Beredningarna du kan göra efter upptining är många. Pumpa är en mångsidig produkt.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vilka är fördelarna med morötter?

De viktigaste rekommendationerna för att frysa pumpa

Att frysa in mat är ett mycket praktiskt alternativ. Detta förlänger hållbarheten för produkter som snabbt blir gamla, förhindrar matsvinn och är en möjlighet att spara tid i köket.

Du kan frysa pumpa antingen rå eller kokt. Även om du kan frysa den hel (efter att du skalat den) rekommenderar vi att du gör det i mindre portioner för att ha de nödvändiga mängderna lättillgängliga. Det är viktigt att ta bort överflödigt vatten och låta den svalna om du ska frysa kokt pumpa.

Av livsmedelssäkerhetsskäl måste du tina pumpan inne i kylen och aldrig i rumstemperatur. Du kan sedan använda den råa pumpan för dina valda recept och äta den kokta pumpan direkt i exempelvis puréer eller sallader.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.